בנגקוק: עימותים קשים בין שוטרים למפגינים
לפחות 70 בני אדם נפצעו בהתנגשויות קשות שפרצו בין אלפים שמפגינים נגד ממשלת תאילנד ושוטרים שהשתמשו בגז מדמיע

העימותים בין שוטרים ומפגינים בבנגקוק. צילום: אי-אף-פי
כוחות משטרה גדולים ניסו הבוקר לפנות את הכניסות לבניין הפרלמנט, אליו היה אמור להגיע ראש הממשלה החדש, סומצ'אי וונגסוואט, אחרי ש-5,000 מפגינים ממפלגת הברית העממית לדמוקרטיה התבצרו מאז אמש ליד הכניסות.
במקום פרצו עימותים קשים כשהשוטרים משתמשים בגז מדמיע מול המפגינים שצעקו סיסמאות נגד הממשלה. רק אחרי שעה וחצי הצליח ראש הממשלה להיכנס לפרלמנט ונשא את נאום המדיניות הראשון שלו שבו קרא לפיוס לאומי. לאחר מכן הוא התחמק משער אחורי כדי לצאת מהפרלמנט.
במקביל התפשטו המהומות גם למטה משטרת בנגקוק כשהמפגינים משליכים אבנים ונפצים. הם אף הסיעו רכב אשפה שהשליך פסולת בפתח הבניין. השוטרים הגיבו בירי מסיבי של גז מדמיע ורימוני הלם.
לפחות 69 בני אדם נפצעו בהתנגשויות הקשות, בהם לפחות שבעה באורח קשה. רגליה של שני מפגינים נפגעו קשות אחרי שמיכלי גז מדמיע התפוצצו לידם. אולם מנהיגי האופוזיציה הבהירו כי בכוונתם להמשיך במחאה. "יחד ננצח או נפסיד. לא נוותר", אמר אנצ'לי פיריירק, אחד ממנהיגי המפלגה.
בכיר במשטרה הכחיש כי נעשה שימוש בכוח מופרז. "לא השתמשנו בנשק מלבד גז מדמיע ומגנים כדי לפנות את הדרך", אמר סגן מפקד משטרת הבירה. "זה נוהל רגיל בפיזור קהל. לא היה שימוש מופרז בכוח".
סגן ראש הממשלה צ'אווליט יונגצ'יוד, הממונה על ביטחון המדינה, הודיע כי הוא מקבל אחריות על האירועים ומתפטר מתפקידו. דובר הצבא מסר כי כוחות הביטחון "מוטרדים" מהאלימות וקרא לחקור את הפגיעות הקשות.
רוצים "פוליטיקה חדשה"
מפלגת הברית העממית לדמוקרטיה - המורכבת בעיקר מאנשי עסקים, אקדמאים ופעילים חברתיים – מנהלת מזה ארבעה חודשים מאבק נגד הממשלה התאילנדית בטענה שהיא מהווה בובה פוליטית של ראש הממשלה לשעבר, טקסין שינאווטרה, שהודח בהפיכה צבאית לפני שנתיים.
החל מסוף אוגוסט מתבצרים אלפי מפגינים במתחם ראש הממשלה בבנגקוק. תחילה הם ניסו להביא להדחתו של ראש הממשלה סמאק סונדרבאג' שנחשב מקורב לטקסין. סמאק נאלץ להתפטר לפני חודש אחרי שבית המשפט
קבע כי הוא הפר את החוקה, במקומו מונה סומצ'אי וונגסוואט, גיסו של טקסין, והדבר רק הגביר את זעמם של המפגינים.
האופוזיציה טוענת כי טקסין ובני בריתו פוגעים בדמוקרטיה וכי הרוב הכפרי, אשר תומך במפלגת השלטון, אינו משכיל מדי כדי לבחור בחוכמה את נציגיו. המפגינים קראו להקים "פוליטיקה חדשה" אשר תחליף את שיטת אדם אחד-קול אחד ובמקום זאת תיקבע שיטה מעורבת שתאפשר למומחים ולארגונים חברתיים לבחור בעצמם חלק מחברי הפרלמנט.