מבקר המדינה: המענה למחסור הצפוי בחשמל נדחה במשך שנים
מבקר המדינה סבור כי ההתנהלות של כל האחראים למשק החשמל הסבה למשק נזקים במיליארדי שקלים ועלולה להביא למחסור בחשמל בשנים הקרובות
- גילויים נוספים בדוח מבקר המדינה
על פי הדוח, ההתנהלות של כל האחראים לתחום זה כבר הסבה נזקים במיליארדי שקלים למשק ולאיכות הסביבה. המבקר קובע, כי התממשות התחזיות עלולה לגרום לנזק חמור ומן הראוי שהממשלה בכלל, ושר התשתיות בפרט, יפעלו ליישום ההחלטות שהתקבלו בעניין משק החשמל במדינה.
עוד נקבע בדוח המבקר, כי בסוף אוקטובר 2008 אישרה רשות החשמל תוספת לתעריף החשמל החל מינואר 2009 למשך שנתיים, בסכום מצטבר של כ-2 מיליארד שקל. התוספת נועדה לצורך מימון תוכנית החירום להגדלת כושר הייצור. לפי הדוח, החלטה זו מטילה על הצרכנים את עלויות מימון תוכנית החירום, שהופעלה עקב אי מימוש תוכניות הפיתוח במועד.
המבקר מוסיף כי אישור תוכנית החירום למשק החשמל התנהל בעצלתיים: "עוד ב-2003 המשרד היה אמור לזהות פיגור בהקמת יחידות ייצור, והיה צריך כבר אז להתחיל בקידום פעילות מזורזת ולא לחכות עד שנת 2006 (אירוע הפסקת החשמל) ולאשרה רק בסוף 2008".
עוד הוא מציין, כי הפעולות להגדלת היצע
החשמל כדי להתגבר על המחסור הצפוי - נעשות באיחור רב, והיחידות מתוכננות להיות מוקמות בדוחק זמן, מה שעלול להגדיל את העלויות וספק אם יפתור את הבעיה במועד.
בהתייחסו לנושא האנרגיות המתחדשות (אנרגיה סולארית, רוח וכדומה) טוען מבקר המדינה, כי המשרד לא פעל באופן נחרץ בנושא ההתייעלות האנרגטית עד 2008. גם בתחום של הקמת תחנות כוח לייצור חשמל מאנרגיות מתחדשות אין כמעט התקדמות ממשית ובפועל, שיעור ייצור החשמל מאנרגיות מתחדשות הסתכם במרץ 2008 ב-0.2% בלבד, מכלל החשמל המסופק במשק.
כן מצוין בדוח, כי טרם הוקם סולקן - מתקן להפחתת הפליטה של גפרית דו-חמצנית, בתחנת הכוח "אורות רבין" בחדרה. בשל כך מוסקת התחנה בפחם דל-גופרית יקר יותר ועד כה, תוספת העלות מסתכמת ב-140 מיליון דולר.
"הבזבוז של כספי הציבור בגלל אי התקנת הסולקן חמור, מאחר שתוספת העלות בגין רכישת פחם דל גופרית מחושבת בתעריף החשמל לצרכנים שרשות החשמל מאשרת", קובע המבקר.