האם מכרות המלך שלמה נמצאו בירדן?
ממצאים ארכיאולוגיים חדשים מאתר חפירות הממוקם כ-50 קילומטר מים המלח, מעלים את האפשרות כי המכרות האגדיים היו קיימים בירדן
האם מכרות נחושת עתיקים בירדן הם המכרות האגדיים של המלך שלמה? ממצאים ארכיאולוגיים חדשים מעלים את האפשרות כי באיזור האתר המקראי פונון שבדרום הממלכה הירדנית, במרחק 50 קילומטרים מים המלח, שוכנים המכרות העתיקים של המלך שלמה.
בחפירות בחירבת אל-נחאס, בעבר מרכז משגשג לייצור מתכת, התגלו ממצאים השייכים למאה העשירית לפני הספירה, כמאתיים שנה מוקדם יותר מההערכות הקודמות שנגעו לממצאים שנמצאו באיזור. התיארוך החדש מצביע על כך שמכרות הנחושת היו פעילים בתקופה התנ"כית של המלך דוד והמלך שלמה, ומעלה את האפשרות כי אלו מכרות שלמה.
מדענים שביצעו את החפירות מפעילים בימים אלו מאמצים במטרה לבסס את ההשערה כי מלכי ישראל
מכרות המלך שלמה נעשו מפורסמים בזכות הרומן מהמאה ה-19 של הסופר הנרי ריידר הגרד. ארכיאולוגים כמו פרשנים תנ"כיים עסקו במשך שנים בשאלה האם האגדה מבוססת על מכרות אמיתיים.
ארכיאולוג אמריקני בשם נלסון גלוק כבר טען בשנות ה-30 של המאה ה-20 כי הוא גילה את מכרות המלך שלמה באתר פונון, אתר מקראי המוזכר בתנ"ך בתיאור יציאת בני ישראל ממצרים. בשנות ה-80' בוטלה טענתו של גלוק, אולם החפירה החדשה, אותה מנהלים תומאס לוי מאוניברסיטת קליפורניה ומוחמד נג'ר מאגודת הארכיאולוגיה הירדנית, מצביעה על כך שהשערתו הראשונית של גלוק הייתה נכונה.