יפן: גרינפיס עובר להילחם בציידי הלוויתנים ביבשה
מערך ציד הלוויתנים היפני לא הפסיק לפעול, אבל פעילי גרינפיס מעדיפים להילחם נגדו בשטח יפן ולא בפעולות פיזיות באוקיינוס הדרומי. אחת הסיבות המרכזיות לכך היא מעצרם של שני פעילי הארגון שחשפו כי בשר הלוויתנים נמכר בשוק השחור ולא משמש רק למדע כפי שיפן מצהירה
- מלחמת העולמות
- אין כניסה לציידי לוויתנים
- ישראל בעד הלוויתנים
- אומות העולם הצילו את הלוויתנים

ציד לוויתנים. רק לצרכי מחקר? צילום: רויטרס
ההודעה של גרינפיס אינה מגיעה לאחר שהגיעו להישג במאבק נגד השלטונות היפנים, אלא בעקבות מעצר של שני פעילי הארגון על ידי כוחות הביטחון המקומיים. בארגון מסבירים כי מבחינתם הגנה על שני הפעילים עומדת בראש סדר העדיפויות שלהם. השניים נעצרו לאחר שהיו שותפים בתחקיר שחשף כי ציידי הלוויתנים עוסקים במכירת בשר הלוויתנים בשוק השחור על חשבון משלמי המסים. שני הפעילים וצפויים לעמוד למשפט בתחילת 2009 ובגרינפיס מעריכים כי במידה ויורשעו ייגזרו עליהם עשר שנות מאסר.
מאז 1986, אז נאסר ציד לוויתנים מסחרי, מבקשת יפן להפוך את הגזירה. יפן אמנם מחויבת לאיסור על ציד מסחרי, אולם היא משתמשת בפרצה המתירה ציד לצורכי מחקר.
גם איסלנד צדה למטרות מחקר בעוד שנורווגיה, המדינה היחידה שמתחמקת מהאיסור הבינלאומי, מאפשרת לציידיה כמות שנתית של 1,000 לוויתני "מינקי", מין קטן שבשרו נאכל כסטייק.
מדינות המתנגדות לציד טוענות שצפייה בלוויתנים היא יעילה יותר מהריגתם וכי היצורים המופלאים הללו עדיין זקוקים להגנה. אולם יפן וחברותיה טוענות כי מינים מסוימים של לוויתנים הגדילו את אוכלוסייתם באופן מספק ולכן ניתן לצוד אותם בכמויות מתקבלות על הדעת. הן טוענות כי המדע צריך להחליט, לא הרגש. "יש מספיק לוויתנים גם לאלו שרוצים לצפות בהם וגם לאלו שרוצים לאכול אותם", אומרים ביפן ומוסיפים ש"המצב לא שונה מסיור בחווה עם ארוחת בשר".
יפן הורגת יותר מ 1,000 לוויתנים מדי שנה בשם המחקר. ולמרות שהציד מוגדר למטרות מחקר, בשר הלוויתנים מגיע גם לשולחנות האוכל ברחבי המדינה. בעבר, שטו פעילי גרינפיס בסירות גומי קטנות, על מנת לשמש כחוצץ בין כלי הציד לבין הלוויתנים. ואילו ציידי הלוויתנים השתמשו הציידים בזרנוקי המים כנגדם.
התנגדות קרקעית
סרט הווידאו מארכיון nrgמעריב מתעד את פעולות ההתנגדות לציד הלוויתנים. צילום: רויטרס, עריכה: אייל רותם
"לקראת המשפט הצפוי של פעילי הארגון לא נשלח פעילים להתנגדות פיזית במי האוקיינוס, אלא נתמקד בפעילות התנגדות קרקעית בשטח יפן על מנת להבטיח את שלום פעילי הארגון", אמרו אנשי גרינפיס והוסיפו כי "ההחלטה אינה כניעה ללחץ שמפעילה הממשלה היפנית ועדכן
כי הפעילות ביפן אף עולה מדרגה ולראייה גיוס התרומות שערכו לאחרונה במדינה.
כמו כן, הצהירו ראשי הארגון שבמהלך הפעולות האקטיביות שלהם הצילו את חייהם של לוויתנים רבים, אך על מנת להביא לשינוי ולגרום להפסקת תוכנית הציד יש לפעול מול גורמי השלטון עצמם.