השלל הרוסי בגיאורגיה: נשק ישראלי מתקדם
במהלך מלחמתה בגיאוריגה הצליחה רוסיה לשים את ידה על טילי נ"מ מתקדמים של רפא"ל. החשש: הטכנולוגיה עלולה להגיע למדינות אויב

מתברר שהצבא הרוסי ספג מפלה אווירית קשה ונתפס לא מוכן להתמודדות עם טילי נ"מ מתקדמים שהגיאורגים רכשו מישראל ובעיקר מאוקראינה. מערכת הספיידר SR מורכבת מרכבי שיגור, רכב שליטה ובקרה ומכ"ם מתוצרת מפעל אלתא של התעשייה האווירית.
לא ברור אם העסקה לגיאורגיה כללה מכ"ם של אלתא. כל רכב שיגור נושא ארבעה טילי אוויר-אוויר מתקדמים מדגם פיתון של רפאל, שעברו הסבה לטילי קרקע-אוויר. המערכת יכולה ליירט את כל סוגי כלי הטיס עד לטווח 15 ק"מ ועד לגובה של תשעה ק"מ.
לא ברור כמה מערכות ספיידר SR נמכרו לגיאורגיה. בעבר דיווח הירחון ג'יינס לטילים ורקטות מפי נציג של רפאל שמערכת הספיידר SR הוזמנה על ידי שני לקוחות זרים וכי אצל אחד מהם היא כבר מבצעית.
לפי המידע שהתפרסם ברוסיה, החיילים הגיאורגים נטשו את מערכת הספיידר SR במרחק של 25 ק"מ מהבירה טביליסי וזו נתפסה שלמה על ידי יחידת השלל של הצבא הרוסי. לפי תמונות שהופיעו באתר אינטרנט רוסי מדובר במערכת פחות משוכללת מזו שנמל כרה להודו.
המערכת הגאורגית כוללת משאית של חברת ROMAN
טילי הפיתון נחשבים למתקדמים מסוגם בעולם. משקל הטיל כ-120 ק"ג, אורכו שלושה מטרים והוא מגיע לטווח של 15 ק"מ במהירות של כארבעה מאך. לטיל ראש ביות אינפרא אדום. במהלך מלחמת לבנון השנייה, לפחות בשני מקרים טיל "פיתון 5" הפיל מזל"ט מסוג אבאביל ששוגר לעבר ישראל.
העיתון קומרסנט גורס שמערכת הספיידר ככל הנראה הופעלה נגד מטוסים רוסים אך אינו מציין אם אכן הפילה את המטוסים האלה. באינטרנט ברוסיה הופיעה גם תמונה שצולמה בגיאורגיה של טיל פיתון שמספרו 11219. הטיל נורה אך לא התפוצץ.
העיתון מדגיש כי לאחר המלחמה הפנתה רוסיה את עיקר זעמה נגד אוקראינה, על שסיפקה לגיאורגיה שלושה או ארבעה סוללות טילי נ"מ מתקדמים מדגם 11ל-SA, שמגיעים לטווח 42 ק"מ ולגובה של 25 ק"מ, ומספר מכ"מים מתקדמים. חיל האוויר הרוסי לא מוכן לומר עד היום כמה מטוסי קרב איבד במהלך המלחמה. עם זאת, הערכות לגבי המספר הסופי של מטוסים שהופלו מגיעות לכדי 25.
הרוסים גם התרשמו מאוד מביצועי המל"ט הישראלי הרמס 450 מתוצרת אלביט, שהגיאורגים הפעילו נגדם במהלך המלחמה למטרת איסוף מודיעין. הרוסים ניסו ולא הצליחו ליירט את המל"ט מהקרקע. כלקח הם החליטו לרכוש מל"טים מתקדמים מישראל. למרות זאת, חברת אלביט, שלה קשרים הדוקים עם ארצות הברית, לא מוכנה למכור לרוסים ולכן הם מנהלים כבר כמה חודשים מגעים עם התעשייה האווירית.