גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן
  1. גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן (ראה תמונה).
  2. בחר "כן" (או Yes) בתיבת הדו-שיח שמופיעה.
  3. זהו, סיימת!

סגור


נאום ליברמן: המילים עשויות להפוך למדיניות

דבריו של שר החוץ על הצורך להיערך למלחמה והממונים הרבים בממשלה על הביטחון מרמזים על כוונה לעשות את צה"ל התקפי יותר. שטח צבאי

אמיר בוחבוט | 3/4/2009 10:41 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
אין ספק שהתבטאותו של שר החוץ החדש אביגדור ליברמן בנוגע לתהליך המדיני מעידה על הצפוי לישראל בארבע השנים הקרובות: קו קשיח מול כל יוזמה פלסטינית הכוללת ויתורים, וקו נוקשה הרבה יותר מול הטרור בגבולות השונים. יש לתרגם את המדיניות החדשה לפעולות צבאיות - והנה לנו צבא אחר.
 
אביגדור ליברמן במשרד המשפטים.
אביגדור ליברמן במשרד המשפטים. צילום: פלאש 90

בממשלה הקודמת התנהלו התגוששויות מאחורי הקלעים בין שרת החוץ לשעבר ציפי לבני לשר הביטחון אהוד ברק, כאשר זה לא מיהר להסיר מחסומים, לפנות מאחזים ולבצע יוזמות חד צדדיות כדי לרצות את האמריקאים על מנת לקדם את תהליכי שלום מול הפלסטינים.

אולם, במצב הנוכחי לא רק שאת לבני המתונה החליף ליברמן עם אג'נדה שונה לחלוטין, אלא שלשר הביטחון הצטרפו שני שחקנים נוספים שיילחשו על אוזניו של ראש הממשלה, בנימין נתניהו.

דן מרידור, שב-2001 כיהן כשר הממונה על קהילת המודיעין וכעת שב לתפקידו, נחשב לבעל ראייה אסטרטגית רחבה ול"איש שקול ביותר" בכל הקשור לעניינים ביטחוניים. במערכת הביטחון עצמה, יש לציין, מרידור זוכה להערכה רבה.

לגבש מדיניות במהירות

הצלע הנוספת במציאות הביטחונית החדשה היא הרמטכ"ל לשעבר משה (בוגי) יעלון, שמונה לשר לעניינים אסטרטגיים וישמש חבר בקבינט המדיני-ביטחוני. יעלון נחשב איש ישר והגון, חף מספינים ומסיסמאות חלולות.

אין ספק שהוא מביא עמו משהו אחר לממשלה הזו: מייחסים לו ראייה מפוכחת וקו ברור. אך נשאלת השאלה עד כמה גישתו תבוא לידי ביטוי. יש אומרים שנוכחותו בדיונים מספיקה כדי שאחרים לא יעגלו פינות.

הרמטכ"ל לשעבר יודע היטב שאת

הזמן בתפקיד הוא יוכל לנצל לעשייה, אבל בעיקר ללמידה בניסיון להבין כיצד פועלות מערכות הפוליטיקה השונות וכיצד מתברגים בהן. התפקיד מהווה עמדת זינוק עבור יעלון לתפקיד שר הביטחון, בכל משבר קואליציוני שעלול להתפתח בממשלה מגוונת שכזו.

בדבר אחד אין ספק: מעולם לא היו מקבץ רב כל כך של "ממוני ביטחון" בממשלה אחת כדי להוביל מהלכים מדיניים באמצעות מהלכים צבאיים. אלו ידרשו מממשלת נתניהו לגבש את מדיניותה במהירות.

צה"ל לא ימשיך לדשדש

בשלב הנוכחי, צה"ל חוטף ומגיב באופן נקודתי. כאילו חזרנו שנה אחורה. בזמן שחמאס מנסה להתפוצץ על הגדר צה"ל שב למצב של "תגובה" בלבד. רק אתמול קיבל ראש הממשלה הנכנס איתות מהטרור הפלסטיני, כי אין בכוונתו לנוח לרגע.

זירת האירוע
זירת האירוע צילום: פלאש 90

הפיגוע בבת עין, בו נרצח ילד באמצעות גרזן, מבהיר כי הממשלה הנוכחית תצטרך לפתח במהירות אסטרטגיה ולהחליט כיצד להגיב לפעולות טרור מהשטחים, מרצועת עזה ומלבנון.

כאן טמון המפתח: לא יהיה ניתן להחזיק את צה"ל במצב של דשדוש לאורך זמן, גם אם ברקע יתחדשו המגעים להחזרתו של גלעד שליט. ועולה שאלה נוספת: האם מעמדו של עופר דקל יישאר איתן, או שמא ימנה נתניהו גורם חדש שיאמץ מתווה חדש מול מצרים?

איך אמר ליברמן השבוע? מי שרוצה לדבר על שלום שיתכונן למלחמה. בכל מלחמה יהפוך העורף לחזית - זירת מערכה לכל דבר ועניין. במלחמה העתידית, יהפוך הפיאסקו ששרר בעורף במלחמת לבנון השנייה לפרומו בלבד.

ההצלחה המדומה של עופרת יצוקה

במהלך מבצע עופרת יצוקה שיגר חמאס 820 רקטות. רובן לטווחים קצרים יחסית ובעלות ראשי נפץ קטנים. במלחמת לבנון השנייה שיגר חיזבאללה למעלה מ-4,000 רקטות – לטווחים ארוכים יותר ובעלות ראשי נפץ גדולים הרבה יותר. לכן מי שמתבשם מההצלחה בעורף במהלך מבצע עופרת יצוקה טועה ומטעה.

מפקד פיקוד העורף, האלוף יאיר גולן, יישר קו עם ראשי המועצות בכנס שנערך השבוע בקיבוץ ארז ואמר: "שלא נצא בזחיחות דעת שהכל היה מושלם בעופרת יצוקה. תפקידנו עתה לוודא שניערך לקראת אתגרים עתידיים".

בעימות הבא, ולא משנה נגד מי, המצב העורף יהיה קשה הרבה יותר. בעיקר בשל תהליך הלמידה שמבצע הצד השני מהעימותים הקודמים שהיו לישראל. לקראת זאת, ישראל מחויבת לערוך שיפורים מיידים בכל רחבי הארץ.

במדינה 252 רשויות. האם כולן מוכנות למבצע מיוחד? על ישראל לשפר את מערך ההתרעה מפני נפילת רקטות, על מנת שמה שאירע בבאר שבע לא ישנה. אסור להשוות בין החמ"לים וההיערכויות של יישובי הנגב המערבי לנפילות רקטות, לבין שאר חלקי הארץ שעדיין לא מעכלים אפשרות שכזו, ואף זנחו את מחסן החירום הבסיסי ביישובים.

הנגב המערבי כמודל לחיקוי

ההסברה וההדרכה במבצע "עופרת יצוקה" הוכחה כיעילה, אולם יש לזכור כי במצב חירום רחב יותר תידרש מאסה קריטית של הסברה בכל חלקי הארץ, בכל השפות, וגם בקרב אלו שלא שומעים רדיו ולא רואים טלוויזיה.
 

צעיר מפנה רקטת קסאם שהתפוצצה בנגב המערבי.
צעיר מפנה רקטת קסאם שהתפוצצה בנגב המערבי. צילום: רויטרס
הרובד הנוסף הוא מוכנות פיקוד העורף לעמוד מול מתקפת טילים שתתרחש בו זמנית בכל רחבי המדינה, עם מספר רב של נפגעים, עם קריסת עשרות מבנים ועם מערכות ממשלתיות ואזרחיות שיוצאות מכלל שליטה.

כרגע המדינה מנמנמת וחושבת שהדריכות של תושבי הנגב המערבי והסביבה מהווה מודל לחיקוי כלל ארצי. זו טעות. מערכת ההתרעה מפני רקטות והסיפורים המשפחתיים יצרו אפקט תודעתי גדול, שהכניס את תושבי האיזור למצב של "טייס אוטומטי" עם כל פגיעת קסאם.

המחסור החמור בממ"דים ובמקלטים סבירים ברחבי הארץ יהיה הבעיה החמורה של המלחמה הבאה. רק לשליש מאזרחי המדינה יש ממ"ד, לשליש השני יש מקלט משותף שהינו מוזנח לרוב. על השליש הנוסף אף אחד לא רוצה לחשוב או לדבר, כי מצבו בלתי נסבל. כרגע סומכת המדינה על האזרחים.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

nrgטורסדילים ונופשונים

nrg shops מבצעי היום

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

שטח צבאי

צילום:  דייגו מיטלברג

מדי שבוע מתפרסם כאן הטור "שטח צבאי" של אמיר בוחבוט, כתב nrg מעריב לענייני צבא וביטחון. "שטח צבאי" מתייחס לסוגיות הביטחון של ישראל מזוויות אחרות מאלה שאנו קוראים עליהן במשך השבוע, כדי לנסות ולהבין מה עומד מאחורי ההחלטות והמהלכים שמשפיעים על ביטחונה של מדינת ישראל.

לכל הכתבות של שטח צבאי
לאייטמים קודמים לאייטמים נוספים
  • פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים