המבחן של צ'אבז: האם ישלוט ללא מגבלה?
תושבי ונצואלה הולכים לקלפי כדי לקבוע אם הוגו צ'אבז יוכל להיבחר בלי הגבלה. האופוזיציה מנסה להסתמך על הירידה בתמיכה בנשיא

אבל צ'אבז למד מהתבוסה ההיא: הוא שינה את ההצעה, כך שתקיף את כל הבכירים, לא רק את הנשיא. והוא סומך על האינטרסים העצמיים של הפוליטיקאים ברחבי המדינה שינסו להשיג את הקולות בעוד התושבים הולכים היום (א') לקלפיות.
סקר שפרסם מוקדם יותר החודש פליקס סאיחס מהמכון לניתוח נתונים העלה כי התומכים בסיום מגבלת הכהונה מובילים על המתנגדים בפער של 47.5% מול 39.5%, אולם 13% עדיין לא החליטו. לפי המחקר של סאיחס, נראה כי בבחירות הנוכחיות נוטים הקולות הצפים להתנגד לצ'אבז.
בעצרת ביום חמישי, אשר סיימה את הקמפיין, השתמש צ'אבז ברטוריקה המשלהבת שלו לפני אלפי תומכים, כשהוא מאיים להעביר את הקרב לרחובות אם "השפלים יעזו להתעלם מהניצחון שלנו. אני לא אאכזב אתכם, ואתם אל תאכזבו אותי ביום ראשון".
צ'אבז, שהכהונה שלו מסיימת ב-2014, תיאר את משאל העם בתור קריטי ל"מהפכה הבוליברית" הסוציאליסטית שלו ולתוכניות עבור העניים. כוחות האופוזיציה אמרו כי צ'אבז מנסה להנציח את עצמו בארמון הנשיאות וכי הוא בזבז את כספי הנפט.
"הבה נסיים את השנאה והפילוג", אמר הסטודנט חואן פאבלו לופז אמר בעצרת ביום חמישי שבה אלפי סטודנטים הרימו את הידיים שלהם בשבועה סמלית להצביע "לא".
האופוזיציה מתמקדת בירידה באחוזי התמיכה בצ'אבז בשנה האחרונה, ומדגישה כי תנאי המחיה החריפו באופן מתמיד. האינפלציה השנתית עוברת את ה-30%, האחוז הגבוה ביותר באמריקה הלטינית, ומקרי הרצח במדינה שילשו עצמו מאז 1998. אחוז מקרי הרצח בבירה קראקס הוא השלישי בגובהו בערים המרכזיות בעולם.
על אף הבטחתו של צ'אבז לספק בתים לכל התושבים, הגירעון ביחידת הדיור התרחב וגרם למחירי השכירות להרקיע שחקים בקראקס ובערים נוספות. המשרות במגזר הפרטי החלו להיעלם יחד עם ההשקעה בכלכלה, בעוד בעלי נכסים ועסקים חיים בפחד מפני הלאמה ופולשים.
אבל העובדה שצ'אבז מוביל במרבית הסקרים
"הוא שכנע את העניים שבלעדיו, כל הרווחים שיש להם כעת לא היו קיימים", אמר היועץ הפוליטי, ריקרדו סוקרה. "והאופוזיציה לא עשתה דבר על מנת להתמודד עם התפיסה הזו".
אם האופוזיציה כן תצליח לנצח, זה יהיה מאחר שלרבים בוונצואלה נמאס מהאנטגוניזם הגובר בין תומכי צ'אבז לאופוזיציה, כולל ההשתלטות של נאמני הנשיא בחודש שעבר על בניין עיריית קראקס, אחרי הניצחון של מועמד האופוזיציה בבחירות בנובמבר.
צ'אבז החל בבקרת נזקים מאז הפגיעה בבית הכנסת, אשר נטען כי היא תוצאה של הביקורת שלו נגד ישראל אחרי הפעולה ברצועת עזה. שר החוץ, ריקרדו מדורו, ביקר בבית הכנסת ביום חמישי.

הירידה במחיר הנפט שמספק 55% מהכנסות הממשלה גרמה למתיחות בכלכלה הציבורית, כאשר הממשלה לא מצליחה לשלם לספקים, כולל ליצרני הסוכר בקולומביה ולחברות שירותי הנפט האמריקאיות.
צ'אבז מנסה להפחית את הצריכה של מוצרים מיובאים על מנת להוריד את הגירעון התקציבי, בעוד האינפלציה צפויה להמשיך לעלות במהלך 2009. אם מחירי הנפט, אשר ירדו בקרוב ל-100 דולר מאז יולי, ימשיכו בקצב הנוכחי, ייאלץ צ'אבז לבצע קיצונים נרחבים בתוכניות החברתיות שלו.
"צ'אבז עדיין מלך", אמר סוקרה. "אבל הוא פחות חזק מאשר לפני חמש או שש שנים, והוא מוקף בבעיות רבות".