ועדת זכויות האדם של האו"ם גינתה את טהרן
הוועדה אישרה שלוש הצעות החלטה לפיהן איראן, קוריאה הצפונית ומיאנמר מפרות את זכויות האדם בשטחן. אף על פי כן להצעות רק תוקף סמלי

"שיאנית" בהפרת זכויות האדם. נשיא איראן מחמוד אחמדינג'אד. צילום: רויטרס
לגבי מיאנמר, מתמקדת הביקורת של ועדת האו"ם לזכויות אדם בדיכוי מתנגדים פוליטיים. החונטה הצבאית השולטת במדינה התחייבה כי יתקיימו במדינה בחירות דמוקרטיות בשנת 2010, אולם עד כה היא הגבירה את דיכוי מתנגדיה.
במדינה כלואים כעת כ-2,100 אסירים פוליטיים, והלילה פורסם כי בדרן ופעיל חברתי שסייע לנפגעי סופת הציקלון ומתח ביקורת על המשטר נידון ל-45 שנות מאסר. ההחלטה אשר "מגנה בחריפות את ההפרה השיטתית של זכויות כלכליות, פוליטיות ואנושיות של אסירים פוליטיים במדינה" עברה ברוב של 89 תומכים מול 29 מתנגדים, כאשר 63 צירים נמנעו.
הצעה ללא תוקף חוקי
על פי נתוני ועדת האו"ם, גם בקוריאה הצפונית לא מקבלים בברכה את מתנגדי המשטר. לצד ההוצאות הפומביות להורג, בהצעת ההחלטה מביע האו"ם "דאגה כבדה" מהיחס של המשטר בפיונגיאנג לפליטים ומחפשי מקלט וכן מההפרה של זכויות עובדים ומניעת חופש דת ומחשבה. הצעה זו זכתה לתמיכה הגורפת ביותר, כאשר 95 תמכו ו-24 בלבד התנגדו.
אולם כאשר עבר הדיון להצעה הנוגעת לאיראן, נתקלו המנסחים בהתנגדות דיפלומטית וההחלטה
עברה בהפרש קטן של עשר קולות. נוסח ההחלטה מביע "דאגה עמוקה מהפרה רצינית של זכויות אדם במדינה", כאשר הפירוט כלל הוצאות להורג ועינויים רבים, לרבות גדיעת איברים והלקאות.
יצוין כי להצעות אלה אין תוקף חוקי המחייב את המדינות לנקוט בפעולות כלשהן, והן בעלות אופי מוסרי בלבד המשקף את דעת רוב מדינות העולם. בחודש הבא יעלו שלוש ההצעות להצבעה בקרב נציגי 192 חברות האו"ם באסיפה הכללית.