פרשת הקישון: מפת המזהמים

ברום, חנקן, זרחן, פלואוריד, מתכות כבדות. אלו הם רק חלק מהחומרים שזרמו לקישון במשך 40 שנה מהמפעלים הסמוכים. דוח מקיף, שהוגש השבוע לביהמ"ש, חושף: המפעלים שהפכו את הקישון מנחל צלול לעיסה עכורה

טל אריאל אמיר | 5/11/2008 8:35 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
אמנם לא נמצא קשר ישיר בין הזיהום בנחל הקישון לגילויי מחלת הסרטן בלוחמי השייטת שצללו בו, אבל מאבקם של הלוחמים נמשך, ועכשיו הם גם חושפים תמונה קשה של זיהום תעשייתי, שהתבצע בנחל ב-40 השנים האחרונות. דוח מקיף ומפורט שחיבר פרופ' אביטל גזית, מומחה לאקולוגיה של זיהום נחלים וראש התוכנית ללימודי איכות סביבה באוניברסיטת תל אביב, הוגש השבוע לבית המשפט המחוזי בחיפה, במסגרת תביעה אזרחית שהגישו הלוחמים. כך הפך הקישון מנחל צלול לעיסת מזהמים עכורה.
שפכים זורמים לנחל קישון
שפכים זורמים לנחל קישון צילום: עמותת צלול


את הדוח הגיש עורך הדין משה קפלנסקי, המייצג 93 לוחמים ואלמנות, ובו מפורטים המפעלים הנחשדים למזהמים העיקריים של הנחל. על פי הדוח, מפעל דשנים וחומרים כימיים בע"מ הזרים לנחל באופן רציף קולחים חומציים, תרכובות של חנקן וזרחן וכן מתכות כבדות הנחשבות לרעילות ביותר. מפעל חיפה כימיקלים, כך נטען, הזרים לקישון באופן רציף קולחים חומציים, תרכובות כלור, ברום, חנקן, זרחן, פלואוריד, שמנים אלכוהוליים ומתכות. מכון הטיהור בחיפה שפך לנחל חומרים אורגניים ומינרליים, כגון חנקן וזרחן, זיהום מיקרוביאלי, מתכות ותרכובות כלור (בנזן). בתי הזיקוק, על פי הדוח, הזרימו לקישון תרכובות אליפד טיות, הידרוקרבונים, שמנים, מלחים, סולפידים, כלוד רידים, תרכובות פנוליות ודלקים. מפעל "כרמל אולפינים" שפך, כך נטען, מוצקים מרחפים, שמנים וכרומאטים, ומפעל "גדיב" הזרים אמוניה ושמנים.

בהמשך בדק פרופ' גזית את ריכוז החומרים המזהמים הקיים במימי הקישון. ברוב הבדיקות הוא מצא כי כמות החומרים והמתכות במימי הנחל ובמשקעי הקרקעית גבוה בהרבה מעל התקן. במים מצא המומחה חריגות של חומרים כגון אבץ ונחושת, במשקעים מצא גם שיעור גבוה של קדמיום, שמשמש לסוללות ולמיגון כורים גרעיניים, שחרג לעתים פי מאה מעל התקן. פרופ' גזית ציין בדוח, הנפרס על פני יותר מ-80 עמוד, כי הקפיד לבצע את בדיקותיו על פי התקנים המחמירים ביותר בעולם.

"השוואה של ריכוזי מתכות במשקעי הקישון שנבדקו בתחילת שנות ה-70, לנתונים של סוף שנות ה-80, הראתה כי במשך 13 שנה גבר הזיהום במשקעי הנחל באופן משמעותי", ציין המומחה בדוח. "רמות הקדמיום, הנחושת, והאבץ גבוהות פי 10 עד 20 מאלו שנמדדו ב-1973".


משפט הקישון

פרשת הקישון נחשפה בשנת 2000, לאחר שנודע כי כמה חיילי יחידת הקומנדו הימי של חיל הים, שייטת 13, וחיילים מיחידות אחרות לקו בסרטן. את הפרשה בדקה ועדה שבראשה עמד נשיא בית המשפט העליון לשעבר מאיר שמגר.

הוועדה פרסמה את מסקנותיה הסופיות ב-2002 וקבעה כי אין קשר ישיר בין הזיהום למחלת הסרטן של הלוחמים. ב-2004 פרץ גל התביעות האזרחיות, שבכולן מטפל עו"ד קפלנסקי. מטרתו היא להוכיח בתחילה את הימצאותם של החומרים המזהמים בקישון ואת הקשר שלהם למחלות הסרטן

של הלוחמים. רק לאחר מכן תידון בבית המשפט, בפני השופט ד"ר עדי זרנקין, שאלת האחריות של המפעלים.

נציגי המפעלים מכחישים כל קשר לזיהום הקישון ולפגיעה בלוחמי השייטת. לדבריהם, גם אם יוכח שהזרימו מתכות לקישון, אין בינן לבין מחלות הסרטן כל קשר סיבתי. עד שתיפתר הסוגיה, הנידונה בבית המשפט כבר ארבע שנים, מקווים הלוחמים כי רבים מהם יישארו בחיים. רק בחודשים האחרונים נפטרו שלושה לוחמים ותיקים שנכנעו למחלת הסרטן, ואת מלחמתם ממשיכות אלמנותיהם.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים