וינוגרד: שינוי לטובה בסיקור המבצע בעזה

השופט וינוגרד אמר כי "נראה שאפשר לסקר מבצע באופן שונה מאשר סיקרו במלחמה" ומתח ביקורת על היחס לו זכו חברי הוועדה: "הם הוטרדו"

אמיר בוחבוט | 28/1/2009 18:58 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
השופט אליהו וינוגרד, ששמו נקשר בפעם האחרונה עם הוועדה שחקרה את לקחי מלחמת לבנון השנייה, מתח היום (ד') ביקורת נוקבת על אספקטים שונים שנוגעים לוועדה ולחבריה.הוא התייחס לאופן סיקור "עופרת יצוקה" כשאמר: "נראה שאפשר לסקר מבצע צבאי בדרך שונה מאשר במלחמת לבנון". באותו הכנס נאמה גם רות גביזון שהתייחסה לסוגיית שליט ואמרה: "אנחנו סוחבים את העניין של שליט כבר שלוש שנים, כאילו אין לנו מנוף".
 
השופט בדימוס אליהו וינוגרד
השופט בדימוס אליהו וינוגרד צילום: אי-פי

השופט וינוגרד נאם בכנס של המכון למחקר ביטחון לאומי INSS ובפתח דבריו מתח ביקורת על היחס לחברי הוועדה: "הוועדה וחבריה הוטרדו שוב ושוב, אישית וציבורית ללא יסוד וללא הצדקה".

עוד ציין וינוגרד כי הבחין בשינוי חד לטובה בתקופת הלחימה בעזה בכל הקשור לאבטחת מידע. הוא ציין שאווירה של שמירת ביטחון המידע ניכרה ושהמגישים והכתבים הפנימו את לקחי מלחמת לבנון. לדבריו, "לא הייתה תחרות בסקופים והסיסמא הנושנה "יד לפה" עברה קאמבק. הצנזורה עבדה יפה. חלה ירידה גדולה בהדלפות. התקשורת שיתפה פעולה עם הצנזורה מתוך הכרה בחשיבות".

לדבריו, "לכאורה נראה שאפשר לסקר מבצע צבאי או מלחמה בדרך שונה מאשר במלחמת לבנון השנייה".
משבח את מדיניות דובר צה"ל

לאחר מכן הסביר וינוגרד כי בפני חברי הוועדה היקף האירועים היה ללא תקדים והדגיש כי לא ניתן היה לעסוק בכולם ולסיים את הבדיקה בזמן סביר. "שעות של דיונים הקדשנו לנושאים הקריטיים", אמר. "התמקדנו לאירועי המלחמה ולאירועים שקדמו לה".

אחת הבעיות שעמדו בפני חברי הוועדה הייתה אופי ההתייחסות לגורמים שהעידו בפני חברי הוועדה ביניהם אנשי צבא, מערכת הביטחון וחברי הממשלה שהעידו על פרטים מסווגים וסודיים.

"זכינו לפתיחות יוצאת מן הכלל", אמר וינוגרד ורמז כי פרסום דברי העדים ישליכו על נכונות עדים

בסיטואציות דומות מלהעיד אף בדלתיים סגורות מחשש שדבריהם לא יהפכו לנחלת הכלל. וינוגרד הדגיש כי למרות שהציבור רצה שהוועדה תספק לו פתרונות פוליטיים למצב במדינה, "הוועדה לא עסקה בשיקולים פוליטיים".

עוד הוסיף והדגיש וינוגרד את החלטת הוועדה לפרסם בשני חלקים את הדוח ולא להאריך את משך פעולת העבודה כדי להעמיק בשמיעת עדויות והדיונים בהם בטענה. "חישבו איזה ערך והשפעה היו יכולים להיות לדוח אחרי שנתיים וחצי", אמר. "חשבו מי היה מתעניין בו, מה הייתה הרלוונטיות שלו והאם היו מופקים ממנו לקחים".

גביזון: לא מנסים מספיק להחזיר את שליט

באותו הכנס נאמה גם רות גביזון שהתייחסה למלחמה בלבנון ואמרה כי "חלק מהבעיה בלבנון הייתה שלא ברור היה מה היו המטרות שלה ולא ברור על מי מטילים את האחריות. ישראל לא הצליחה להגיע להכרעה מהירה צבאית, ונגררה להכרעה מדינית. בציבור הישראלי נוצרה תחושה שישראל היא זו שמבקשת את הפסקת האש. מדינת ישראל לא יצאה עם מטרה ברורה ולכן אי אפשר לקבוע בוודאות שהמטרות הושגו".
 

ועידת הנשיא - רות גביזון
ועידת הנשיא - רות גביזון צילום: לואיז גרין
גביזון התייחסה לסוגיית שחרורו של החייל החטוף, גלעד שליט, באומרה: "אנחנו סוחבים את העניין של שליט כבר שלוש שנים, כאילו אין לנו מנוף, כאילו לצד היחיד שיש מנוף זה חמאס. ישראל עם כל הכח שלה לא יודעת למנף את מה שיש לה לתת או לא לתת כדי להחזיר את החייל הזה".

לגבי הפיגוע אמש בו נהרג חייל צה"ל בכיסופים אמרה גביזון: "לא ברור מה יהיה עכשיו אפשר לעשות בעקבות הפיגוע של אתמול. אנחנו לא שחקנים בלעדיים, אנחנו אוהבים להמעיט אותם ולקרוא להם מחבלים או טרוריסטים ופיגוע. אנחנו מזלזלים בהם ועושים להם דה לגיטימציה. אנחנו חייבים להפנים שמולנו עומד אויב נחוש ועקשן שלא יוותר כל כך מהר שלא ינוס כל פעם שנעשה סימן".

 עוד היא הוסיפה: "בעיות מוסריות הם בעיות אסטרטגיות של מדינת ישראל, כי אם היא מרגישה שהיא מנהלת מלחמה לא צודקת, יכולת העמידה של מדינת ישראל נחלשת".


כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''פוליטי/מדיני''

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים