לטבע נולדו: עשור למרכז הצלת צבי הים
עשרה צבים הושבו היום לים והצטרפו ל-140 צבי הים ששוחררו בעשר השנים האחרונות. בישראל שלושה מינים של צבי ים, כולם נמצאים בסכנת הכחדה
◄ איפה גר צב הים?
◄ משחררים את מוסא
◄מבצע ההצלה של מכלוף

לדברי יניב לוי מנהל ומקים המרכז, צבי הים מצויים בסכנת הכחדה וכל שמונת מיני הצבים בעולם מוגדרים כמינים בסכנת הכחדה. גם אלו שבארץ נתונים תחת איום ומספרם נמצא בירידה משמעותית מאז תחילת המאה ה-20, בעיקר בשל פעילות האדם. דייג, שייט, זיהום הסביבה ופגיעה באזורי המחייה מביאים לצמצום אוכלוסיית הצבים בים התיכון ובעולם כולו.
צבי הים נמנים על מחלקת הזוחלים, בה נמצאת סדרת הצבים שמונה 11 משפחות - בהן 72 סוגים ו-220 מינים. רק שמונה מינים מתוכם הינם צבי ים וכולם מצויים בסכנת הכחדה עולמית. צבי הים התפתחו מזוחלים יבשתיים קדומים ועברו התאמה לחיים בים.
לצבי הים יכולות מושלמת לשחות, לצלול ולהישאר זמן רב מתחת למים. שתי תכונות קושרות אותם עם קרוביהם היבשתיים, והן הצורך לעלות מעל לפני המים בכדי לנשום אוויר ועלייה לחוף על מנת להטיל את ביצים.
שלושה מהמינים מצויים בחופי ישראל: צב ים גילדי (Dermochelis coiracea) צב ים ירוק (Chelonia mydas) וצב ים חום(Caretta caretta) מתוכם רק החום והירוק משלמים מחזור חיים בארץ ועולים להטיל על החוף.
כל צבי הים נמצאים בסכנת הכחדה. לצורך המחשה: אוכלוסיית צב הים הירוק בים התיכון כולו לא מונה יותר מ-360 נקבות מטילות. לכן אפשר לומר כי כל המציל צב ים אחד בישראל, כאילו הציל עולם ומלאו.
בשנים האחרונות יש מגמה של הגברת המודעות של הציבור לשמירת טבע בים. הבניה לאורך החופים, שפיכת פסולת וביוב לים, בניית מרינות, ריבוי היאכטות ודיג יתר, הם רק חלק מהבעיות שיוצר האדם לבית הגידול של צבי הים. פעילות שמירת הטבע של צבי הים מרוכזת במרכז ההצלה וכוללת שמירה על קינוני צבים, טיפול ושיקום של צבים פצועים ובניית גרעין רבייה של צב ים ירוק.
המרכז להצלת צבי הים הוקם ב-1999 על ידי רשות הטבע והגנים ונמצא בבית הספר הימי מבואות ים, שבמכמורת, שהפעילה תוכנית אקטיבית לאישוש אוכלוסיית צבי הים כבר משנת 1985.
לצד הטיפול בצבים פגועים, המרכז גם מרכז את התוכנית לאישוש אוכלוסיית צבי הים שמפעילה רשות הטבע והגנים מזה כמעט 25 שנים. מידי שנה, בעונת ההטלה אשר נמשכת בין מאי לאוגוסט, סורקים פקחי רשות הטבע והגנים ומתנדבים את חופי ישראל ומאתרים עקבות של צבות ים, שעלו במהלך הלילה לחוף, בכדי להטיל את ביציהן.
במידה וזוהה קן טרי הוא מועתק על ידי הפקחיםבשיטה מיוחדת לאחת מחמש חוות ההדגרה המוגנות בחופי הארץ. כאשר הצבונים מגיחים הם עושים את דרכם אל הים במהירות ובבטחה. כך, תחת פיקוח צמוד הגיחו
במרכז להצלת צבי הים מטפלים, משקמים ומשיבים לטבע צבי ים פגועים שנפלטו לחופי ישראל. באביב זה, כמדי שנה, לאחר שסערות החורף דעכו, מוכנים במרכז לשחרור נוסף של מספר צבי ים החייבים את חייהם לטיפולם של העובדים והמתנדבים במקום. צבים אלו יצטרפו ל-140 צבים נוספים ששוקמו במרכז ההצלה והושבו לטבע בעשור האחרון
"אתגר השמירה על צבי הים הוא במידה רבה האתגר של השמירה על הים ועל חופו- על כל ערכי הטבע שבהם. אותו זיהום ולכלוך שפוגע בצבונים פוגע גם במינים אחרים, שהחוף והים הם ביתם, כך גם הדבר עם דיג בלתי מבוקר, בנייה לא מתחשבת ונסיעת רכבים על החוף", אמר היום אלי אמיתי, מנכ"ל רשות הטבע והגנים.

גם בקישון חגגו השבוע את החזרתם של צבים לטבע: ארבעה פרטים בוגרים של צב רך שנלכדו בשמורת החולה הועברו לנחל קישון. הצבים שוחררו לטבע על ידי צוות רשות נחל הקישון במפגש הנחלים ציפורי וקישון והצטרפו לצבים החיים באזור, במטרה לבסס ולחזק את האוכלוסייה הקיימת בנחל.
פעילות השבת הצב הרך לקישון מתקיימת בשיתוף פעולה בין רשות נחל הקישון ורשות הטבע והגנים. במסגרת זו הועתקו עד היום למעלה נחל קישון כמה מאות פרטים של צבים שבקעו בשמורת החולה.
הצב הרך הנו מהגדולים בצבי המים המתוקים ואורכו עשוי להגיע ליותר ממטר אחד. מין זה, מצוי גם בקרבת במוצאי הנחלים לים ויכול להימצא גם בסביבה הימית עצמה. הצב הרך היה נפוץ בעבר במערכת נחלי החוף בישראל כמו גם בנחל קישון, אולם זיהום הנחלים בעשרות השנים האחרונות גרם להידלדלות אוכלוסייתו. הצב הרך באגן הים התיכון מוגדר על ידי הארגון הבינלאומי להגנת צבים, כמצוי בסכנת הכחדה חמורה.
בהכנת הידיעה השתתף ארבל לוי