חוט השדרה

בבית דיור מוגן בי-ם אין דייר שיעז לא ללכת לקלפי. "אלו שנושאים היום בנטל הם דור שני ושלישי של 100 האלף שנשאו בנטל בזמן ההקמה"

לי-אור אברבך | 3/2/2009 10:57 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
ציפורה קסל נאנחת. היום, בעשור התשיעי לחייה, כשהיא נעזרת במקל הליכה ובחיוך מרהיב, משמיטה מי שהייתה מזכירתו האישית של בגין את פעולותיה מסכנות החיים במחתרת. כשהיא נשאלת על עיסוקי העבר שלה היא עונה בפשטות, "אני מזכירה מצוינת". ניכר שמדובר בבת לדור שבעיקר עושה ופחות מדבר. "לפעמים המצב מייאש ומוריד אותי עד לתהום", מצחצחת גברת קסל בעברית שלה, "אך כשאני נזכרת במה שהיה לפני כן, אנחנו בהחלט יכולים להתגאות במה שנעשה פה. אני גאה שהייתי חלק מזה".

היותה חניכת בית"ר תביא אותה גם הפעם לשלשל פתק של "מחל" כשתתבקש. אך לא בלב שלם. לא להצביע, זו כלל לא אופציה. בבית הדיור המוגן "אחוזת בית הכרם" בירושלים, אין דייר שיעז לא ללכת לקלפי.
מדברים על בחירות באחוזת בית הכרם בירושלים
מדברים על בחירות באחוזת בית הכרם בירושלים צילום: פלאש 90


גם איש החינוך שמואל הרמתי, איש ציבור ירושלמי ותיק ומקים "מדרשת אצ"ל" ישוב להצביע ליכוד. הוא נסחף למפלגה בעקבות מפקדו בגין ונשאר שם עד היום. גם ידו לא תהיה קלה בעת ההצבעה, בעיקר בגלל העומד בראש מפלגתו. "לצערי אין אישיות כריזמטית בכלל בבחירות האלו. אני חושב שחסרים לנו בארץ מנהיגים רוחניים חילוניים. אני מקנא בדתיים שיש להם דמויות כאלה. אינני רואה בנתניהו את המנהיג הרוחני הגדול. אני פשוט מוצא בליכוד היום את האיזון בין הימין הקיצוני, ליברמן, לשמאל הקיצוני".

כובד הלב יאפיין את כל סובבי השולחן בבואם להצביע, ללא הבדל ערכי. מעולם, הם יאמרו בנחרצות, לא היו בחירות מאכזבות כאלה. "הרוח יצאה מהמפרשים", מסביר אברהם פרנק, איש חינוך ועלייה שעל חלק גדול מפועלו יעדיף לא לפרט. "עם כל התקווה שיש לאדם שהקדיש את כל חייו לבניין הארץ ולפיתוחה, צריכה להיות דאגה בלבו לנוכח אחוז הירידה וההידרדרות המוסרית הכללית. זו לא ארץ ישראל שאנחנו גדלנו בה", הוא אומר בצער.
ברק? פספס בגדול. לבני? ליכוד ב'

רק שלשום, בין חוג הטאי צ'י לקונצרט, הופיע במקום המאכלס את בוניה הירושלמים של המדינה בזקנתם, נציג הגמלאים גדעון רייכר. ניסיון נואש לבקש מהחבורה הזו, שיצקה תוכן במונח אידיאולוגיה, להתעלם ממנה בהצבעתם. "לפני החתונה הבחורים מבטיחים הכל. אחרי זה, זה משתנה", אומרת בנחרצות פלמ"חניקית, שלומית דקל, מורה ותיקה ואמו של עופר דקל, הממונה על השבת החיילים החטופים. "אני לא אבחר בשום מפלגת גמלאים שהמוטו שלה זה להתחיל לדבר בנימוס", אומרת דקל. "זה נחמד מאוד, אבל זה מה שחשוב במדינה מסוכסכת וקרועה?"
 

מדברים על בחירות באחוזת בית הכרם בירושלים
מדברים על בחירות באחוזת בית הכרם בירושלים פלאש 90
אהוד ברק, "שפספס בגדול", יביא אותה הפעם לראשונה בחייה להצביע מרצ. שאלון שמילאה באינטרנט בכלל המליץ לה להצביע רע"מ-תע"ל. "גם רוב נכדיי מצביעים למרצ בעיקר כדי לתת קונטרה לליברמן", היא אומרת בביטחון השמור לאנשים בגילה.

ד"ר אורי גורדון, צבר שאביו ניהל את רכבת העמק, היה בין היתר שגריר ישראל באו"ם. עברו הדיפלומטי מורגש היטב כשהוא נשאל על שרת החוץ. "אין לי התייחסות אליה", הוא עונה באלגנטיות. גברת דקל, לעומתו, לא מאמינה במעצורים לשוניים: "לטעמי היא ליכוד
ב'. ואם כבר, אז למה לא ליכוד א'?", היא תמהה.

רעיה הרניק, גמלאית רשות השידור וסופרת מעוטרת, מרוצה מהישגי המדינה. היא מתנצלת מראש אם זה יישמע מתנשא ואומרת: "יש לי הרגשה שאלו שנושאים היום את הנטל הם דור שני ושלישי של אותם 100 אלף שנשאו בנטל בתקופת ההקמה. הנכדים שלי פוגשים במפגשי היחידה של הצבא שלהם את הנכדים של החברים שלי. יש חוט שידרה שנושא כל השנים את המדינה על כתפיו. אבל מסביב יש הרבה מאד אנשים שאם תיתן להם כרטיס ירוק לאמריקה, הם ייסעו".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''פוליטי/מדיני''

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים