אבק כוכבים על הבחירות
מאז ומתמיד גויסו הסלבריטאים במערכות הבחירות בישראל. קבלו את אלתרמן המפא"יניק נגד שלונסקי של מפ"ם

נתן אלתרמן צילום ארכיון
- למי מצביעים הסלבס בבחירות?
מבחינת המפא"יניקים, סלבריטאי התרבות באותן שנים היו נקודה חלשה. הסופרים והמשוררים של דור הפלמ"ח, עם בלוריתם המתנפנפת וסגנון כתיבתם העכשווי, המקומי, הרגישו בבית במפ"ם, זו של השומר הצעיר והקיבוץ המאוחד. הדור הצעיר קנה וגמא את ספריהם בהערצה. הזקן היה האיש הרע שפירק את הפלמ"ח. "להיות נגד בן-גוריון היה כמעט פועל יוצא אוטומטי מהיות שייך לחוגי הסופרים הצעירים", אמר לימים הסופר משה שמיר. וגם בקרב חלק משחקני הקאמרי נשבה רוח צעירה, מתמרדת.
מפא"י, שנותרה כמעט רק עם סופרים ומשוררים ותיקים, בעלי מבטא רוסי עמוס פאתוס, הייתה מוכרחה סופר צעיר משלה, וכך גויס ב-1949, בבחירות לכנסת הראשונה, ס' יזהר. בן-גוריון הבין את כוחו של הסופר כסוכן השפעה רב עוצמה לבניין האומה - וגם לפוליטיקה של בחירות. בן-גוריון, סיפר יזהר שנים רבות אחר כך בכנס סופרים בשדה בוקר, ראה בסופר "שופר לגיוס, שופר להתריע, שופר להלהיב, שופר לניצחון... בעיני בן-גוריון, כמו בעיני כל בני דורו, סופר הוא מי שיוצר תעמולה עקיפה, מגייסת, כשהוא מנצל את כוח הרטוריקה שלו, שמקשיבים לה רבים, ושדרכה אפשר להעביר דברים, כדי שישכנעו את האנשים לטוב, ליפה, לצודק, לבונה, לציונות, לסוציאליזם ולמה לא".
צייר לי בחירות
בקיץ 1951 התלהט המאבק בין מפא"י למפ"ם. הסופרים הצעירים של מפ"ם כתבו מערכונים ("סקצ'ים") פוליטיים לאסיפות בחירות. אלתרמן, שלא רצה להיכנס לכנסת, הסכים לחרוז חומרים לתעמולה של מפא"י.
וערב הבחירות פרסמה קבוצה של אמנים ואנשי רוח "קול קורא" שקרא לתמיכה במפא"י: אלתרמן
היה ברשימה, וגם ס' יזהר, שקיבל את דין התנועה וישב בכנסת כמעט ברציפות עד 1967 ועימו בין היתר הסופרים והמשוררים יהודה בורלא, אשר ברש, בנימין גלאי, מרדכי טביב ויעקב פיכמן. גם שחקנים גויסו, בהם אהרן מסקין ויוסי ידין. אפילו הצייר והסופר נחום גוטמן היה ברשימה.

מימין: יוכבד בת מרים, לאה גולדברג, אברהם שלונסקי, ישראל זמורה וחיים נחמן ביאליק - בבית קפה רצקי בשנות ה-30 בתל אביב צילום מתוך הספר ''בית קפה - מקום קטן כה!, בית קפה - דבר אדיר!''
מפ"ם לא ויתרה: אצלה היו אנשי התיאטרון יוסף מילוא, בתיה לנצט, גרשון פלוטקין וכמובן הסופרים והמשוררים חיים גורי, אהרן מגד, אבא קובנר, נתן שחם ומשה שמיר - וגם אברהם שלונסקי.
בסוף, אגב, מפא"י קיבלה 45 מנדטים, מפ"ם 15, וההפתעה הגדולה הייתה הזינוק של הציונים הכלליים משבעה ל-20 מנדטים - הודות לסבל הציבור מהצנע, וכמעט בלי סיוע מסלבריטאי תרבות של אז.