בסכנת הכחדה: ירידה במספרי הציפורים הנפוצות
התחממות כדור הארץ, החלקאות התעשייתית והדיג הם הסיבות המרכזיות הפוגעות באוכלוסיית הציפורים בעולם

נשר צילום: רוני ליבנה
ממצאיו העגומים של הדוח-שפורסם אתמול (ב') בפתיחת כינוס על שימור חיי הציפורים בבואנוס איירס על ידי הארגון "בירדלייף אינטרנשונל", המאחד ארגונים לשימור הציפורים בלמעלה ממאה מדינות-מתריע מפני המשך הפגיעה באיכות הסביבה המשפיעה על הישרדותם של זני הציפורים.
כותבי הדוח מונים כמה סיבות עיקריות לפגיעה בחיי הציפורים ברחבי העולם: החקלאות התעשייתית והדיג האינטנסיבי הפוגעים במזונן הטבעי של הציפורים, התרבותם של זני ציפורים הפוגעים באלה הנפוצות יותר, חטיבת העצים והחלפת היערות הטבעיים בעצים מסוג אחד.
אך בטווח הארוך, נאמר בדוח, האיום הגדול ביותר על חיי הציפורים הוא התחממות כדור הארץ הנגרמת בעקבות פעילותם של בני אדם.
ברחבי ארופה, נכתב בדוח, חלה ב-26 השנים האחרונות ירידה של כ-45 אחוז במספרן של הציפורים המוכרות,
בהן הקוקייה והתור המצוי. במזרח התיכון חלה ירידה בעשרים השנים האחרונות במספרן של ציורים כמו האוח המצוי והחוברה, ובאסיה נראים פחות נשרים מזן הנשר הבנגלי.
מייק ראנדס, מייק ראנדס, מנהל הארגון, אמר כי "רבות מהציפורים האלה הן חלק מוכר מחיי היומיום, ואנשים שלא בהכרח שמו לב לשינויים סביבתיים, אחרים שמו לב לירידה במספרן של הציפורים השכיחות, ותוהים מדוע".
לדבריו, "הציפורים מהוות ברומטר המאפשר לנו לראות בבהירות את הלחצים שדרך החיים שלנו מפעילה על המגוון האקולוגי. היות שהיצורים האלה נמצאים כמעט בכל מקום על פני כדור הארץ, הם יכולים לתפקד כעיניים וכאוזניים שלנו, ומה שהם מספרים לנו זה שההידרדרות במגוון צורות החיים והפגיעה באיכות הסביבה גוברות".
אוהד הצופה, אקולוג עופות של רשות הטבע והגנים, אומר כי הידלדלות באוכלוסיית העופות מוכרת גם בארץ. "כל פגיעה בחי מהווה אינדיקציה למצב איכות הסביבה", הוא אומר. "האדם יוצר שינויים מרחיקי לכת במערכת הטבעית. לכן המגוון הולך ונעלם". לדבריו , גם בישראל ישנה הכחדה והתמעטות של עופות, אם כי מספר מיני העופות עדיין גבוה ומגוון.