מדד השחיתות העולמי: ישראל במקום ה-33
על פי המדד של ארגון השקיפות הבינלאומי, ישראל מושחתת יותר ממדינות כמו קטאר, סלובניה וקפריסין. "סוגיית השחיתות הפכה לגורם חשוב בשיקולים העסקיים", ציין יו"ר עמותת שבי"ל. על פי הדירוג, המדינות הכי פחות מושחתות הן שבדיה, דנמרק וניו זילנד

מדד תפיסת השחיתות מבוסס על תפיסת אנשי עסקים ומומחים בארץ ומחו"ל לגבי מידת השחיתות באותה מדינה. המדד מורכב מ-13 משאלים נפרדים, אותם מבצעים 11 מכוני מחקר מהטובים בעולם, בפיקוח פרופסור מומחה מגרמניה.
המדד של ישראל נקבע השנה באמצעות הצלבה של שישה סקרים שנערכו בקרב מומחים ואנשי עסקים בארץ ומחוצה לה. את הסקרים ביצעו חמישה מכונים שונים. המשאל מתמקד בשחיתות בסקטור הציבורי ובקרב פוליטיקאים, כאשר שחיתות מוגדרת כ"ניצול לרעה של התפקיד הציבורי לצורך רווח אישי".
העשירייה הפותחת מורכבת כולה ממדינות הארגון לשיתוף פעולה ופיתוח כלכלי. במקום הראשון ניצבות דנמרק, שבדיה וניו זילנד. לאחר מכן ממשיכות את הרשימה פינלנד, שוויץ, איסלנד, הולנד, אוסטרליה וקנדה. המדינות המושחתות ביותר ברשימה הן סומליה, מיאנמר, עיראק, האיטי, אפגניסטן וסודן.
ישראל קיבלה את הציון 6, וחולקת את המקום ה-33 עם דומיניקה, מדינה דוברת אנגלית באיים הקריביים. מעל ישראל נמצאות בדירוג גם מדינות שנחשבו בעבר לדמוקרטיות ומפותחות פחות, כמו סלובניה, סנט לושה, סנט וינסנט והאיים הגרנדינים, פורטוגל וקפריסין. איחוד האמירויות הערביות קרוב מאד לעקוף את ישראל ברשימה, וכמוהו גם בוצוואנה, מלטה ופורטו ריקו.
"סוגיית השחיתות העולמית הפכה לגורם חשוב בשיקולים עסקיים בקשרי מדינות ועסקאות אשראי. המדד מפורסם זו השנה ה-13 וישראל שקיבלה בתחילת
פרופ' גרוס הוסיף: "אף כי הסקר אינו מבוסס על עובדות מוכחות, אלא על עמדותיהם של הנשאלים, הרי הירידה בדירוג מחייבת חשיבה יסודית כיצד יש להילחם בתופעות אלה הפוגעות בתדמיתה של המדינה בעולם. במקום בו קיימת שחיתות, משמעות הדבר כי משאבים חשובים אינם מופנים למקום לו יועדו, ותחומים רבים כגון חינוך, בריאות, תשתיות ובטחון נפגעים כתוצאה מכך".
מנכ"לית עמותת שבי"ל, גליה שגיא: "הציון של ישראל בדירוג מוכיח כי נכון לעכשיו המאבק בשחיתות עדיין אינו נושא את פירותיו. עלינו להמשיך במאבק ולהבין כי רק כאשר הציבור ישפוט את נבחריו ועובדי הציבור לפי אמות מידה אתיות, ולא משפטיות, נוכל להביא לשינוי אמיתי. שינוי זה יתבטא במצבה הכלכלי של המדינה וברווחתם של תושביה".