שוביניסט השנה

תחרות חדשה תעניק אות קלון מיוחד לפרסומת הסקסיסטית ביותר. קמפיין הליכוד נגד לבני ניצל רק בנס ממועמדות

חני יודל | 6/3/2009 18:26 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
מי שחי כאן בשנות ה-80, כשפרסומות בקולנוע היו אטרקציה לא פחות מהסרט עצמו, זוכר ודאי פרסומת אלמותית אחת של המועצה לשיווק פרי הדר. הפרסומת, ששודרה ללא הפסקה גם בערוץ 1 כתשדיר שירות, עשתה שירות רע במיוחד לאשכולית: עם הסלוגן "אשכוליות או לא להיות", הוצגה חבורת בנות בשעה שהן עושות ג'וגינג על חוף הים, והחזה שלהן הוקבל לפרי התמים.
הפרסומת לתפוזינה
הפרסומת לתפוזינה יח"צ
יותר מעשור מאוחר יותר הוטרד מינית גם התפוז, עם הקמפיין למשקה "תפוזינה", כשהמוטיב המרכזי בו - ג'ינג'ית לוהטת חמושה בצינור מים א-לה תחרות החולצה הרטובה - מלווה את החברה עד היום.

פרסומות סקסיסטיות לא חסרות על המסך ומחוצה לו גם כיום. בארגוני הנשים החליטו לא להסתפק עוד במכתבים זועמים לנציב תלונות הציבור ברשות השנייה: בוויצו לקחו על עצמם לדרג את הפרסומות הסקסיסטיות והמבזות ביותר שנראו השנה על המסך, כאשר פאנל השופטות כולל גם נציגות נשית מתחום הסוציולוגיה והעיתונות.

הפרסומת הזוכה בתואר המפוקפק תוכרז באירוע שייערך בבית ציוני אמריקה ביום האישה, שיחול ביום ראשון הקרוב. האירוע, שאמור לפתוח מסורת שנתית, הוא שיאו של קמפיין שמנהלים הארגונים נגד פרסום פורנוגרפי, במסגרתו גם אספו מפיצוציות ברחבי תל אביב מגזינים פורנוגרפיים וכרטיסים המציעים שירותי סקס.

מתוך מאות הפרסומות שנבדקו (כולל קמפיין הליכוד נגד ציפי לבני, עם הסלוגן "זה גדול עליה"), עלו לגמר חמש, שמהן תבחר האחת שתקבל "אות קלון" מטעם הארגונים. והפיינליסטיות הן: קמפיין חטיף הבריאות Free (העושה שימוש באנימציה להצגת אישה בעלת חזה מפותח, שקוראת "אצלי זה טבעי, אז תנשנש חופשי"); קמפיין לקונדומים R3 (מודעת פרסום המציגה גבר מצמיד אישה לקיר בתנוחת סקס בוטה); קמפיין סבון AXE (שהציג המוני נשים בבגדי ים שועטות לעבר גבר, שריסס עצמו בדאודורנט החברה); קמפיין בר המים של מי עדן (נעשה שימוש במשחק מילים באמצעות הדוגמנית בר רפאלי, שנשכבה על שולחן המטבח בתנוחות פיתוי); וגם הפרסומת החדשה של תפוזינה.
הסוף להחפצה

"החלטנו שהגיע הזמן לשים סוף לכל ההחפצה הזאת בפרסומות, לשימוש באישה ובדימוי שלה כחפץ, כאילו שהיא שעשוע לקראת הדבר העיקרי", מסבירה רונית ארנפרוינד-כהן, מנהלת האגף לקידום מעמד האישה בוויצו ואחת השופטות, "זה היה הקריטריון העיקרי שלנו בדירוג הפרסומות, ובחמש שהגיעו לגמר נמצאה רמת החפצה גבוהה, גם אם במבט ראשון זה נראה סקסיזם לייט".

לדבריה, כמה מדינות בעולם המערבי, ביניהן צרפת וארה"ב, כבר החלו בתהליך דומה. "המטרה שלנו היא להתארגן לקראת חרם צרכני נגד המפרסם שיקבל את אות הקלון, ובימים אלה אנחנו בודקים

את ההליך המשפטי הכרוך בזה", היא מציינת. "אנחנו רוצות לאיים חד משמעית על חברות שמוכנות לשווק מוצרים באופן שמבזה נשים, ומקוות שבמצב הכלכלי שבו אנו נמצאים, המפרסמים יחששו מכל קיטון באחוזי המכירות". לדבריה, אם המפרסם ישנה את הפרסומת הסקסיסטית, יסירו ממנו הארגונים את אות הקלון.

במסגרת הקמפיין של ויצו ושאר הארגונים גובש על ידם קוד אתי נגד פרסום סקסיסטי, שהוצע לשימוש לראשי הערים השונות, במטרה להחיל אותו על פרסום חוצות. "רון חולדאי, ראש עיריית תל אביב, כבר הסכים להשתמש בקוד", מספרת ארנפרוינד-כהן.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''תקשורת''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים