מבצע חיסול: פני הטלוויזיה לאן?

פיטורים, קיצוצים, תוכניות מבוטלות וחברות הפקה שפושטות את הרגל - כך נראית תעשיית הטלוויזיה בצל המשבר הכלכלי העולמי. "אתה פשוט רואה איך מפעל חיים שיצרת מקבל בעיטות מכל כיוון" אומר אחד המפיקים. "מקצצים בעובדים מוותרים על אנשים טובים. סיוט". התוצאה? בקרוב על המסך שלנו

רייטינג
איתי גודר | 30/11/2008 11:46 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
אתם הרי יודעים לבד: הימים קשים. מדינת ישראל שוב במשבר. אין כאן שום רמיזה לגבי החזרה המיועדת של ביבי לשלטון, מדובר בסוגיה מורכבת הרבה יותר ומעציבה לא פחות. הטלוויזיה שלכם הולכת ומתמוססת, בלי קשר לזה שאתם תקועים על ערוץ 20 כבר יותר מדי זמן. למה? ככה. כי אין כסף. טוב לכם?

- חושבים שאנחנו בצרות? תראו איזה בלאגן בטלוויזיה האמריקנית

זה אישו מורכב ומסועף, אבל הכי קל לתמצות: הבורסות בעולם בשפל. הדבר, כמובן, משליך על ישראל, גורם למשק המקומי להאטה מדאיגה, מוליך לוויתורים כבדים, מצמצם שטחי פרסום ויאדה יאדה יאדה - כל מה שיש בטלוויזיה זה ריאליטי. וזה עוד החלק הטוב.
 
מצרך נחוץ שמתחיל לאזול
מצרך נחוץ שמתחיל לאזול צילום: iStockphoto/Graffizone

עשרות מפיקי טלוויזיה יושבים כעת במשרדיהם וחוששים שהסלולרי שלהם ירטוט ומהעבר השני של הקו יימצא אחד מאנשי מחלקת התוכניות של זכייניות הטלוויזיה. שיחה כזו, בזמנים כאלה, לא צפויה לבשר טובות. הזכייניות חותכות, המפרסמים מצמצמים, תוכניות טלוויזיה מתבטלות. נכון לעכשיו אף אחד לא רואה את הסוף. מאז הקיץ השחון של 2006 (מלחמת לבנון השנייה) ושלל ביטוליו לא ידעה תעשיית הטלוויזיה ימים כאלה.

זה מכה בכולם, גדולים כקטנים, ובסוף שרשרת המזון נמצאים המפיקים - פועלי הייצור של התעשייה והראשונים להרגיש את האדמה רועדת, הראשונים לשלם את המחיר. "זה המצב הכי מפחיד שהייתי בו לכל אורך הקריירה שלי," אומר מפיק בכיר שנאלץ לפטר באחרונה כמה עובדים. "ניסיון של עשרות שנים, הפקות נוצצות - כל אלה כבר לא חשובים. אם יש לך היום הפקה ביד, אתה חייב לעשות אותה הכי טוב שאתה יכול, במינימום עלויות ובכוח אדם מגוחך."

מה הסיכויים לייצר להיט במצב כזה?
"אפסיים".

לא מעט חברות הפקה נמצאות כרגע בחוסר אונים טוטאלי ובאי-ודאות כלכלית. כבר אין להן מאיפה לקצץ. השלב הבא, המפחיד, נמצא ממש מעבר לפינה. "אם המצב הזה יימשך, חברות הפקה יתחילו להיסגר," אומר מיקי רוזנטל. "זה הרבה יותר קרוב ממה שאתה חושב. פרויקט אחד שלא מצליח ומיזם אחר שמבוטל מביאים את החברה שלך לפשיטת רגל." כדאי להקשיב לו, הוא מדבר מניסיון. לפני שבועות אחדים חברת ההפקות שלו "משהו הפקות" ("גברים בשחור", "10 הכי", "בולדוזר" ועוד) חדלה מלפעול.
ביג מיסטייק?

קשה היה להחמיץ בפסטיבל ראש פינה האחרון את המפיק חיים מנור ממעגלות ("הפוליגרף", "ליאור שליין"). הוא הסביר לכל מי שביקש לשמוע איך בשבועות האחרונים בוטלו לו ארבע הפקות בשווי כספי של 6 מיליון שקל.

"המצב הזה קשה לכולנו", אומר מנור. "אתה פשוט עומד בצד ורואה איך מפעל חיים שיצרת מקבל בעיטות מכל כיוון. הזכיינים אומרים שהם מצטערים מאוד, שהמצב הכלכלי בעייתי, וזאת כרגע הסיבה לביטולים. זה מעמיד אותנו במצב לא נוח. מקצצים בעובדים, מוותרים על אנשים טובים. סיוט".

השאלה המתבקשת והלגיטימית היא למה זה בעצם כל כך נורא. הרי תעשיית הטלוויזיה בישראל היא עסק כלכלי לכל דבר. בעלי המניות רוצים להרוויח, ומה שלא יורה, מקוצץ. הברירה הטבעית, לא? אז זהו, שממש לא. הרגולטור במדינת ישראל אמור להיות בקונטרול על התכנים שהברודקסטרים רוצים לפמפם לכם.
 

דודו וטמירה ירדני
דודו וטמירה ירדני אמיר מאירי

בקשת, רשת וערוץ 10 פונים אליו תכופות כדי לבקש הקלות. מה זה אומר הקלות? דחייה בשידור של תוכניות שהזכייניות מחויבות לשדר. זה אומר, בעיקר, דחיקה לשוליים של תוכניות דרמה ושעשועונים שונים. וזה גם אומר שבמקום אלה תקבלו לחץ פיזי לא מתון של תוכניות ריאליטי, הפורמט היחיד שמספק את הסחורה בינתיים. המסקנה ברורה: או שאתה טמירה ירדני, אלעד קופרמן, אבוט-רייפ-המאירי, יואב גרוס ואסף גיל, או שאתה לא קיים.

אותם חמישה בתי הפקה גדולים אחראים על רוב התוכניות שמשודרות כיום ב-2 וב-10. קשת אימצה בחום את ירדני, שמפיקה מדי שנה פצצות רייטינג דוגמת "כוכב נולד" ו"נולד לרקוד". גם אלעד קופרמן יישר קו עם הקובעים מרחוב ראול ולנברג. "האח הגדול" שהוא מפיק היא שלאגר היסטרי. רוב ההפקות של קופרמן בשנתיים הקרובות מיועדות לקשת. זה לגמרי משתלם לו (למרות שבקשת החליטו להקפיא את "מסביב לעולם ביאכטות", סוג של קונטרה ל"המירוץ למיליון").

אבוט-רייפ-המאירי הולכים בצמוד לאנשי בית הוורד. "הישרדות", "היפה והחנון" ו"הרווק" הן תוכניות שערוץ 10 הפקיד בידי חברת ההפקות של גיא המאירי ומוטי רייף.
יואב גרוס ("צחוק מעבודה", "שבוע סוף") ואסף גיל ("גריז", "רוקדים עם כוכבים") עובדים עם רשת. שאר החברות, שלא מקבלות את מנת ההפקות הקבועה, בצרות.

"זה פשוט מאוד", אומר גורם בכיר בערוץ 10. "המצב הכלכלי מביא לצמצום אגרסיבי בפרסומות, שמהן מגיע עיקר ההכנסות של הערוצים. הפרסומאים רוצים לקבל את החשיפה הכי גדולה וזה קורה עכשיו רק בתוכניות ריאליטי. זה העידן שאליו הולכת הטלוויזיה. זה מאוד עצוב וכואב, משום שיש ירידה באיכות התכנים, אבל מה בדיוק אנחנו אמורים לעשות?".

כשראש איגוד הבמאים רני בלייר ("שבתות וחגים", "פרשת השבוע") שומע את הדברים האלה הוא כמעט מתפוצץ. "הדרמות היו ויהיו, מה שקורה עכשיו עם הריאליטי זה טרנד חולף. משגע אותי שהזכייניות, שיש להן המון כוח ביד, לא עושות כלום ומיישרות קו עם המצב הקיים. הן יורות לעצמן ברגל - לא רק שהתכנים שהצופה מקבל הם נחותים ורדודים, בסופו של דבר הן פוגעות בעצמן. לא רק חברות הפקה ייפגעו, הפיטורים הרי יגיעו בסופו של דבר גם לאנשי תוכן בקשת, רשת וערוץ 10. אם הולכים רק על ריאליטי, למה צריכים מנהלי פיתוח ותוכניות?".

האמת? יש בזה משהו. בתחילת השבוע דווח כי קשת תקצץ 15 אחוזים מהפעילות השוטפת, מלוח השידורים ומתקציבי ההפקות. בו בזמן הודיעה רשת על קיצוץ של 12-5 אחוזים משכר הבכירים בחברה - זאת במקביל לביטול העונה השנייה של "עד סוף העולם" של עינת ארליך ותוכנית תיעודית נוספת בהגשת אברי גלעד בנושא אלימות, שאמורה היתה להפיק חברת טו שוטס.

הנה עוד דוגמה לדרך קבלת החלטות אופיינית לתקופה: לפני חודשים ספורים החליטו ברשת לקנות את הזכויות ל"פרויקט מסלול" כדי ליצור אדפטציה מקומית ולבחור את המעצב הבא של ישראל. בעקבות גל הקיצוצים האמור שקלו בזכיינית מרחוב הברזל לוותר על ההפקה. בסופו של דבר נמלכו שם בדעתם ונכון לעכשיו התוכנית צפויה לעלות לאוויר באביב 2009. למה? "נורא פשוט", אומר גורם בכיר המעורה בפרטים, "ההפקה של  התוכנית הצליחה למצוא תוכן שיווקי ראוי שהופך אותה לכדאית. אם לא היו מוצאים שם שת"פ מסחרי הגורל שלה היה רע מאוד".

מה זה אומר על איכות התכנים שתיאלצו לספוג? זו כבר שאלה אחרת. או קחו למשל את "Singing Bee" (ברשת קראו לזה "תשיר את זה"). כבר תקופה ארוכה שהשעשועון המוזיקלי שצילם אסי עזר לרשת מעלה אבק בארכיון הזכיינית. התוכנית עצמה, רק לשם הבהרה, הופקה כבר לפני יותר משנה, אך ברשת עדיין לא מצאו זמן ראוי לשבצה. אלמלא המצב הכלכלי, קרוב לוודאי שהתוכנית היתה ממשיכה להירקב במחסנים.

 

אסי עזר
אסי עזר שוקה כהן, יחצ
סדרת הביטולים של תוכניות טלוויזיה הביאה את קברניטי הזכיינית להעלות אותה מהאוב. "יש שתי סיבות לסיטואציה הזאת," מנתח איש תעשייה את המצב. "קודם כל, בגלל 'האח הגדול' המניות של אסי בעלייה. הוא טאלנט של קשת ודרך התוכנית הזאת אפשר להכניס להם. חוץ מזה, וזו האמת המרה, אין הרבה ברירות. כרגע זה מצב של מצוקה, יש ויתורים רבים. אם יש לך כבר משהו במחסן - תשתמש בו. אני לא חושב שזה משנה למישהו אם זו תוכנית טובה או לא. העניין ברשת הוא שהם פחות יוזמים, יותר מתאימים את עצמם למה שקשת עושים ובגלל זה הם נוטים לשנות את דעתם נורא מהר. רשת היא זכיין מבוהל באופן כללי, אז תחשוב מה קורה עכשיו כשיש בעיה כלכלית".

תסביר.
"אתה יכול לדבר איתם על נושא מסוים, לקבל מהם אישור, ואז הם חוזרים אליך ואומרים: 'לא'. אז אתה לוחץ עליהם, ואז הם אומרים: 'או.קיי, סבבה. מחזירים את זה'. התנהלות נורא מבוהלת. מפחדים לקחת סיכונים באמת. אתה מציע להם רעיון לתוכנית שקצת דומה לקשת, אז הם ילכו על זה. יש שם הרבה מאוד אנשי פיתוח ואנשי תוכן והם בכל זאת פוחדים לקחת אחריות".

גורם ברשת שאישר את הדברים מוסיף: "זה נורא עצוב. דווקא בסיטואציה כלכלית מהסוג הזה מתבקש לקחת אחריות, וזה פשוט לא קורה. למשל 'ביג אין ג'פאן'. תוכנית מעניינת ונועזת שאולי היה לה סיכוי. אבל במצב הנוכחי, מי ישמור עליה?".

ארץ מקוצצת

אבל רשת לגמרי לא לבד בסיפור הזה. גם בקשת נמצאים בתקופה האחרונה בלחץ אטומי. איך יודעים? גורמים בקשת מדווחים שהמנכ"ל אבי ניר כעס מאוד כשצבר הודח מ"האח הגדול". מקורבים מספרים שהדינמיקה בין הצנון לשפרה יצרה עניין ומשכה צופים.

 

צבר גדיש
צבר גדיש בייגל
"היה צריך לשמור עליו," אמר ניר לגורמים בסביבתו. כן, ההיסטריה כל כך גדולה עד שגם תוכנית מגה מצליחה כמו "האח הגדול" זוכה להשגחה עליונה. "כל פסיק של אחוז משנה," אומר גורם בקשת. "כל ירידה, ולו הקטנה ביותר, ברייטינג תיתן סימנים בעלות הפרסומות וירידה בהכנסות. אף אחד לא רוצה את זה".

בניגוד לרשת ולערוץ 10, לקשת יש יותר מותגים - "האח הגדול", "נולד לרקוד", "כוכב נולד". זה עשוי להעניק להם אורך נשימה, אבל לא מעבר לכך. וכן, גם אצלם יש קורבנות. "ארץ נהדרת", תוכנית הדגל, תעלה בינואר הקרוב לשמונה פרקים בלבד. ירידה דרמטית, אם מביאים בחשבון את העובדה שבעונה שעברה שודרו 14 תוכניות.

חוץ מזה, גם הסרט של "ארץ", "זוהי סדום", נדחה. הצילומים היו אמורים להתקיים במהלך חודש דצמבר, אבל בגלל העלייה לאוויר של התוכנית הם הועברו למועד אחר. זה כמובן משליך על צילומי הסדרה הקומית של איל קיציס וטל פרידמן, וגם - כמה חבל - על העונה השנייה של "מסודרים". הצילומים הושלמו, ומולי שגב וצוותו עורכים בימים אלה את הפרקים. מועד העלייה לאוויר - לא ידוע.

המצב, אתם יודעים. "זה לא זמן טוב," אומר גורם בקשת. "יש פרויקטים שנדחו, זה לא הזמן לקחת סיכונים. צריך להתיישר לפי המצב בשטח ולא לקחת ריזיקות. אם יש משהו שעובד עכשיו, אסור לוותר עליו." אבל גם בארזים נפלה שלהבת. זוכרים את "האח הגדול סלבז?" אז זהו, שכרגע לא ברור מתי תעלה - אם בכלל. בקשת מדברים בימים אלה על פורמט הרבה יותר מהודק ממה שתוכנן בתחילה. מה שבטוח, העונה השנייה של "האח הגדול" תגיע למסך הרבה יותר מהר.

ומה עוד? עידו רוזנבלום צילם לאחרונה פיילוט לשעשועון חדש בשם "טוסו מכאן". קופרמן מפיק. הרעיון: משחק טריוויה צנוע שהמנצחים בו זוכים בכרטיס טיסה ליעד נחשק. תמונת מצב עכשווית: בהקפאה.

וגם ב-10 מרגישים קרייסס באוויר. גורמים בבית הוורד מספרים שמאכלת הקיצוצים קרובה מתמיד. הקורבנות הפעם: עובדי הערוץ. בתחילת השבוע פורסם כי מנכ"ל הערוץ, יוסי ורשבסקי, הודיע על הפחתת שכר כללית בערוץ ובחברת החדשות לפי ההתפלגות הבאה: בעלי שכר חודשי של 30 אלף שקל ומעלה - הפחתת שכר של 12 אחוזים.

בעלי שכר חודשי של 30 -20 אלף - הפחתה של 8 אחוזים. בעלי שכר חודשי 20-10 אלף - הפחתה של 5 אחוזים. צעדים אלה מגיעים לצד הפחתת עמלות משרדי הפרסום. הערוץ שקידש את הריאליטי תכנן להעלות לאוויר את העונה השנייה של "היפה והחנון" לצד "הרווק". זה לא יקרה. על תוכניות אחרות ויציאות חדשות איש אינו מדבר בינתיים.

"זה הורג אותנו," אומרת מפיקה מוטרדת. "אף אחד לא לוקח כאן סיכון, אף אחד לא מעז. כולם פוחדים על התחת שלהם. אנחנו נמצאים עכשיו על סף משבר חמור. יש התחייבויות כספיות עצומות. איך בדיוק נחזיר אותן? מאיפה? לאורך השנים סיפקנו לערוץ 10 תוכניות מצליחות והכל נשכח. אף אחד כבר לא סופר אותנו".

"זה שהטלוויזיה תהיה כולה ריאליטי לא משרת אותנו וגם לא אחרים", ממשיך גורם בכיר בחברת הפקה שנמצאת על סף הקפאת פעילות. "ביטלו לנו הפקה גדולה אחת, אבל יש עוד שלוש הפקות על הכוונת, ככה שבינתיים יש אוויר לנשימה. אם עוד אחת תיפול, אני לא רואה איך נוכל לצאת מזה".

תירוצים תירוצים

בחדרי חדרים תוהים המפיקים האומללים בנוגע לסוגיה נוספת - אולי המשבר הוא רק תירוץ? "הרבה יותר נוח לוותר על סדרות ותוכניות כשהמצב קשה", אומר איש תעשייה. "זו אחלה סיבה לוותר על דברים. הזכייניות כבר לא יגידו למפיק: 'התוכנית שלך לא טובה מספיק, לא הצלחנו לפצח אותה'. יגידו לו: 'המצב'. זה בולשיט, כי אני יודע על הפקות שקורות עכשיו, או לפחות מתחילות להירקם. אין לאף אחד אינטרס להוציא את זה החוצה, אז זה נשאר בין מספר מצומצם של מפיקים לזכייניות. החברה שאני עובד בה כרגע יושבת על שני פרויקטים. מה שאני רוצה להגיד זה שכשרוצים - יש כסף. בקטע הזה המשבר הוא רק סוג של תירוץ מתוחכם. חבל שבדרך פוגעים בבתי ההפקה. למשל 'ביג אין ג'פאן' - פרויקט נורא יפה ונורא מגלומני. אין לי ספק שגם בלי המשבר הוא היה נופל בסופו של דבר, מכל מיני סיבות. עכשיו זו רק הזדמנות טובה להכריז על זה".

 

מיקי רוזנטל
מיקי רוזנטל צילום: קובי קלמנוביץ'
ומיקי רוזנטל נאנח. למי אכפת היום שבדוקו שהוא יוצר יש אמירה. "כרגע אני לא יכול לאפשר לעצמי להמשיך לדמם. הסרט 'שיטת השקשוקה' גרם לי נזקים עצומים. מימנתי אותו מכיסי ועכשיו אני צריך להחזיר חובות. אני עובד בשביל להחזיר אותם, אבל אני לא יכול לאפשר לעצמי לקיים הפקות חדשות. תנאי התשלום הם בלתי סבירים וגם סוג הדברים שעשיתי כבר לא נחשב. רוצים ריאליטי, נו מה. אני ממשיך לעבוד קשה. אני מרצה כל יום ברחבי הארץ, אבל לא מפיק שום דבר חדש".

להערכתך תיתכן סיטואציה שבה עוד חברות ייסגרו?
"אני מניח שזה צפוי, אבל צריך להבחין בין סוג החברות. חברות שעושות תוכניות בידור, ריאליטי וזבלים אחרים ישרדו. זה החומר שבו מאכילים את האנשים. לא רוצים לגעת בשום דבר בעל ערך. התוצאה תהיה צמצום וסגירה של חברות. גם לפני זה לא היה מדובר בביזנס גדול. כולם בקושי שרדו. הזכיינים משלמים באופן מחפיר ולא עומדים בתנאי התשלום. הרגולטור לא מתפקד. הרשות השנייה לא מתפקדת, כל הזמן מוותרת לזכיינים על עוד ועוד דברים שהם צריכים לעשות. התוצאה היא שזה המסך היום. אלה כוחות השוק. זה מה שרוצים. שייחנקו עם זה".

בקשת, רשת ובערוץ 10 סירבו להתייחס לכתבה.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''תקשורת''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים