קרב המשרדים: מי שומר על הבריאות ברמת חובב?

משרד הביטחון מאוד רוצה להקים את עיר הבה"דים ליד רמת חובב. כדי להוכיח שהאיזור לא מסוכן, הוא יוצא עכשו לקרב נגד המשרד להגנת הסביבה שאמור לפקח על רמת הזיהום

אביב לביא | 22/10/2008 8:09 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
עולם הפוך: בעוד המשרד להגנת הסביבה מתכוון להקל על המפעלים ברמת חובב ולהגדיל פי 50 את הריכוזים המותרים באוויר של החומר המסוכן מתילן כלוריד, דווקא משרד הביטחון, שמקים את עיר הבה"דים במרחק עשרה קילומטר מרמת חובב, מתייצב על רגליו האחוריות. כך עולה ממכתב ששלח בערב החג ראש מינהלת מעבר צה"ל לנגב אל המשרד להגנת הסביבה.
רמת חובב
רמת חובב אלי דסה


"לאחרונה נודע לנו כי המשרד להגנת הסביבה שוקל לשנות את ערך הייחוס לפליטת מתילן כלוריד'", כותב אביתר חכמון, ראש מינהלת מעבר צה"ל לנגב, "כידוע, ברשימת החומרים איתם עלינו להתמודד קודם לאכלוס קריית ההדרכה בצומת הנגב נמצא המתילן כלוריד. . . משרד הביטחון קיבל החלטה להזמין חוות דעת עצמאית וחיצונית בכל הנוגע לשינוי ערכי הייחוס של מתילן כלוריד".

ובמילים אחרות: משרד הביטחון לא סומך על שיקול הדעת של המשרד להגנת הסביבה ומתכוון לבדוק את הסוגיה עם מומחים משלו. גורם במשרד הביטחון מוסיף ש"אין לנו כוונה להתעמת עם המשרד להגנת הסביבה. אבל בכל מה שקשור לאיכות האוויר בצומת הנגב, נעשה הכל כדי להבטיח שלא יהיה שום סיכון לאלפי החיילים שעתידים לשרת שם".

ערכי ייחוס

המכתב המתריס הזה הוא החוליה האחרונה במסכת מחלוקות ולחצים שמתחוללת סביב הניסיון להפחית את פליטות המזהמים ברמת חובב. את הקריטריונים הקיימים קבעה לפני כשנתיים ועדת אלמוג. הוועדה-שנקראה על שם העומד בראשה, ד"ר שלמה אלמוג, מנהל המעבדה לטוקסיקולוגיה בבית החולים שיב"א- ריכזה מידע על התקנים במדינות אחרות, ועל פיהם קבעה "ערכי ייחוס"-הריכוז המותר של כל כימיקל באוויר, שחריגה ממנו מסכנת את אוכלוסיית הסביבה.

אחד החומרים שהיו שנויים במחלוקת חריפה הוא מתילן כלוריד. המפעלים ברמת חובב, בראשם "תרכובות ברום" שבבעלות משפחת עופר, מתקשים להפחית את היקפי הפליטה שלו. לאחרונה אף הוגש כתב אישום נגד "תרכובות ברום" בגלל חריגות של מאות אחוזים בפליטת מתילן כלוריד.

מאז שפרסמה ועדת אלמוג את הדוח המסכם שלה, טענו אנשי תרכובות ברום כי הערך שנקבע למתילן כלוריד נמוך מהמקובל בעולם ומציב רף בלתי אפשרי. גורמים בתעשייה דרשו מהמשרד להגנת הסביבה לשנות את הקריטריונים, והמשרד החזיר את הכדור לד"ר אלמוג. לאחרונה פרסם אלמוג את

המלצתו המפתיעה-להגדיל פי 50 את ערך הייחוס של מתילן כלוריד. הוא נימק את השינוי במחקרים חדשים שראו אור לאחר שהוועדה סיימה את עבודתה.

ההמלצה של אלמוג הקפיצה את אנשי עמותת אדם טבע ודין. ד"ר אריה ונגר, מדען העמותה, חיבר מסמך המבקר בחריפות את מסקנותיו של אלמוג. עו"ד ציפי איסר-איציק, מנכ"לית אדם טבע ודין, טוענת שמדובר בדוגמה קלאסית לרפיסות השלטון מול ההון: "אני תוהה מה השתנה פתאום. ועדת אלמוג עבדה על פי התקנים בעולם, ובשנתיים האחרונות שום מדינה לא שינתה את התקן למתילן כלוריד. זה מוזר שכשיש חריגות בחומר מסוכן, במקום להחמיר את האכיפה - מקלים את התקן".

גם גורם במשרד הבריאות טוען ש"המוטיבציה מאחורי השינוי מאוד מוזרה. לא יכול להיות שיחרגו ממנה בחומר אחד כי זה נוח למישהו".

ממשרד הביטחון נמסר ש"לא נתייחס לתכתובת פנימית בין משרדי ממשלה". מהמשרד להגנת הסביבה נמסר ש"בגלל החג המכתב עוד לא הגיע. פרסמנו את ההמלצה של ד"ר אלמוג באתר המשרד כדי לקבל תגובות, ורק אחרי שהן יתקבלו תהיה החלטה סופית".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים