דוח: ישראל השתמשה בפצצות זרחן בעזה
על פי הדוח שמפרסם ארגון Human Rights Watch בצה"ל התעקשו על הפצצות האסורות למרות שהיו בנמצא גם פצצות עשן בטוחות

הזרחן שבפצצה כזאת מתלקח כאשר הוא בא במגע עם חמצן. הפצצה ממשיכה לבעור בחום של 816 מעלות, כל עוד החומר בא במגע עם החמצן, עד התכלותו. במגע עם עור, גורם החומר לכוויות קשות.
ניתן לזהות פגיעת זרחן על ידי כוויות צהובות באיזורים הנגועים וריח שום אופייני. עזרה ראשונה המוגשת לנפגע זרחן נועדה למנוע מגע של החומר עם חמצן, וכוללת שטיפת האזור עם כמויות רבות של מים, תוך חבישתו עם תחבושת ספוגה במים.
"ישראל שיגרה, בניגוד חמור לחוק הבינלאומי, פצצות זרחן לעבר שכונות מאוכלסות, ובכך הרגה ופצעה אזרחים וגרמה נזק למבנים רבים, בהם בתי ספר, מרכזים מסחריים, מחסן לסיוע הומניטרי ובית חולים", נכתב בדוח".
החוקר פרד אייברהמס מציין בתחקיר: "בעזה, הצבא הישראלי לא רק השתמש בפצצות זרחן באיזורים פתוחים כמסווה לחיילים, אלא שיגר אותן שוב ושוב לאיזורים המאוכלסים בצפיפות. זאת אפילו כשלא היו חמושים באיזורים הללו ופצצות עשן, הנחשבות בטוחות יותר, היו זמינות עבור הצבא הישראלי. כתוצאה מכך, אזרחים סבלו ומתו שלא לצורך".
חוקרי הארגון מצאו פגזים משומשים, מיכלים ועשרות יתדות שרופות הכוללות שרידים של זרחן ברחובות, גגות וחצרות ברחבי עזה, כמו
בדוח מובאת עדותו של אחמד אבו-חלימה, שארבעה מבני משפחתו נהרגו בתקיפות צה"ל, ולטענת הארגון בביתו נמצאו שרידים של פצצות זרחן. "דיברתי עם אבא שלי כשההפצצה החלה", אמר אבו-רחימה. "הפצצה פגעה בו ישירות וערפה את ראשו".
הארגון טוען כי צה"ל ידע כי פצצות זרחן מאיימות על אזרחים, והחליט בכל זאת להשתמש בפצצות כדי ליצור מסך עשן לצורכי הסוואה, למרות שיכול היה להשתמש בפצצות עשן יעילות שמייצרת חברה ישראלית.
מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "עם סיום מבצע עופרת יצוקה הורה הרמטכ"ל, רב אלוף גבי אשכנזי, על עריכתם של מספר תחקירים מטכ"ליים, בראשות קצינים בדרגת אלוף משנה, לבחינת היבטים שונים של הלחימה וזאת לצד התחקירים המבצעיים המתקיימים ברמות הפיקוד השונות. התחקירים המטכ"ליים מצויים בשלבים מתקדמים. כזכור, הודיע דובר צה"ל במהלך המבצע כי צוות בראשות אלוף משנה מונה לתחקר טענות בדבר שימוש בתחמושת המכילה רכיבי זרחן.
"תחקיר זה עוסק בשימוש בתחמושת המכילה רכיבים של זרחן מתייחס, בין היתר, לפגזי עשן 155 מ"מ, אליהם מתייחס הדוח. מדובר בחימוש אשר מתפזר באוויר ויוצר מסך עשן אפקטיבי. חימוש זה נמצא בשימוש צבאות מערביים שונים. התחקיר נמצא לקראת סיכום סופי, אולם כבר בשלב זה ניתן לומר כי על פי ממצאי התחקיר, השימוש שערך צה"ל במהלך המבצע בפגזי העשן עמד בכללי המשפט הבינלאומי".
בצה"ל הבהירו גם כי השימוש בפגזים נעשה לצרכים מבצעיים מוגדרים בלבד, ובהתאם לדיני המלחמה. "אין ממש בטענה שהשימוש בפגזי עשן נעשה באופן בלתי מבחין או על מנת להטיל אימה על האוכלוסיה", נמסר. "יצוין כי בניגוד לאמור בדוח, פגזי העשן אינם מהווים תחמושת מבעירה. הפרוטוקול השלישי לאמנת כלי הנשק הקונבנציונליים (CCW), הקובע מגבלות פרטניות על השימוש בכלי נשק מבעירים, קובע מפורשות שאמצעים למיסוך אינם נחשבים כ'נשק מבעיר'.
"מדינת ישראל איננה צד לפרוטוקול האמור, אך בכל מקרה, כאמור, גם הוא איננו אוסר על שימוש בפגזי עשן לצורך מיסוך. כאמור, זוהי התייחסות ביניים ראשונית ועם סיכומו של התחקיר על ידי הרמטכ"ל יפורסמו עיקרי ממצאיו".
לפני כחודש וחצי דיווח הטיימס הלונדוני כי בבית הדין הבינלאומי לפשעי מלחמה בהאג בחוחנים אפשרות לתבוע קצינים בצה"ל, בשל השימוש בפצצות זרחן בעזה. על פי הדיווח, התובע הראשי בבית הדין בהאג מחפש דרכים שיאפשרו להעמיד לדין קצינים בצה"ל בגין פשעי מלחמה.
את התלונות נגד ישראל הגישו ארגונים פלסטינים עוד בינואר, ולטענתם צה"ל עשה שימוש בחומרים אסורים במהלך הלחימה בעזה, ובראשם פצצות זרחן. אולם, בבית המשפט הבינלאומי בהאג לא פתחו בחקירה משום שלא ניתן לשפוט את ישראל, שלא אישררה את אמנת בית הדין.
למרות זאת, התובע הראשי לואיס מורנו-אוקאמפו אמר כי הוא "בוחן את המקרה דרך תחום השיפוט הפלסטיני, בנוגע לפשעים שבוצעו לכאורה בעזה".
לדבריו, הפלסטינים הגישו מסמכים המוכיחים כי השטחים הפלסטינים בהם נעשו הפשעים הם מדינה דה-פקטו. "מדינה ריבונית צריכה להגיש את הבקשה לבית המשפט. הם הגישו את הבקשה כרשות הפלסטינית, אך במציאות מדובר במדינה", אמר מורנו-אוקאמפו.
התובע הראשי הדגיש עם זאת, כי בחינת הסוגייה לא משקפת את האמונה כי צה"ל אכן ביצע פשעי מלחמה במהלך המבצע בעזה. "רק לאחר שיתברר כי העניין שפיט נפתח בחקירה", אמר.