"השוק כבר לא מתאים ליוחנן"

במסדרונות רשת לא הופתעו אתמול מהתפטרותו של המנכ"ל המיתולוגי יוחנן צנגן: "בזמן האחרון היה בו משהו ממש כבוי". כנראה שניהול יומיומי של חברה במשבר, מאבקים עם רגולטורים ותחרותיות הולכת וגוברת בשוק הטלוויזיה עושים את שלהם

לי-אור אברבך | 20/3/2009 12:10 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
יוחנן צנגן
יוחנן צנגן חיים אזולאי
"אני מקווה שיזכרו ליוחנן צנגן את זכויותיו מ-18 השנים שעברו ולא רק מהשנה וחצי האחרונות‭,"‬ אמר אתמול אחד הבכירים בזכיינית ערוץ 2 "רשת". שלשום בערב החלו להתרוצץ השמועות בבניין ברחוב הנחושת בתל אביב, וכדי למנוע מבוכה קיבלה שדרת ההנהלה של הזכיינית זימון מהיר לישיבה מיוחדת לבוקר שלמחרת. רק אז הבינו שם במה מדובר. עם זאת, אף שאיש מהם לא שותף בתהליכים שליוו את המנכ"ל בתקופה האחרונה, אי אפשר היה להכחיש שהכתובת היתה על הקיר.

אתמול בבוקר, במה שהוגדר "ישיבה עצובה מאוד‭,"‬ הודיע צנגן כי הוא מתפטר ועובר לתפקיד סגן יו"ר דירקטוריון החברה. בישיבה נכחו יו"ר הדירקטוריון, יוסי רוזן, וחבר הדירקטוריון אבי צבי, המועמד המועדף על בעלי השליטה בזכיינית להחליפו.

בסביבתו של צנגן אמרו אתמול שהסיבה העיקרית להחלטתו להתפטר היא שחיקה. בשנים האחרונות, ובמיוחד בחודשים האחרונים, מנהל צנגן מדי יום חברה במשבר. הניהול גוזל ממנו כוחות גדולים וגובה מחיר גבוה. "שוק הטלוויזיה השתנה‭,"‬ אמר אתמול אחד ממקורביו, "הוא כבר לא מתאים לאנשים כמו יוחנן, עם הערכים של פעם ועם תפיסת העולם שלו. היום התחרות אכזרית הרבה יותר". רשת של צנגן היא זכיינית בטוחה ומשפחתית, פטריוטית ולא מאיימת. כל ניסיון תוכני נועז שלה, כמו "הפוליגרף" למשל, התקבל בשאט נפש אצל הקהל.

סמנכ"ל האסטרטגיה של רשת, חנוך דאום, אומר כי "הטרגדיה בעזיבה של צנגן היא ערכית. לכל מנהל יש תחליף, אבל אין מנהלים שיש להם עולם ערכים שקודם, לעתים, לשיקול אחר".‬ לדברי דאום, הערכים האלה באים לידי ביטוי אפילו בתוכניות ריאליטי כמו "המירוץ למיליון", שבה לדבריו בניגוד לתוכניות אחרות, "אין תככים ומזימות‭."‬

לרשת אין רצון להרגיז או להיות פרובוקטיבית, כמו האחות הנוצצת קשת, והלויאליות לטאלנטים הוותיקים ולמותגים המוכרים נשמרה בקנאות. רפי גינת, נסים משעל ויאיר לפיד הם בני בית ברשת.
פעם אחר פעם ביקש לעזוב

"הופתעתי לקרוא שהוא מתפטר, לא ידעתי שזה צפוי לקרות",‬ מספר גינת, "ב-10 השנים האחרונות אני עובד ברציפות ברשת והגיבוי שקיבלתי מיוחנן היה טוטאלי, חרף כל הלחצים והאיומים, כולל ממפרסמים גדולים מאוד. יש בינינו מערכת יחסים של עבודה ושל היכרות עמוקה. דווקא ברשות השידור היה לנו חיכוך גדול, אבל מאז נפגשנו בהרבה צמתים. הקשר שלי ברשת היה מולו בלבד

וכשהוא היה צריך עצות בענייני טלוויזיה, יעצתי לו".

המפיק יואב גרוס אומר כי את רוב תוכניותיו הפיק ברשת, רק בגלל אופיו של צנגן. "הוא אדם מאוד חיובי וזו הסגולה העיקרית שלו",‬ אומר גרוס. אך הביטחון בלוח השידורים נתפס לא אחת כאפרוריות, והרייטינג הפך בינוני ולא עמד בדרישות של ערוץ מסחרי מוביל. ההכנסות הלכו וקטנו, והמשבר רק הלך והחריף.
אודי אנג'ל
אודי אנג'ל צילום: יוסי אלוני


פעם אחר פעם הגיע צנגן לחברו הטוב בעל השליטה ברשת, אודי אנג'ל, וביקש לעזוב את התפקיד, אך חברי הדירקטוריון דחו את בקשתו. "לא עכשיו", ‬כי עוברים לארבעה ימי שידור; "לא כרגע",‬ כי יש תחרות שמתעצמת מול ערוץ ‭;10‬ וודאי לא בשלב זה שבו המשבר הכלכלי בא עלינו לכלותנו.

בסופו של דבר הושגה הבנה: צנגן יישאר בתמונה, ינהל את תוכנית האב וימשיך במלחמתו ברגולטור, אך תחתיו ימונה מנכ"ל חדש שיתפנה לעסוק בתלאות היומיומיות של מנהל זכיינית בישראל. מבנה דומה לזה שקיים בערוץ ‭,10‬ עם המנכ"ל יוסי ורשבסקי וסגן היו"ר מודי פרידמן.

שקט אך כוחני

הדואליות של צנגן נעה בין היותו אדם שקט וחם להיותו, לפי רבים, אדם כוחני. הוא למעשה האדם האחרון בהנהלה של הטלוויזיה המסחרית, אולי לבד מנשיא קשת אלכס גלעדי, ששורשיו הם בשידור הציבורי.

במשך שנים היה צנגן איש כספים חרוץ ומוערך ברשות השידור. "האיש החזק‭,"‬ כינו אותו שם, סמנכ"ל כספים ששלט ביד רמה בכיס של הערוץ היחיד בישראל. ב-1991 שלף אותו משם דן שילון והביאו לרשת. השניים שימשו יחד כמנכ"לים משותפים, כשפניו המוכרים של שילון בפרונט, וצנגן בעיקר עוסק בניהול הספרים. כששילון התפטר ב-‭,1998‬ הפך צנגן למנכ"ל וחיבתו לתוכן קיבלה סוף סוף ביטוי.

פריחת הדרמה

סגנון הניהול הריכוזי שלו שיקם אמנם את רשת משנות ה-90' שלה, אבל גם השפיע עליה בדרכים יעילות פחות. צנגן הצליח להביא לפריחה תוכנית יחסית, בעיקר בתחום הדרמה והגיוון על המסך. במשך השנים הימר בהצלחה על תוכניות כמו "טירונות", "מרחב ירקון", "יאיר לפיד", "משעל חם", "כלבוטק", "רוקדים עם כוכבים", "החיים זה לא הכל" ו"מרחק נגיעה".

עם זאת, הוא נודע כמנכ"ל ששומר את הקלפים קרוב לחזה, מתקשה לשחרר למנהליו חבל. "זה מה שעיכב את רשת לא אחת",‬ אומר בכיר בחברה, "הוא לא מאציל סמכויות, הוא חייב להיות אחראי להכל".

רוקדים עם כוכבים
רוקדים עם כוכבים יוני המנחם


במשך השנים צנגן הקפיד להיות מעורב בכל תוכנית ובאופן שיווקה, וכמובן בפן המסחרי-כלכלי. בתוך החברה צנגן השתדל שלא לגדל אנשי סוד או מקורבים שאפשר לסמן כיורשים טבעיים שלו. לא אחת נהנה ממאבקי האגו בשדרת ההנהלה ומהתחרות בין העובדים תחתיו.

"רשת לא התנהלה כמו גוף שידור מודרני‭,"‬ אמר אתמול בכיר בתעשיית התקשורת, "אלא יותר כמשפחה ובה אב אחד מובהק. ובכל זאת, הוא זכה להערכה מאוד גדולה מהעובדים, הזוטרים בעיקר. הם רואים בו אבא".

המכרז השני ב-2005 התקיים למורת רוחו של צנגן. עד אז הוא כבר ניסה לקדם את המעבר לרישיונות ולקדם מיזוג עם זכייניות אחרות, ובראשן טלעד. בכל זאת, רשת צלחה גם את המבחן הזה, ואז הגיעה נקודת התפנית. רשת לא הצליחה להתמודד עם השינוי באווירה ולעמוד בהתחייבויות למכרז. שנת ההכנה למכרז לבדה גרמה לרשת הפסדים של ‭6.5‬ מיליון שקל.

תקופת הזיכיון השנייה נפתחה בטעם רע, שהחריף כשערוץ 10 העלה את "הישרדות" ב-2008 והצליח לגבור בעקביות על רשת. נתוני הצפייה היו קשים, ורשת נכשלה בסופי השבוע. המשבר הכלכלי גרם לרשת לסיים שנה זו בהפסד 40 מיליון שקל, והזכיינית עצרה כמעט את כל ההפקות בפיתוחה. היא גם היתה הראשונה להודיע על הפחתה בשכר בכיריה.

צנגן, שמאחוריו כבר ביקורים במקדש של אושו בהודו, שינה פאזה. הוא ערך שינוי יסודי בהנהלת הזכיינית ואיפשר יותר אוויר לנשימה למנהלים תחתיו. המשנה לו בתחום השיווק, אילן טוביהו, קיבל יותר חופש, והמשנה החדשה בתחום התוכניות, שירה מרגלית, קיבלה כרטיס פתוח לעשות כמעט כל העולה על רוחה. השניים תרגלו את השינוי התפיסתי בבייבי החדש "המירוץ למיליון".

בזכיינית התחילו להרגיש כי צנגן מנסה להרגיל את אנשיו להיות תלויים פחות, וכי הוא משחרר אט-אט את האחיזה. את החצים הוא הפנה תכופות לרגולטור. "היה בו בזמן האחרון משהו ממש כבוי",‬ אומר בכיר בזכיינית ל-nrg מעריב, "כאילו הוא איבד לחלוטין את התיאבון. הוא היה צריך את ההקלה הזו".

לא הולך לשום מקום

צנגן לא הולך לשום מקום, מבהירים בזכיינית, לכן אין לחשוש מהתפרקות דרמטית של רשת עם היעלמות האיש שאחז בה בחוזקה, גם בימים שהיה נדמה שהכל מתפרק. בדירקטוריון החברה ברור כי הצורך, התדמיתי בעיקר, הוא במנכ"ל חדש, צעיר מקודמו, שישרה תחושה של מהפכה.

אבי צבי הוא המועמד המועדף על אנג'ל, בעל השליטה. צבי, ‭,38‬ לשעבר המשנה למנכ"ל נטוויז'ן, משמש בתקופה האחרונה כמנכ"ל עופר מדיה וכחבר דירקטוריון ברשת. בין השמות האחרים שהועלו נמצאים בעיקר מנהלים רבים בגיל הביניים, ובהם המשנה לצנגן אילן טוביהו, עמיתתו שירה מרגלית, סמנכ"ל התוכן של יס יונה ויזנטל, מנכ"ל ערוץ הספורט אבי בר וסמנכ"ל הפיתוח האסטרטגי של הוט, יורם מוקדי. גם שמות מקורבים לבעלי המניות של רשת, כמו העיתונאים רפי גינת ונסים משעל, הועלו שוב.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''תקשורת''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים