רק שאלה: סכנת הפרעושים
וטרינרית הבית, ד"ר סמדר טל, עונה על שאלות הגולשים. השבוע, נשיכות פרעושים וחוסר תיאבון
נשיכות הפרעושים עצמן עלולות לא להיות מאובחנות על חיות מסוימות, לגרום לגירוי קל בקרב חיות אחרות, וליצור גירוד חריף, פצעים אדומים, אבדן פרווה ואפילו כיבים בקבוצה אחרת. הפצעים החריפים נגרמים על ידי רגישות יתר לרוק הפרעוש. מצב זה נקרא: אלרגיה לפרעושים.
כמות גדולה של פרעושים עלולה לגרום לאנמיה, במיוחד בקרב גורי כלבים וחתולים. חיות מחמד מסוימות עלולות למות מאנמיה חריפה כתוצאה מנשיכות הפרעושים. אבחון הדבקת חיות המחמד בפרעושים יכול להיעשות על ידי מציאת פרעושים בוגרים או צואת פרעושים על החיה. כאשר משתמשים במסרק פרעושים, המקום הטוב ביותר לשימוש – על מנת לזהות פרעושים – הינו באחוריים ובראש חיית המחמד.
כלבי בן השלושה חודשים אושפז, לאחרונה, עקב דלקת ריאות קשה. כרגע הוא מטופל באנטיביוטיקה, אוגמנטין. הבעיה היא שהוא לא רוצה לאכול את האוכל שלו. האם לתת לו גבינה או משהו אחר במקום?
יש מספר סיבות לחוסר תיאבון. אחת מהן היא אנורקסיה. הסיבות לאנורקסיה מלאה או חלקית בקרב חיות מחמד יכולות להיות שונות. סיבות פיזיולוגיות עשויות להיות מחלות, כגון דלקת בלבלב (פנקראטיטיס), כשל כליות, דלקת כלשהי, חולשה כתוצאה ממחלה או מאנמיה, כאב לאחר ניתוח או כאב מסיבה אחרת. סיבות נוספות לחוסר תיאבון עשויות להיות דיכאון, חרדה, או כל סיבה נפשית אחרת, וכן סיבות פשוטות, כגון טעימות המזון עצמו.
בכדי לטפל בבעיית חוסר התיאבון, יש לבצע שתי פעולות במקביל:
האחת, לגרום לבעל החיים לאכול, בכדי להחזירו לקו הבריאות ולמנוע סיבוכים כתוצאה מחוסר האכילה (למשל, בקרב חתולים במיוחד, אנורקסיה גורמת ליצירת כבד שומני, מצב שעלול לגרום לחוסר תיאבון נוסף ולהתדרדרות
לדוגמה: אם כלבכם אינו אוכל לאחר ניתוח, האם הסיבה היא כאב או שמא הבעיה נעוצה בסוג האנטיביוטיקה שהוא מקבל (סוגי אנטיביוטיקה מסוימים עלולים לגרום בעצמם לבחילה ולהקאות)? פעמים רבות, חיית המחמד אינה מאבדת את תיאבונה לגמרי, אלא הופכת לבררנית יותר. במקרים אלו יש לתת מזונות שטעימותם גבוהה במיוחד לחיית המחמד, עד לפתרון הגורם לאנורקסיה והחלמה. במקרים אחרים, יש להשתמש בתרופות להגברת התיאבון- בין אם תרופות קונבנציונאליות (כגון ציפרוהפטדין), ובין אם טבעיות. רצוי בכל מקרה של חוסר תאבון להיוועץ בווטרינר על מנת לברר את המקור, לטפל, ולמנוע סיבוכים עקב אי האכילה.
ד"ר סמדר טל הינה ווטרינרית, המנהלת והבעלים של המרכז הרפואי לחיות מחמד ברמת-גן. פרטים נוספים באתר. יש לכם שאלה? פנו אלינו.