המדינה: צריך לדווח על תרומת הזרע למאהבת
המחוזי אישר לגבר נשוי לא לדווח לאשתו החוקית על כך שבכוונתו לתרום את זרעו למאהבת – המדינה חושבת אחרת והגישה ערעור לעליון
בית המשפט המחוזי בירושלים התיר לגבר לתרום זרע למאהבת שלו מבלי לדווח על כך לאשתו – אולם המדינה החליטה לערער. אי שם בארץ ישראל חיה לה אישה נשואה שהמדינה לא יכולה לספר לה כי בעלה, שנמצא בהליכי גירושין ממנה, רוצה לתרום זרע כדי להפרות את חברתו הרווקה. לאחר שבית המשפט המחוזי קבע שאין לדווח על התרומה לאישה, אך המדינה בחרה לערער על כך לעליון.
בית המשפט העליון יצטרך בקרוב לדון בסוגיה, ולהכריע האם זכותה של האישה הנשואה לכבוד וכללי הצדק מחייבים את המדינה לגלות לה את המהלך הדרמטי בחיי בעלה, כדי שהיא תוכל להתייחס לכך? או שמא אין לה כל זכות להתערב ולמנוע את הקשר הזוגי ואת הולדת הילד מתרומת הזרע של בעלה.
זאת לאחר שפרקליטות המדינה הגישה אתמול ערעור על החלטת בית המשפט המחוזי בבירה, שאפשר לגבר הנשוי להסתיר את המהלך מאשתו. מנהלת המחלקה האזרחית בפרקליטות המדינה, עו"ד ד"ר חיה זנדברג, טוענת כי תוצאת פסק הדין אינה עולה בקנה אחד עם האינטרס הציבורי, יוצרת אי בהירות ועלולה לגרום למגוון של בעיות.
"כללי הצדק הטבעי וזכותה של האישה לה הגבר עדיין נשוי לכבוד מחייבים ליידע אותה על כוונת בעלה לתרום את זרעו לאחרת, ולתת לה הזדמנות להשמיע את טענותיה לפני עריכת ההפריה", אמרה עו"ד זנדברג.
ד"ר זנדברג קובלת על כך כי בית המשפט המחוזי מאלץ את המדינה להיות שותפה להליך של הסתרה ולהולכתה שולל של האישה החוקית. היא מזהירה כי ביצוע ההפריה ללא הסכמת האישה וללא שהיא יודעה וניתנה לה הזדמנות להגן על זכויותיה, עלולה לחשוף את הרופא והמוסד הרפואי
לכן, לטענתה, יש לאפשר לאישה החוקית להשמיע את טענותיה גם אם היא תתנגד למהלך, וזאת כדי להגן על האינטרסים שלה. כך, למשל, במקרה בו הגבר מעגן את אשתו ומסרב לתת לה גט, עשוי להיות לאישה שיקול להימנע מלאשר לו את ההפריה לאישה אחרת. השאלה שתעמוד לדיון, לטענת הפרקליטות, היא לא זכותה של האישה החוקית למנוע את הקשר החדש של בעלה, אלא זכותה להשמיע את קוצה בהליך שיכול לפגוע בזכויותיה.