משתתפי דרבן 2 אישרו ההצהרה נגד ישראל
נציגי המדינות בוועידת האו"ם נגד גזענות בז'נבה אישרו את הצהרת הסיכום, הכוללת אשרור של ההצהרה האנטי ישראלית משנת 2001
- המאבק הדיפלומטי: כך הבסנו את אחמדינג'אד
- זעם בישראל ובארה"ב על נאום נשיא איראן
- מנהיגים במערב מגנים את נאום אחמדינג'אד
- דרבן 2: שגריר ישראל בשוויץ הוחזר להתייעצויות

הוועידה הראשונה לוותה בהפגנות אנטישמיות ואנטי-ישראליות רבות, ומפגינים רבים השוו את הציונות לגזענות. כדי להימנע מאירועים דומים, האו"ם דחה את הצעתה של דרום אפריקה לארח את הוועידה שוב בדרבן, והחליט להעבירה לז'נבה.
למרות זאת, שרת החוץ דאז, ציפי לבני, החליטה להחרים את הוועידה, לאחר שהתרשמה כי תשמש טריבונל להחרמת ישראל. גם ארצות הברית החליטה להצטרף להחלטה, וכמוה מדינות רבות במערב.
המארגנים עוד ניסו לשכנע את ארצות הברית להשתתף בוועידה ולרכך את נוסח הטיוטה של ההצהרה הסופית, אך הנשיא ברק אובמה החליט סופית לא להשתתף בוועידה, לאחר שראה את אשרור ההחלטה האנטי-ישראלית משנת 2001.
מארגני הוועידה נתקלו בבעיה נוספת, כאשר נשיא איראן, מחמוד אחמדינג'אד, הודיע שיגיע לנאום בוועידה. כראש מדינה, יש לו הזכות להיות ראשון הנואמים. את ישראל זה לא סיפק, שכן מדובר במכחיש שואה, הקורא להשמדת ישראל.
אם מישהו ציפה שאחמדינג'אד ינאם נאום מתון יחסית, הוא נתקל בדברים חריפים, שגרמו לנציגי שאר מדינות המערב שהשתתפו בוועידה, בהן בריטניה וצרפת, לעזוב בזעם את האולם, מול עיניו המשתאות של הנשיא האיראני.
באו"ם עדיין מנסים ליצור מצג לפיו הצליחו לרכך את אחמדינג'אד. דוברת האו"ם, מרי היוז, מיהרה להוציא הודעה לפיה אחמדינג'אד השמיט מנאומו משפט שבו הייתה הכחשת שואה מובהקת. לדבריה של היוז, בגרסה האנגלית המקורית של הנאום היה כתוב:
דוברת האו"ם ציינה כי כאשר הקריא נשיא איראן את נאומו בשפה הפרסית, הוא הסיר את החלק הזה מהנאום, וכך עשו גם המתורגמנים לאנגלית ולצרפתית.