תורתם הונאתם: כך פעלו מכללות הרבנים הפיקטיביות
רשת "מכללות" שהקימו רבנים בכירים העניקה בשנים האחרונות תואר פיקטיבי לאלפי שוטרים ואנשי כוחות ביטחון, כך עולה מכתב אישום שהוגש השבוע. הרבנים הרוויחו מיליוני שקלים, המדינה הפסידה מעל רבע מיליארד שקל

בתחילת החודש אף עצרה המדינה את תשלום ההטבות למאות קצינים, שוטרים וחיילים בשירות קבע בצה"ל, במשטרה ובשירות בתי הסוהר, ואלה נקלעו למצוקה בלתי צפויה בגלל קיזוז פתאומי של 2,000 עד 7,000 שקל ממשכורתו של כל אחד מהם. הצעד הזה גרר מחאה חריפה. מאות נפגעים עתרו לבג"ץ נגד החלטת המשטרה והאוצר לשלול את ההכרה ב"תארים ביהדות" שקיבלו, ונגד הפסקת ההטבות. הם טענו כי נגרם להם נזק כלכלי כבד, אבל בג"ץ לא התערב בשלב זה וההטבות נמחקו מהמשכורות. עם זאת, העתירה לגופה תידון בקרוב.
אבל מה שמעניין יותר מכל התיק הזה הוא מצעד הנאשמים המכובדים, אנשים שלא היינו מצפים למצוא באותו משפט עם המונח "תיק פלילי". שמות כמו הרב מאיר רוזנטל, ראש לשכתו המושעה של הרב הראשי לישראל יונה מצגר; הרב יצחק אוחנה, מי שהיה מנהל מחלקת בחינות והסמכה ברבנות וכיהן כראש לשכתו של הרב הראשי לשעבר ישראל לאו; והרב אהרון גוטסדינר, מי שהיה סגן הרב המשטרתי הראשי. נאשמים נוספים בתיק הם מאיר רואימי, מקים מכללה ללימודים תורניים בבית שאן; חיים בן חיים, מקים מכללה דומה ביישוב גן נר; אברהם טרופ, מפעיל מכללת "אריאל" בחיפה; ויוני בן ארי ואליעזר וקנין, מפעילי מכללת "קארו" בצפת.
כתב האישום, המחזיק עשרות עמודים, הוגש לבית המשפט על ידי סגן בכיר לפרקליט המחוז, עו"ד אורי קורב (שלוקח חלק גם בניהול התיק נגד ראש הממשלה אהוד אולמרט בפרשת טלנסקי) ועל ידי עוזרות ראשיות לפרקליט המחוז, עו"ד אלונה נבות ועו"ד שירה קניטל. קדמה לו חקירה מקיפה, מורחבת ומסועפת, שנערכה בשנים האחרונות על ידי המחלקה לחקירות שוטרים, היחידה הארצית לחקירות הונאה (יאח"ה) ומצ"ח, שבמהלכה נחקרו לא פחות מ-1,500 איש.
בין הנחקרים אפשר למצוא רבנים בכירים ברבנות הראשית, רבני ערים, רבני משטרה ואחרים. בכתב האישום מוזכר, בין היתר, הרב הראשי של חיפה, הרב שאר ישוב הכהן, דמות תורנית ידועה שהיה נשיא מכללה בעיר, ואשר לטענת התביעה ידע על מתן תשלומים חריגים של המכללה לסגן הרב המשטרתי הראשי, תשלומים שאותם מגדירה הפרקליטות כשוחד.
אז איך עבדה השיטה? פשוט מאוד. לטענת התביעה, חלק מהרבנים הקימו "מכללות", שהזמינו את אנשי כוחות הביטחון - שוטרים, חיילים וסוהרים בכל הדרגות - ללמוד בהן ליב מודים תורניים, שיסמיכו אותם לתארים מוכרים. התארים האלה יאפשרו להם לקבל אחר כך הטבות משמעותיות בשכרם, כמקובל בשירות המדינה לגבי עובדים הלומדים כחוק ועל פי הנהלים. אלא שאנשי המשטרה והצבא למדו רק 8-10 שעות
שיטת ה"כאילו" הזו אפשרה לכולם - רבנים, מנהלי ומפעילי המכללות ולמעלה מאלף תלמידים שזכו ב"תארים" - לחגוג על חשבון קופת המדינה. התעודות הוגשו למשרדי הממשלה, שאנשיהם לא חשדו בדבר, אישרו את הלימודים ושילמו את ההטבות. ה"תארים" הוכרו כמקבילים לתאר אקדמאי והדבר הקנה לשוטרים תוספת של 20 אחוז לשכרם. הקצינים זכו לדירוג מהנדסים.
מאיר רוזנטל הוא הדמות הבולטת בתיק, שזכה לכינוי "תיק הרבנים". הוא מואשם כי עבד בישיבת "דרכי הוראה לרבנים", בניהול הרב יוסף אליהו (ובהנהגתו הרוחנית של אביו, הרב הראשי לישראל לשעבר, הרב מרדכי אליהו), תמורת "מלגה" של אלפי שקלים לחודש. הישיבה פתחה מסלול לימודים תורניים לאנשי כוחות הביטחון, ובעקבותיה צמחו "סניפים" של מכללות שונות ברחבי הארץ. רוזנטל מתואר כ"כוח המניע" בקבלת התעודה הכוזבת מהרבנות הראשית, שאישרה כביכול את הלימודים התורניים של התלמידים במכללות והוגשה לגופי המדינה ששילמו את הטבות השכר לתלמידים בגין ההכרה בלימודים אלה, למרות שלא עמדו בהיקף ובמשך הלימודים הנדרש.
בסך הכל הוגשו 1,500 אישורים כוזבים, והמדינה שילמה, עד היום, הטבות שכר בסך כולל של 250 מיליון שקל למאות שוטרים וחיילים. הפרקליטות טוענת כי נעשה ניסיון להוציא מהמדינה עוד כמיליארד שקל בהטבות עתידיות, אך הניסיון סוכל בעקבות חשיפת הפרשה והחקירה הפלילית שהובילה לכתב האישום.
הפרקליטות גורסת כי רוזנטל, בידיעתו ובעזרתו של חברו לאישום, הרב יצחק אוחנה, מנהל מחלקת בחינות והסמכה ברבנות, הציג בפני הרבנות הראשית מסמכים כוזבים ביחס להיקף הלימודים במכללות השונות וכן אישורים כוזבים על לימודים קודמים כביכול. רוזד נטל מואשם כי שלשל לכיסו במרמה סך כולל של שני מיליון שקל, שקיבל מהמכללות השונות על חלקו בהונאה.
הרב אוחנה הוא שהנפיק, לטענת המדינה, את 1,500 תעודות ההסמכה הכוזבות ("תעודת השכלה תורנית גבוהה"), ביודעו כי התלמידים לא למדו חמש שנים כנדרש, ותוך הונאת הרבנות והרבנים הראשיים, שלא ידעו על כך. לטענת הפרקליטות הודה הרב בחקירתו בכך שהוא זה שערך את האישורים. הוא מואשם בשיתוף פעולה עם חלק מראשי המכללות.
סגן הרב המשטרתי הראשי, הרב אהרון גוטסדינר, שהיה אז רב המחוז הצפוני של המשטרה, מואשם בניצול מעמדו ותפקידו על מנת לקדם את הלימודים במכללות ובמעורבות בפרשת הנפקת התעודות הכוזבות, בעיקר למכללת "אריאל" בחיפה, בשיתוף חלק מראשיה. זאת, מתוך כוונה להונות את המשטרה כדי שהתלמידים יזכו בהטבות שכר. הוא גם לקח חלק פעיל בהנפקת התעודות והאישורים הכוזבים ובתמורה לפועלו קיבל שוחד בסך כולל של 57,500 שקל מכספי המכללה.
מתוך סכום זה הוא קיבל, לטענת המדינה, סך של 37,500 שקל באישור הרב שאר ישוב כהן, נשיא מוסד "אריאל". כספים אלה ניתנו לו על ידי מפעיל המכללה, אברהם טרופ, כ"מלגת לימודים" חודשית עבור בנו, למרות שהבן לא למד כלל במכללה. בכתב האישום נאמר כי נשיא המכללה, הרב שאר ישוב כהן, אישר את מתן התשלום החודשי, ביודעו כי בנו של הרב המשטרתי אינו לומד במכללה, וכדי לתגמל אותו על פועלו.
חלק מראשי המכללות השונות, שגבו על הלימודים בין עשרת אלפים ל-20 אלף שקל מכל תלמיד ובסך הכל עשרות מיליוני שקלים, מואשמים כי שלשלו לכיסם מיליוני שקלים בפרשת המרמה הענקית.
עשרת אנשי הרבנות הם רק המפתח לכל הפרשה המסועפת הזו. כעת נשאר לחקור את כל תלמידי "המכללות", שוטרים, חיילים וקצינים שקיבלו את התארים הפיקטיביים. בכוונת המחלקה לחקירות שוטרים והפרקליטות הצבאית להגיש בעתיד עוד כתבי אישום בפרשה נגד תלמידי מכללות. מתוך 650 נחקרים הוחלט עד כה בפרקליטות האזרחית והצבאית להמליץ על פתיחת הליך פלילי או משמעתי נגד 51 מהם.
ואולם מאות "המוסמכים" מעלים בעתירתם לבג"ץ, באמצעות עו"ד אביגדור פלדמן, טענות קשות נגד יחס הרשויות אליהם. מבחינתם, הם אומרים, משמעות ההחלטה לשלול את תוספות השכר היא אסון כלכלי.
"השקענו סכומים ניכרים בלימודים על סמך הבטחות סגן הרב הראשי של המשטרה, נטלנו הלוואות ולקחנו משכנתאות בהסתמך על ההטבות הצפויות לנו בעתיד", נכתב בעתירה. "לא היה לנו כל חלק במעשי הזיוף ובהעברת המסמכים מהמכללות למשטרה. פעלנו בניקיון כפיים. פנינו ללמוד, בעידוד מפורש של המשטרה להעלאת רמת ההשכלה של עובדיה לצורך קידום והטבות שכר.
"לא ידענו על הנוהל המחייב לימודים במשך חמש שנים. קיבלנו כדין תארים ביהדות לאחר שסיימנו את לימודינו ב'מתכונת מיוחדת לאנשי כוחות הביטחון'. ועתה , כבודנו האישי והמקצועי, כאנשים פרטיים וכשוטרים, נפגע באופן קשה ושרירותי ונגרם לנו עלבון כבד בעקבות ההחלטה לשלול את תארינו המציד גה אותנו כעדר של רמאים, זייפנים ונוכלים. פסילה גורפת של מאות שוטרים שלמדו, מצפון הארץ ועד לדרומה, והסתמכו על אותן הבטחות ונהלים - אינה סבירה, אינה מידתית ואטומה".
המדינה מצדה דוחה טענות אלה וגורסת כי לימודיהם לא עמדו בדרישות המינימליות, כי הם לא היו זכאים מעולם להכרה בלימודיהם לצורך דירוג ושכר, וחמור מכך, הם העבירו מסמכים לא נכונים על היקף לימודיהם, דבר שזיכה אותם בהטבות על סמך מצגים כוזבים.
הרב יצחק אוחנה סירב להגיב.
הרב מאיר רוזנטל אמר: "לא נמסרה לי שום הודעה. אני לא יכול להגיב על דבר שלא ראיתי ולא קיבלתי".
גורם רבני המעורב בפרשה טען להגנת הרבנים: "כל תוכניות הוגשו מראש הן למשטרת ישראל, הן לצבא והן לרבנות הראשית. כולם אישרו את התוכנית המדוברת במתכונת שבוצעה, כולל משך הלימודים, היקפם החומר הנלמד והתעודות שהוענקו".