בדרך לממשלה: ליברמן נועד עם סיעות הדתיים
יו"ר ישראל ביתנו נפגש עם נציגי הסיעות הדתיות-חרדיות בניסיון לגשר על פער העמדות בענייני דת ומדינה. מקורבים לישי: ספק אם יהיו תוצאות
פרופיל אלי ישי

אביגדור ליברמן צילום ארכיון: מקס ילינסון
בפגישה נוכחים חבר הכנסת יעקב ליצמן מיהדות התורה ויו"ר סיעת ש"ס חבר הכנסת יעקב מרגי.
השניים ידונו עם ליברמן בפתרונות למחלוקות ביניהם על רקע ברית הזוגיות אותה מנסה ליברמן לקדם, ובנושאים נוספים. בסביבתו של ישי הביעו ספק ביכולת הפורום הזה לפתור את סוגיות המחלוקת בנושאי דת ומדינה.
לפגישה הוזמנו נציגי כל המפלגות החרדיות והדתיות. מטרת הפגישה היא ניסיון להגיע להסכמות על הדרישות של ליברמן בעניין ברית הזוגיות ומתן הקלות לעולים בתחום הגיור. לפגישה, שהתקיימה בכנסת, הגיעו פרט לליברמן נציגיהם של ש"ס, יהדות התורה, הבית היהודי והאיחוד הלאומי.
המחלוקת חריפה במיוחד מול המפלגות החרדיות, והמפלגות הדתיות רואות את עצמן כגורם מגשר בוויכוח זה. ליברמן הוא שיזם את הפנייה למפלגות הדתיות, כדי להגיע להסכמה שלא במסגרת המשא ומתן הקואליציוני הרשמי. הסכמות בין המפלגות יזרזו את החתימה על ההסכמים הקואליציוניים. בש"ס כבר שקלו לפנות לליברמן, אולם פנייה כזו מעולם לא התרחשה, וכעת ליברמן הוא שתפס את היוזמה.
בפועל - למפלגות החרדיות יש זכות וטו
בנושא ברית הזוגיות דורש ליברמן פיתרון לכל 320 אלף מנועי החיתון, שאינם יכולים להינשא בישראל בנישואים דתיים, ונאלצים להינשא בחו"ל. ש"ס מוכנה להתפשר ולאפשר נישואים אזרחיים בישראל רק בין לא יהודים ללא יהודים. קבוצה זו מונה כמאה אלף איש מיוצאי ברית המועצות לשעבר.
את הפשרה יזם הרב הראשי הספרדי, שלמה עמאר, בתמיכתו של מנהיגה הרוחני של ש"ס, הרב עובדיה יוסף. אולם, יהדות התורה מתקשה להסכים לפשרה זו. ההערכה בש"ס ובליכוד היא כי ליברמן יסכים לבסוף לפשרה, שגם מנפקת לו הישג וגם איננה חורגת מהסטטוס קוו בענייני דת ומדינה - מה שיאפשר למפלגות הדתיות
להסכים לה.
סוגיה נוספת היא ההקלות שישראל ביתנו דורשת עבור מתגיירים. ישראל ביתנו דורשת להעביר את הטיפול בעניין הגיור לרבני הערים. בש"ס מוכנים ללכת לקראת העולים המעונינים להתגייר ולהציע הקלות ביורוקרטיות. גם בעניין זה מציגה יהדות התורה עמדה קשיחה, ואיננה מוכנה לפשרות.
עוד לפני ההתייעצויות עם הנשיא ובטרם המליץ ליברמן על נתניהו להרכיב את הממשלה, העביר הליכוד לישראל ביתנו מסמך בו הוא התייחס לדרישותיה בתחום הדת והמדינה. בכל הסעיפים הובהר כי כל רפורמה תעשה בהסכמה עם השותפות הקואליציונית, מה שלמעשה מעניק זכות וטו למפלגות החרדיות.