העליון החמיר בעונש שוטר שהרג שב"ח
ביהמ"ש המחוזי גזר שנת מאסר בפועל על שוטר מג"ב שירה למוות בפלסטיני. לדעת בג"ץ זה לא הספיק והעונש הוחמר בשנה נוספת
בית המשפט העליון החמיר היום (ב') בעונשו של שוטר מג"ב, תומר אברהם, שירה למוות בפלסטיני באתר בנייה ביפו במהלך איתור שוהים בלתי חוקיים. האירוע התרחש לפני כשנתיים וחצי. בכך קיבל בית המשפט את ערעור פרקליטות המדינה על קלות העונש שהטיל ביהמ"ש המחוזי בתל אביב על השוטר.
השופט אדמונד לוי קבע היום כי "המערער חטא בשורה של מעשים אשר הסתיימו בתוצאה שאין קשה ממנה. תחילתה של הפרשה באלימות בה נקטו אברהם וחברו, חיילים בשירות חובה, כלפי מי שכל חטאם הסתכם בשהייה בישראל שלא כחוק".
"בשהייה זו כרוך סיכון רב לציבור, אולם מכאן ועד לשימוש באלימות שלא לצורך על ידי מי שהופקדו לשמור על החוק, הדרך ארוכה", טען השופט. "התנהגות זו, כשלעצמה, חייבה את גזירתו של מאסר לשוטר. בנסיבות אלה מקובלת עלינו השקפת המדינה לפיה אין בעונש שגזר עליו בית המשפט המחוזי מענה הולם לחומרת העבירות".
אברהם, שוטר בשירות חובה במשמר הגבול, הודה במסגרת הסדר טיעון בכתב אישום מתוקן בפרשה. לדבריו, הוא הגיע ביום 4.10.09 עם שוטר נוסף, יצחק קאסה, ומפקדם, ברוך בן עזרי, לאתר בניה ביפו בניסיון ללכוד שוהים פלסטיניים בלתי חוקיים.
הם פגשו שם שלושה פלסטיניים, בהם את איאד תאופיק אבו-רעיה ואת מוחמד דבאבסיה. השוטרים עיכבו את השלושה ובדקו את תעודות הזיהוי שלהם. לאחר שהתברר כי לאבו-רעיה ולדבאבסיה אין אישורי שהיה בישראל, הובילו אברהם וקאסה את השניים לחדר צדדי באתר בנייה והכו אותם באלה השייכת למפקד הצוות.
על פי הודאתו של השוטר בהסדר הטיעון, שני הפלסטינים נדרשו לשבת כשגבם אל הקיר, ואברהם נותר לשמור עליהם. בשלב זה הוא דרך את הנשק מתוך כוונה לאיים ולהרתיע את השניים. אולם תוך כדי כך הוא לחץ לטענתו ב"היסח הדעת" על ההדק, וקליע שנורה מהנשק חדר לצווארו של אבו-רעיה וגרם למותו. דבאבסיה אשר הוכה ונחבל התלונן על הפרשה שהגיעה לבית המשפט.
בית המשפט המחוזי בתל-אביב קיבל את עמדת התביעה וקבע כי יש להרשיע את השוטר בהריגה משום שהיה מודע לסיכון לחיי אדם בדריכת הנשק, הכנסת כדור לבית הבליעה וכיוון הרובה לעבר המנוח, ללא בדיקה אם הוא נצור. בית המשפט גזר עליו עונש של שנה מאסר בפועל.
בערעור לבית המשפט העליון ביקשה ההגנה לזכות את אברהם בטענה שלא ביצע פעולה רצונית ומודעת של לחיצה על ההדק, וכי הירי נגרם בהיסח הדעת. לטענתה, הוא לא צפה שהפעולות שביצע תגרומנה לתוצאה קטלנית.
מנגד
השופט לוי פסק היום כי לא שיקולים של הגנה עצמית הנחו את השוטר בהתנהגותו, אלא רצון להרתיע את שני הפלסטינים על ידי איום בנשק. מכאן שהוא כלל לא היה צריך לדרוך את הנשק, או לפחות היה עליו להקפיד על כללי הבטיחות, להם הוא מודע.