האם באר מרים נמצאה בכינרת?
על פי המסורת, היא ליוותה את בני ישראל במדבר וטובעה בכינרת. כעת טוענים מדענים: חשפנו בור עמוק בקוטר 40 מטרים בתוך האגם

מתחת לפני המים מסתתרת הבאר האגדית? האזור בו אותרו הממצאים בכנרת צילום: יגאל לוי
לפני מספר חודשים החלו החוקרים בבדיקת הכינרת כדי למפות את התנועה התת-קרקעית בימה, ולאמוד את גודלה ועומקה האמיתי. המיפוי האחרון בכינרת בוצע רק בשנות ה-80, אז עמדו לרשות החוקרים אמצעים מיושנים.
הדוח המלא של המיפוי עדיין לא פורסם, והוא נמצא בימים אלה בעיבוד נתונים סופי. אנשי הכינרת, דייגים וחוקרים, מחכים בקוצר רוח לממצאים, שאמורים לחשוף לפחות חלק מסודות האגם.
עוד לפני עבודות המיפוי, מספרים החוקרים, הם התבקשו על ידי חברים לעשות כל מאמץ למצוא את "באר מרים".
"בכל מקום ששמעו שאנחנו ממפים את הכינרת, ביקשו מאיתנו לחפש את הבאר", סיפר אחד החוקרים. "כל טברייני זרק
לנו מיקום אחר שבו הוא משער שהיא נמצאת".
אחת המטרות של המיפוי היא למצוא את המעיינות והבורות מסביב ובתוך הכינרת. "לפני שהתחלנו אמר לנו דייג ותיק מעין גב שיש בכינרת בור ללא סוף", סיפר אחד מחוקרי הכינרת. "כשהגענו לאזור בצפון-מערב הכינרת המכשירים החלו לפתע לה? שתולל. כשחזרנו לשם שוב התגלה בפנינו מחזה מרהיב, מעין עיגול ענקי ויפה, כמו כדור שבתוכו מים, ממש כמו באר".
במשך שנים טענו דייגים טבריינים שיש מעיין נובע תת-קרקעי בכינרת, שכאשר מנסים לצלול לעומקו המים פולטים את הצולל החוצה. אורי מזר, מנהל המרכז לחקר טבריה ומחבר הספר "טבריה הוד וערגה", כתב בספרו על הבאר: "דורות של דייגי טבריה, היהודים והערבים כאחד, נזהרו שלא להתקרב עם סירותיהם אל המקום שעל פי המסורת מצויה שם 'באר מרים'. מקובל היה לחשוב כי כל המשיט סירתו במקום הבאר סופו טביעה".
על פי המסורת, באר מרים, שהייתה מקור המים בנדודים במדבר, טובעה בכינרת משום שבארץ ישראל היו מים בשפע.