גירוש השממה במצפה עירון

החלטת בג"ץ לפיה הישוב יאוזרח מוכיחה שב-2009 עוד מסתובבים כאן פקידי ממשל שעבורם תקופת חומה ומגדל מעולם לא הסתיימה

אביב לביא | 22/2/2009 8:20 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
כשאנשי החברה להגנת הטבע עזבו ביום שני האחרון את בית המשפט העליון, הם היו מעט מבולבלים. מצד אחד, עתירתם נדחתה: הממשלה קיבלה אור ירוק-אולי ירוק הוא לא בדיוק הצבע ההולם במקרה הזה-להפוך את מצפה עירון, היאחזות נח"ל שהוקמה בוואדי ערה לפני כמה שנים, ליישוב אזרחי, והמעורבים לא יועמדו לדין פלילי. אבל בעוד הם דוחים את העתירה, דאגו השופטים לנסח את סלידתם מההתנהלות השערורייתית של המדינה ומהדרך שבה הוקם היישוב החדש. אז מה אמור להרגיש איש סביבה שיוצא מבית המשפט צודק אבל מפסיד?

"אין עוד מקום להתיישבות עצמאית ללא קבלת אישורי הגורמים המוסמכים" צילום: החברה להגנת הטבע


הסיפור של מצפה עירון הוא עוד דוגמה לפיצול האישיות של מדינת ישראל על מוסדות התכנון שלה. מדינה שמצהירה על מדיניות תכנונית מסוימת ובשטח מבצעת את היפוכה המוחלט ושמחוקקת חוקים רק כדי להפר אותם. בתוכנית המתאר הארצית (תמ"א 35) נקבעו עקרונות סביבתיים מרשימים: לא עוד הקמת יישובים חדשים, על התשתיות, הזיהום והפגיעה הסביבתית הכרוכים בהם. מעכשיו מתרכזים בגושי האוכלוסייה הקיימים ושומרים על השטחים הפתוחים-פתוחים. רק שמאז שהממשלה אישרה את התוכנית, היא לא מפסיקה לחתור תחתיה.

מצפה עירון הוקם כהיאחזות נח"ל לפני כשש שנים, לא רחוק מקציר ומחריש הוותיקים יותר. בהמשך התיישבו במקום משפחות אזרחיות. היועץ המשפטי לממשלה לא אהב את הנוהל הפיראטי שהפך לדרך חיים בישראל-קודם מתיישבים ואחר כך מתחילים להסדיר את ההיבטים התכנוניים-אך העניק למתיישבים ארכה. הם ניצלו אותה כדי לפלס את דרכם במוסדות התכנון, תוך שהם מקבלים תמיכה ממשרדי הממשלה השונים. בין הנימוקים המופרכים שהועלו בעד היישוב היה גם ערכו הביטחוני. ב-2009, מתברר, מסתובבים במסדרונות הממשל אנשים שעבורם תקופת חומה ומגדל מעולם לא הסתיימה.
הכשרת השרץ

אבל למה שאכביר מילים אם אפשר להעביר את זכות הדיבור לכבוד המשנה לנשיא בית המשפט העליון, אליעזר ריבלין: "עתירה זו מגלה התנהלות בלתי תקינה, לא עקבית ולא מתואמת של הגורמים הממשלתיים המעורבים בעניין (משרד הביטחון, מינהל מקרקעי ישראל ויועץ ראש הממשלה לענייני התיישבות). . . מוטב היה מלכתחילה להימנע מלנקוט פעולות בעלות משמעות רבה הנעשות בניגוד לדין".

ומוסיפה השופטת עדנה ארבל: "אין עוד מקום להתיישבות עצמאית ללא קבלת אישורי הגורמים

המוסמכים. אין עוד מקום לקביעת עובדות בשטח והתעלמות מסדרי מינהל. התיישבות אחראית היא זו המקפידה על קוצו של יוד מתוך שקילת שיקולים רחבים, תכנוניים, חברתיים, סביבתיים. ההשתלשלות בתיק הנוכחי יוצרת את הרושם כי טרם הופנמה עד התום חובת הציות לדין. למצער נראה כי השתרשה התפיסה שלפיה ניתן יהא להכשיר את שנעדר תעודת הכשר בדיעבד. התנהלות כזו היא פסולה מיסודה". התנהלות פסולה, אבל היישוב יישאר.

לאחרונה פרסמה החברה להגנת הטבע דוח המציג את השטחים הפתוחים הנמצאים בסכנה בישראל, 81 מוקדי איום מדן ועד אילת. איום אחד כבר מומש, נשארו עוד שמונים.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

אביב לביא

צילום: דעות

כותב במעריב על ענייני איכות סביבה וכדורסל. מגיש את התוכנית "יהיה בסדר" בגלי צה"ל. פרסם ספר על אוכל אורגני

לכל הטורים של אביב לביא

עוד ב''אביב לביא''

פייסבוק

דעות וטורים

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים