יותר נשים מפוטרות במהלך תקופת ההיריון

ב-2008 הוגשו 1,609 בקשות לפיטורי עובדת בהיריון - כ-47% מהפניות אושרו. חוקרת מהאוניברסיטה העברית: "שירות התעסוקה מעלים עין מאלפי מקרים של נשים בהריון, שפוטרו ממקום עבודתן לא כחוק"

עמית גולדנברג | 8/3/2009 17:51 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
מחקר העוסק בפיטורי נשים בהריון בישראל, מראה כי שירות התעסוקה מעלים עין מאלפי מקרים של נשים בהריון, שפוטרו ממקום עבודתן, וזאת בניגוד לחוק.

ממחקר שערכה הדוקטורטנטית נירית תושב אייכנר, חוקרת תעסוקתית מהאוניברסיטה העברית, עולה כי 60% מהנשים המפוטרות במהלך הריונן אינן עוברות את הליך השימוע במשרד התמ"ת, ופונות היישר לשירות התעסוקה.

אייכנר מפנה אצבע מאשימה לשירות התעסוקה שלדבריה מעלים עין מחוסר מיצוי הדין של המעסיקים. "הבעיה המרכזית בטיפול בנשים שפוטרו ממקום עבודתן בגין הריון אינה במשרד התמ"ת אלא בשירות התעסוקה. אילו היו מפנים את הנשים האלה למשרד התמ"ת למיצוי הדין עם מעסיקיהם, היה ניתן להחזיר מספר רב של נשים לעבודה", היא מסבירה.

"אותם 60% מהמעסיקים שמפטרים נשים בהריון, הם בחלקם עבריינים שהמדינה לא ממצה איתם את הדין. יש כאן סוג של עצימת עיניים, כאילו הולכים לטובת האישה בכך שנותנים לה דמי אבטלה, אבל בעצם גורמים לה לאבד את הזכות החוקית שלה להגנה על ידי המדינה ולמצוי הדין עם פורעי החוק. מי שנפגע זו האישה - ומי שמרוויח הוא המעסיק שעובר על החוק", מסבירה אייכנר.

בפועל, התנהלות שירות התעסוקה שנותנת לנשים ישירות את פיצויי האבטלה ולא מיידעת אותן בנוגע לזכויותיהן הנוספות, יוצרת מצב שבו הנשים בעצם מוותרות על זכות חוקית שיכולה לאפשר להן להשיב לעצמן את משרתן, מסבירה אייכנר.

"התוצאה היא שאחרי הלידה, נשים אלה יישארו חסרות עבודה כשלמעשה אם הן היו מנצלות את ההגנה על פי החוק, יש סיכוי שבו היו מנצחות בשימוע, מקבלות שכר מהמעסיק במהלך חופשת הלידה וחוזרות לעבודה".

החוק קובע כי כל עובדת בעלת ותק של יותר מחצי שנה, שפוטרה במהלך הריונה, זכאית לפנות למשרד התמ"ת שם נערך שימוע מול המעסיק לבחינת הסיבות לפיטוריה. ממצאיה של תושב אייכנר מראים כי בעשור האחרון כמחצית
מהבקשות של נשים למצות את הדין עם מנהליהן אושרו.

מנתוני משרד התמ"ת עולה כי ב-2008 לדוגמה, הוגשו 1,609 בקשות, 454 מהן הגיעו ממשרד החינוך. מתוך בקשות אלה התקבלו 1,413 החלטות, ואושרו פיטוריהן של  660 נשים בהריון, כ-47% מהפניות.

אייכנר טוענת כי במהלך העשור האחרון הוגשו בממוצע 1,200 בקשות בשנה שבכ-50% מהן הוחזרו הנשים לעבודתן. משמעות העניין היא שכ-30% מהפונות לרשות התעסוקה מבלי לעבור את ההליך התקין של משרד התמ"ת היו יכולות לחזור לעבודתן לאחר הריונן, או להתחיל לקבל את דמי האבטלה רק לאחר תום חופשת הלידה. 

המשבר הכלכלי הוא לא תקופה טובה עבור עובדות בהריון. אייכנר מסבירה כי בעקבות המצב הכלכלי נשים בהריון מפוטרות באחוזים גבוהים יותר. "בעיתות משבר מספר המפוטרים עולה באופן משמעותי, וגם אחוזי ההיתרים של משרד התמ"ת עולים, כי המעסיק מצליח להוכיח שהוא נמצא משבר".

משרד התמ"ת פרסם באחרונה כי בחודש פברואר לבדו נרשמו 122 מקרים של נשים בהריון שפוטרו, לעומת 75 בשנה שעברה. "נפוץ לראות מעסיקים ש'רוכבים' על המשבר הכלכלי כדי לפטר נשים בהריון. מעסיקים מאוד כועסים שמתערבים להם בסדר היום ואומרים להם את מי לפטר, אבל נשים בהריון שנפלטות לשוק העבודה נמצאות במצב בעייתי מאוד".

לדברי אייכנר משרד התמ"ת קורס בתקופה זו מעומס הבקשות: "במשרד נמצאים במצב של עבודה בווליום שלא היה מעולם".

אייכנר מסבירה כי הנתון המטריד ביותר הוא לאו דווקא העלייה במספרי המפוטרות, אלא בעובדה שנשים אינן ממצות את זכותן החוקית לשימוע מול מעסיקן. "אני קוראת לנשים גם כחוקרת שוק עבודה, וגם כמאמנת אישית, לעמוד על הזכויות שלהן ולמצות את התהליך ברגולציה". 

תגובת רשות התעסוקה:  "על פי חוק, נושאים אלה אינם בתחום טיפולו של שירות התעסוקה. לפיכך, אין בידי השירות את נתונים אותם ציינת".
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

יום האישה הבינלאומי

צילום: עיבוד מחשב: מירית שחם

כמו בכל שנה, מציינים ברחבי העולם ב-8 במרס יום ייחודי לנשים. nrg מציג תמונת מצב חברתית עדכנית לשנת 2009, ביום שכולו מוקדש למין החזק

לכל הכתבות של יום האישה הבינלאומי

עוד ב''יום האישה הבינלאומי''

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים