הצעת חוק: יוגבלו תכני אינטרנט מזיקים לילדים
הוועדה לזכויות הילד תדון בהצעת החוק של ח"כ דנון שמבקש להטיל פיקוח על התכנים ברשת. הספקיות, כמובן, מתנגדות בחריפות

ח"כ דנון הסביר כי הוא מבקש להיערך לקראת העידן שבו ניתן יהיה כבר בקרוב לגלוש באינטרנט מעל גבי מסכי הטלוויזיה באמצעות ממיר שאותו כל צופה יוכל לרכוש כבר לקראת שנת 2010.
"מלבד הצפייה בטלוויזיה ניתן יהיה לגלוש באתרי האינטרנט ולצפות בהם על מסך הטלוויזיה", הסביר דנון. "חלק גדול מן התכנים באינטרנט אינם מתאימים לילדים ולבני נוער, ובכלל זה פורנוגרפיה, אלימות, סמים, פשיעה, התאבדות, הסתה וגזענות".
לדבריו, על פי מחקרים שנעשו בארץ ובחו"ל שיעור הילדים ובני הנוער הנחשפים לתכנים מזיקים באינטרנט, בעיקר פורנוגרפיה, עומד 25%-15% מהילדים ובני הנוער הגולשים ברשת".
עוד ציין חבר הכנסת, כי הצעות שונות להגבלת התכנים המופעים באינטרנט נתקלו בעבר בהתנגדות, בין השאר של משרד המשפטים שטען כי הגבלה כזו פוגעת בחופש הביטוי. בעקבת כך, הוא מתכוון לקדם חקיקה שתאפשר פיקוח, כפי שקיים היום בחוק, על תוכניות טלוויזיה לילדים וגם על תכנים המוצגים באינטרנט. ח"כ דנון יציע, בין היתר, כי ספקיות האינטרנט יהיו חייבות להעמיד לרשות הצרכן תוכנות לחסימת אתרים כאלה ללא תשלום.
"בכוונתי להציע כי כל מי שמתחבר לספק אינטרנט יקבל על הצג תפריט שבו יוכל לקבל רמות שונות של סינון", אמר. "למשל, הורה יוכל
בדיון היום יוצג מסמך שנערך על ידי מחלקת המחקר של הכנסת, ממנו עולה כי מחקרים שנערכו לאחרונה בקרב תלמידים מעידים כי ילדים ובני נוער מבלים זמן רב בגלישה באינטרנט. על-פי סקר שערך משרד החינוך בקרב 16,702 תלמידים מכיתות ה', ח' וי"א, ל-95% מהתלמידים יש מחשב מחובר לאינטרנט, כ-45% מתוכם גולשים ברשת 12-6 שעות בשבוע וכ-20% – יותר מ-13 שעות בשבוע.
הגלישה הממושכת חושפת ילדים ובני נוער למגוון סכנות, ובהן ניצול מיני ופדופיליה, תכנים מזיקים, יצירת קשר עם זרים, גנבת זהות והונאה, בריונות, הטרדה והתנהגות פוגעת, החלפת קשרים חברתיים הכרוכים במפגש פנים אל פנים בקשרים באמצעות האינטרנט וצמצום הזמן המיועד לפעילויות אחרות, כגון פעילות גופנית.
בדיון היום צפויה התנגדות חריפה של נציגי הספקים ואיגוד האינטרנט הישראלי. ח"כ דנון דוחה את הביקורת ואומר כי כל הניסיונות שנעשו בעבר להביא להסדרה עצמית של הנושא עלו בתוהו. "באוקוטובר 2006 התקיים בוועדה לזכויות הילד דיון שבו הודיע נציג איגוד האינטרנט כי בתוך שנה עד שנה וחצי יוסדר העניין באופן עצמי, אך דבר לא קרה. הם בעצמם מזמינים את התערבות המחוקק".
בדיון היום ישתתפו נציגים של משרד התקשורת, משרד המשפטים, המשרד לביטחון פנים, משרד החינוך, משרד המדע והטכנולוגיה, איגוד האינטרנט הישראלי, המועצה לשידורי כבלים ולוויין, הטלוויזיה הישראלית, הרשות השנייה לטלוויזיה ורדיו, מועצת הרשות השניה לטלוויזיה ורדיו, ספקי אינטרנט, זכייני הערוץ השני, ערוץ 10, חברות כבלים, חברת החדשות של הערוץ השני, ערוץ הילדים, האגודה הישראלית למען הילד בגיל הרך, המועצה הלאומית לשלום הילד ו"יוניסף" - קרן האו"ם למען ילדים.