תחביב יקר: גידול סוסים בחצר

אם יש לכם פנטזיה מערבונית לגדל סוס ולרכב עליו לעבר השקיעה, כדאי שתדעו שמדובר בסיפור מורכב ויקר מאוד. שלא לדבר על הבלגן הכרוך במציאת שידוך הולם עבורו

עדי כץ | 4/3/2009 11:24 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
אירוע הפנויים-פנויות הגדול של השנה קרב. גם במקרה הזה, המועמדים לשידוך היו מעדיפים שיעזבו אותם במנוחה ברווקותם, אלא שההורים לא מוותרים. הם מתכוונים להוביל אותם בקרונות מיוחדים לחווה בתל מונד, שם ישוויצו ביופיים ובתכונות האופי החד-פעמיות שלהם ויקוו שיהיה מי שיידלק.

מכיוון שאין סוסים שמדברים עברית, או מדברים בכלל, ייאלצו הללו לשתף פעולה ולבוא לקושש להם חתן או כלה ב"סטאליון שואו" - אירוע השידוכים השנתי של הסוסים הגזעיים בישראל.
רכיבה על סוסים. מחיר של סייח נע בין 5,000 ל-150 אלף דולר
רכיבה על סוסים. מחיר של סייח נע בין 5,000 ל-150 אלף דולר צילום: אפי יוסף


"עונת ההרבעה של הסוסים בישראל נפתחת בפברואר ונמשכת עד תחילת יולי", מספר טמיר רייכר, מגדל סוסים וממארגני האירוע, "בעלי הזכרים והנקבות מחפשים עם מי להרביע לעונה החדשה. האירוע הוא הפנינג חגיגי בהשתתפות סוסים מכל הארץ, כך שבמקום לרוץ ולחפש, אתה רואה את כל המועמדים ביום אחד".

האירוע, המתקיים זו השנה השמינית, פתוח לקהל הרחב, ומהווה חלון ראווה למתרחש בענף הסוסים הגזעיים. מכיוון שהוא מתקיים בחווה לרכיבה טיפולית בתל מונד, הוא מציג לקהל גם את פעילותה של החווה, המטפלת במגוון של אוכלוסיות מיוחדות

ב-20 השנים האחרונות נמצא ענף גידול הסוסים הגזעיים בישראל בהתפתחות מתמדת. מתוך כ-20 אלף סוסים החיים בישראל, כ-5,000 הם גזעיים. הם מוחזקים לרוב על ידי אנשים פרטיים או בחוות גידול. לדברי רייכר, אפשר למצוא בין בעלי הסוסים בעלי מקצועות חופשיים ואנשי עסקים, שמלבד התחביב מצאו בגידול הסוסים דרך חיים.

בחמש השנים האחרונות גדל מאוד מגוון הגזעים המוחזקים בישראל. אם בעבר ניתן היה למצוא במקומותינו בעיקר סוסים ערביים, סוסי קווטר אמריקאיים (גזע ששימש במקור לעבודה עם בקר ולתחרויות רודיאו) או סוסים הקשורים לקווטר, כמו סוסי האפלוסה האינדיאניים, היום אפשר למצוא גם גזעים אחרים. הפריז'ן ההולנדי (סוס גדול ושחור עם "גרבי" שיער על הרגליים), הטנסי ווקינג (סוס אמריקאי שפותח לפני כ-200 שנה ומיועד לטיולי שטח), הפרוביין פאסו (סוס מפרו שניחן בסיבולת גבוהה ובצעד מיוחד שמתאים לשטח), השייר האנגלי (סוס עבודה כבד וגדול, שפותח לגרירת מחרשות והיום משמש לספורט) והמיזורי פוקס טרוטר (סוס אמריקאי שהצעד שלו מזכיר את ריקוד הפורס טרוט ומשמש לתחרויות ).

בין השאר, הגיעו לארץ בשנתיים האחרונות גם סוסים מיניאטוריים, שאינם סוסי פוני, אבל גודלם אינו עולה על זה של כלב רועה גרמני ממוצע. הם משמשים כסוסי שעשועים, לא לרכיבה, מקסימום לגרירת כרכרות קטנות.
הבא בתור

הסוסים הגזעיים בישראל משתתפים בכמה ענפי ספורט תחרותיים. הענפים האירופיים הם הרכיבה האמנותית (דרסז') וקפיצות הראווה, והענפים האמריקאיים הם הרכיבה המערבית או רכיבת הבוקרים (ווסטרן), הכוללת כמה מקצועות. ישנו גם ענף של מירוצי סיבולת, שהם רכיבת שטח ארוכה, שבה נבדקת הסיבולת של הסוס, וענף נוסף הוא תצוגות היופי, שכמו בתצוגות הכלבים, כוללות שיפוט של הגזעים על פי הקריטריונים של כל גזע.

מי שנבחר לאלוף, מעלה את ערכו כסוס הרבעה, וכמובן, מביא כבוד לבית הגידול. אבל השימוש החביב ביותר על מגדלי הסוסים בישראל הוא התחום הלא תחרותי של רכיבות השטח. "כמעט לכל מגדל יש קרון הובלה", מסביר רייכר, "רותמים אותו לטנדר ויוצאים בסופי שבוע למקומות שונים בארץ, לפעמים לטיול של כמה ימים. זה אחד התחומים הפופולריים כאן, ולכן כל כך הרבה מהסוסים בארץ הם כאלה שמתאימים לרכיבת שטח".

תחום מירוצי הסוסים השנוי במחלוקת קיים אמנם בישראל ברמה מקצועית, אך לא בינלאומית. "אם בעתיד הענף יוסדר וינוהל כמו בחו"ל, יהיה על מה לדבר", אומר רייכר, "אני אישית לא עוסק בזה. אני מגדל סוסים 20 שנה, ואין לי משיכה לתחום המירוצים. אני מאמין שאפשר ליהנות מגידול סוסים גם בלי להשתתף במירוצים".

חשוב לציין, בעיקר בימי מיתון, שגידול סוס גזעי הוא תחביב יקר. מחירו של סייח גזעי נע בין 5,000 ל- 150 אלף דולר, וההוצאות על החזקתו יכולות להגיע לעשרות אלפי שקלים בשנה. "נכון

שזה לא דבר זול", אומר רייכר, "אבל כשאני רואה כמה מוציאים היום על טרנד רכיבת האופניים, אני מאמין שההפרש לא גדול. כמובן שלרכב על סוסים או ללמוד רכיבה בחוות סוסים, זה משהו שפתוח לכל אחד ומאוד מתאים כחוג לילדים".

מי שרוצה לגדל סוס גזעי משלו, חייב, לדבריו, להתברך גם באהבת בעלי חיים ובנכונות להשקיע בטיפול נכון. "צריך לדאוג למקום מתאים למשכנו של הסוס, למזון מיוחד, לליווי צמוד של וטרינר מומחה לנושא ולמפרזל סוסים. קודם כל, כדאי למצוא חוות סוסים שקרובה למקום המגורים ולהתחיל לרכב. אחר כך אפשר להתחיל להציג בתחרויות את הסוסים של החווה שרוכבים בה-לאו דווקא את הסוס הפרטי. אם רוצים להיכנס יותר לעומק, אפשר גם לקנות סוס".

אם רוצים להרביע את הסוס, מדובר בהשקעה נוספת של זמן וכסף, שלעתים עוברת במרכז פוריות לסוסים. "יש כיום כמה מרכזים בארץ שמבצעים הזרעות, גם בזרע קפוא שמגיע מחו"ל, מטפלים בבעיות של התעברות וחוסר פוריות, וגם מבצעים הפריות בסוסות פונדקאיות - מה שחוסך מהסוסה הגזעית את הצורך לשאת היריון ולהיות מושבתת מפעילות".

את הסייחים טהורי הגזע שהגיעו לעולם כתוצאה מכך, ניתן למכור בסכומים לא קטנים, אבל רייכר טוען שלא מדובר בעסק כל כך משתלם. "אף אחד לא מגדל סוס רק כדי להרוויח ממכירת הצאצאים שלו. למרות שסוסים גזעיים נמכרים בסכומים מאוד גבוהים, הכסף יכול, לכל היותר, לכסות את ההוצאות של החזקת הסוס הפרטי שלך".

ה"סטאליון שואו" יתקיים בשבת 14.3.09 בחוות הסוסים בתל מונד מ-10:00. ניתן לרשום סוסים עד ה-7.3 בטלפון: 2686686 -052.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''חיות מחמד''

פייסבוק

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים