דרושה: ממשלה רוטציונית ופריטטית

על נתניהו ולבני להגיע להסכמות שיאפשרו לממשלה הבאה בישראל להתמודד עם האתגרים הניצבים בפניה

אורי סביר | 22/2/2009 5:40 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
בעקבות הבחירות האחרונות, הליכוד סבור כי גוש המחנה הלאומי הוא בן 65 מנדטים, בעוד שגוש השמאל הוא 55 מנדטים. הספירה הזאת תואמת את התקופה שבה רעיון ארץ ישראל השלמה עוד נחשב כריאלי והיו לו תומכים רבים.

התקופה הזאת הסתיימה. תהליכי השלום, כולל אלה שנתניהו הוביל בעבר, פיצלו את גוש הימין בין הפרגמטיים - אלה שמבינים שלא יהיה מנוס מפתרון שתי המדינות, לבין הדוגמטיים - כמו אנשי הבית היהודי, הדבקים עדיין בחלומות עבר. החרדים, בחלקם, הם מתונים יחסית כך שלא ניתן לצרף אותם באופן גורף לגוש הדוגמטי.

למעשה ניתן לפצל את המפה הפוליטית הישראלית לשישה גושים: הגוש הדתי הלאומי-הבית היהודי והמפד"ל, הדוגל עדיין בארץ ישראל השלמה ובהמשך מפעל ההתנחלויות, הגוש החרדי - ש"ס, יהדות התורה ואגודת ישראל, הדוגלים בעיקר בנושאי החיים היהודיים והמחיה של ציבור מצביעיהם, ואינם דוגלים בארץ ישראל השלמה.

גוש מרכז ימין - הליכוד וישראל ביתנו אשר תמכו בעבר בארץ ישראל השלמה אך מבינים כי אין זה מציאותי לאור המאזן הדמוגרפי והמציאות המדינית (אין זה אומר שמפלגות אלא ששות להתקדם אך כן יש להן עניין שלא להיכנס לעימות עם ארצות הברית).
עד שייצא עשן לבן

גוש מרכז שמאל - קדימה ומפלגת העבודה התומכות בקידום תהליך השלום באיזור כולו ובפתרון שתי המדינות על סמך שני המתווים שעליהם אולמרט, לבני וברק, כשהיה ראש ממשלה, ניהלו משא ומתן. גוש השמאל - מרצ וחלק מחד"ש, שהן בעלות תפיסות שמאל מובהקות כולל חלוקת ירושלים וכולל נושאים חברתיים וגוש המפלגות הערביות - שדוגל בעמדות הצד הפלסטיני (כיוון אבו-מאזן), בפתרון שתי מדינות ובחלוקת ירושלים, וזועק על אפליית המגזר הערבי.

מתוך ניתוח גושי זה ניתן להסיק את המסקנות הבאות: אין עוד גוש מחנה לאומי מובהק וגוש שמאל מובהק. זו גם הסיבה לסרבול המשא ומתן שמתקיים כרגע. על רקע עובדה זו ועל רקע הכמעט תיקו בין המפלגות עם יתרון קטן לקדימה, רצוי להקים ממשלת אחדות לאומית רוטציונית ופריטטית. הקבינט המדיני ביטחוני חייב להיות שווה וכך

גם המטבחון.

רצוי שציפי לבני ובנימין נתניהו יישבו וילבנו את כל הנושאים הרציניים העומדים בפני ישראל ויגיעו להסכמה שתאפשר לממשלה החדשה לעמוד בפני האתגרים המורכבים שעמם צריכה מדינת ישראל להתמודד: 1. הנושאים הביטחוניים - איראן והטרור, התהליך המדיני - התקדמות עם הפלסטינים והסורים. 2. המישור האיזורי - תוך תיאום הדוק עם ממשל אובמה. 3. התמודדות עם המשבר הכלכלי כדי להבטיח צעדים כנגד המיתון, כיצירת מקומות עבודה ועיצוב המערכת הפיננסית.

על השניים לעצב מדיניות שתתרום ליתר שוויון בין יהודים וערבים במדינת ישראל. מעבר לכך, על שני המנהיגים בשתי המפלגות לבחון ברצינות את שיטת הבחירות כדי שלא ניקלע כל שנתיים לבחירות ולמצבים כפי שנקלענו עתה. שיישבו השניים עד שייצא עשן לבן אשר יביא לישראל עתיד טוב יותר.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

אורי סביר

צילום:

נשיא מרכז פרס לשלום ומנכ"ל משרד החוץ לשעבר

לכל הטורים של אורי סביר

עוד ב''דעות''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים