דוח: צה"ל הפר אתיקה רפואית במבצע בעזה

ארגון "רופאים לזכויות אדם" מציג עדויות מהן עולה כי הצבא מנע טיפול באזרחים וירה על מתקנים רפואיים. בצה"ל דוחים את הטענות

דן אבן | 23/3/2009 10:38 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
פחות משבוע לאחר פרסום עדויות של לוחמי צה"ל שהשתתפו במבצע "עופרת יצוקה" ותיארו הרג מכוון של נשים וילדים, מתפרסם היום (ב') דוח חדש של ארגון "רופאים לזכויות אדם" המציג עדויות חמורות של פעולות הצבא במבצע מהיבט האתיקה הרפואית. בדוח מתוארות מניעת הגשת טיפול רפואי לפצועים, אי פינוי פצועים וירי על אמבולנסים ומתקנים רפואיים. צה"ל: חמאס עשה שימוש במתקנים רפואיים והחיילים הונחו לנקוט משנה זהירות.
 
פינו פצועים במבצע
פינו פצועים במבצע "עופרת יצוקה". צילום: רויטרס

מהדוח עולה חשש כי חיילי צה"ל פעלו פעמים רבות במהלך הלחימה בעזה בניגוד לקוד האתי הרפואי של צה"ל, ובאופן המעלה לטענת הארגון חשד להפרה של הדין הבינלאומי בנוגע ליחס לחולים ופצועים ולהגנה על צוותי רפואה.

על פי דיווחים שהתקבלו בארגון, 16 אנשי רפואה פלסטינים נהרגו מאש צה"ל במהלך "עופרת יצוקה" ו-25 נוספים נפצעו. כמו כן, פגע צה"ל ב-34 מתקני רפואה בימי הלחימה, בהם שמונה בתי חולים ו-26 מרפאות לטיפול ראשוני.

הדוח מפרט 12 תקריות שבהן, בין היתר, בוצע ירי של מסוקים וטנקים על אמבולנסים ואנשי רפואה. כל זאת בניגוד להנחיות ה"קוד האתי ללוחמה בטרור" שחובר בצה"ל בשנת 2004 וקובע מפורשות כי "חיילים חייבים לתת שירותים רפואיים מתאימים, כשהתנאים מאפשרים זאת, לעצמם ולאויב כאחד".
רק פלסטינים בודדים פונו לישראל

בחלק מהמקרים המתוארים בדוח לא איפשרו כוחות צה"ל פינוי אזרחים פצועים ונצורים במשך ימים ממושכים והותירו אותם ללא מזון ומים זמן רב. ממקרים אלה עולה כי לא רק שהחיילים לא פינו בעצמם משפחות נצורות ופצועים, אלא גם מנעו מצוותים פלסטינים ומצוותי הצלב האדום ואונר"א הגעה לפצועים. במקרים אחרים נמנעו החיילים מהגשת סיוע רפואי לפצועים ששכבו בסמוך אליהם. חלק מהמקרים הסתיימו במות הפצועים מאיבוד דם.

בין היתר מתואר בדוח כיצד הצבא מנע פינויים של שישה מתוך 20 בני משפחת אל-עאידי המתגוררים בשכונת ג'חר אלדיק במזרח עזה, שנפצעו ב-3 בינואר במהלך הלחימה. על פי הדוח, הצבא לא אפשר במשך שישה ימים גישה של אמבולנסים למקום. שני פצועים בלבד הצליחו ארבעה ימים לאחר הפציעה לצאת מביתם

כשהם אוחזים בדגל לבן. הפצועים צעדו שני קילומטרים עד שהגיעו לרכב שפינה אותם לבית חולים.

הדוח קובע כי למרות שמערכת הבריאות בישראל נערכה מבעוד מועד לקבלת מספר רב של נפגעים מהרצועה, הועברו במההלך "עופרת יצוקה" פלסטינים בודדים לטיפול בישראל, בין היתר בשל סגירת המעברים בחלק מימות המתקפה. הדוח קורא לצבא לשוב ולחדד בפני חייליו את ההוראות על הגנה המוקנית לצוותי רפואה בעת מילוי תפקידם ולהביא לדין את אלו שהפרו את הוראות אלו. 

"קיים ספק באם הצבא הוא הגוף המתאים לחקור את החשדות להפרות המתוארות בדוח", אומר יו"ר רופאים לזכויות אדם ד"ר דני פילק. "ראוי כי כל החקירה של אירועי 'עופרת יצוקה' תעשה על ידי גורם חיצוני, נייטרלי ובלתי תלוי ולא על ידי צה"ל עצמו".

צה"ל: במקרים שונים נמנעו הכוחות מלפעול

מדובר צה"ל נמסר בתגובה לממצאי הדוח כי "נושא הפגיעה בצוותים רפואיים ומניעת טיפול רפואי נדון במסגרת עתירתם לבג"ץ של 'רופאים לזכויות אדם' במסגרת בג"ץ 201/09 ו-248/009. עתירה זו נדחתה ביום 19.1.09 על ידי בג"ץ.

"על אף האמור, עם שוך הקרבות נבדק הנושא כמו נושאים אחרים באופן מקיף על ידי צה"ל, במסגרת תחקיר מומחים רחב היקף. ממצאי התחקיר עדיין לא סוכמו באופן סופי ועם סיומם יוצגו לציבור. עם זאת, כבר עתה ניתן לקבוע כי כוחות צה"ל, בכל הרמות, הונחו לנקוט משנה זהירות כדי למנוע פגיעה במתקנים ובכלי רכב רפואיים, וכי במקרים שונים נמנעו כוחות צה"ל מלפעול בשל הימצאותם של כלי רכב או צוותים רפואיים במרחב.

"מכל מקום, ניתנו הנחיות ברורות בנושא לכוחות צה"ל, שהיו מודעים למעמדם המיוחד של מתקנים, כלי רכב ואנשי צוות רפואיים, וכיבדו אותו. במהלך הלחימה נמצא שימוש שיטתי ונרחב של חמאס במתקנים, כלי רכב ומדים רפואיים להסוואת פעילות טרור ובכלל זה שימוש נרחב באמבולנסים להובלת פעילי טרור ואמצעי לחימה.

"עוד נמצא שימוש באמבולנסים ל'חילוץ' פעילי טרור משדה הקרב; שימוש בבתי חולים ובמתקנים רפואיים כמקומות מסתור וכיוצא באלה. השימוש הפסול והבלתי חוקי שעשו ארגוני הטרור בהגנה הנתונה למתקנים, כלי רכב ואנשי צוות רפואי, הביאה לעיתים במהלך הלחימה לפגיעה באותם מתקנים וכלי רכב".

"הוקם חמ"ל הומניטרי-בריאותי"

"יש להבהיר", הדגישו בצה"ל. "כי על פי כללי המשפט הבינלאומי, ההגנה המוקנית לצוותים רפואיים או ל'מוסדות מוגנים' כגון אמבולנסים ובתי חולים, תיפסק כאשר משתמשים בצוותים ובמוסדות אלה שלא למטרת ביצוע תפקידיהם ההומניטריים, אלא לביצוע מעשים המזיקים למדינת ישראל. חרף זאת, במהלך הלחימה ניתנו הוראות לכוחות צה"ל, להימנע מירי לעבר אמבולנסים, גם במידה ונעשה בהם שימוש על ידי חמושים, אלא אם כן מבוצע ירי מכיוונם כלפי כוחותינו.

"באשר לסוגיית פינוי הפצועים, כבר כיומיים לאחר המבצע הקרקעי הוקם חמ"ל הומניטרי-בריאותי ייעודי שהיה אמון על מתן מענה וסיוע לאוכלוסייה הנמצאת בסכנת חיים, וכן על תיאום פינוי פצועים וגופות משטח הנתון ללחימה. בעת קבלת פנייה לתיאום פינוי פצוע, נערכה פנייה יזומה מחמ"ל לארגון בין-לאומי (הצלב האדום או אונר"א) לשם תיאום הפינוי.

"יודגש כי בשעת לחימה גם היה קיים קושי אובייקטיבי בפינויים של פצועים, בין אם בשל חסימות יזומות שהציב חמאס בדמות מלכוד כבישים והקמת תלוליות עפר, ובין אם בשל נזק ניכר לתשתיות.

"כך למשל, גם לאחר שתואמו פינויים אל מול ארגונים בינלאומיים, אלה נתקלו במחסומים או נקלעו לקרבות ארעיים שיזמו פעילי טרור ברצועה, ונאלצו לשוב על עקבותיהם. מובן שהשימוש שעשה החמאס באמבולנסים ובמוסדות רפואיים הכביד בעת תיאום פעולות הפינוי והחילוץ".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים