רקוויאם לטלוויזיה החינוכית
הממשלה תצביע היום על סגירת הטלוויזיה החינוכית. "זה רגע עצוב", אומר אושיק לוי. השידור הציבורי עולה למדינה כסף, אבל "זו טלוויזיה שצריכה להישאר", מספיד רזי ברקאי

רגע עם דודלי. צילום: יח''צ
אם יעבור היום החוק בממשלה, תיסגר הטלוויזיה החינוכית כבר בראשית ינואר, לאחר למעלה מ-40 שנה של שידורים, זאת בהנחה שיאושר על ידי הכנסת. 220 עובדי הטלוויזיה החינוכית, חלקם עובדים בה למעלה מ-30 שנה, חלקם צעירים, ימצאו את עצמם ללא עבודה.
למעשה, על שולחן הממשלה מונחת הצעת החלטה של משרד האוצר לסגור את ערוץ 23 ואת חלקה של החינוכית בערוץ 1, כבר באוקטובר 2008, כלומר בעוד חודש וחצי. "ניסיתי להביא למצב שיהיה דיון נפרד בחינוך", אמרה השרה תמיר "צריך לעשות שינוי מהותי, להתייעל ולחשוב אחרת, אני מאמינה בצעדים מדודים שניתן לביצוע. באוצר אומרים שזה לא יקרה, אבל אני אמרתי שכל מה שהבטחתי יתרחש, אני יודעת לעבוד בזמן שלי".
אושיק לוי, שעבד 12 שנה בטלוויזיה החינוכית, תחילה בתוכנית "בלי סודות" ובהמשך, ב"בסוד העניינים" לא האמין אתמול כששמע את הבשורה. "אני חושב שזו שערורייה", הוא אומר. "מעבר לסנטימנטים שלי למקום אני חושב שזו תחנה שהנחילה דברים נהדרים לתרבות שלנו וחשוב שהיא תמשיך להתקיים. איכות זו בהחלט לא מילה גסה. דברים כמו 'זהו זה' ו'פרפר נחמד' ו'קרובים קרובים'. הדברים של העבר מחזיקים עד היום וברור שאם היו נותנים להם תקציבים, הם היו ממשיכים לייצר דברים נהדרים, ואני יודע שהם עושים זאת גם היום. אף אחד לא מייצר תוכניות ילדים ערכיות ואמיתיות כמו שהם עושים.
זה רגע עצוב וכואב".
גם מגישת התוכנית "עושים סדר" בחינוכית, גל גבאי, התקשתה להסתיר את אכזבתה. "קשה לי להבין את ההתעקשות לסגור גוף תקשורת שמייצר אלטרנטיבה מובהקת", אמרה בצער, "לציבור מגיעה גם אופציה שאינה נתונה לשוק מסחרי ותחרותי. אני מתקשה להבין את הרציונל אפשר לדבר על התייעלות ושינויים אבל ביטול נכס ציבורי כזה, זה מופרך ותמוה".
איש גל"צ רזי ברקאי ומי שהגיש את "תיק תקשורת" בחינוכית במשך שתי עונות מכיר בעלות הגבוהה של התחנה אבל סבור אף הוא שיש לשמרה. "החינוכית בעיני דומה לגל"צ ולרשות השידור", הסביר את עמדתו, "שניהם גופים ציבוריים ויש להגן עליהם. אין מה לעשות-השידור הציבורי עולה כסף, אבל הוא חיוני לתקשורת הישראלית. אולי צריך לעשות רפורמה בחינוכית, וסביר שהיא תביא לפיטורים, אבל בעיקרון היא טלוויזיה שצריכה להישאר".
ראש השלטון המקומי עדי אלדר סיכם את תגובותיהם האוהדות של בכירי הערוץ במכתב ששלח בסוף השבוע לשרי הממשלה בנושא. "הופתעתי לגלות כי משרד האוצר מנסה לסגור את הטלוויזיה החינוכית", כתב אלדר, "לכאורה, דווקא על רקע העימות המתחולל עתה בין השלטון המקומי ובין משרד החינוך, יכולנו לקפוץ על הזדמנות, לתמוך באוצר, ולקוות שהחיסכון התקציבי שיושג מסגירת החינוכית ימנע את הקיצוץ התקציבי שבגללו יצאנו למאבק, ושנת הלימודים תוכל להתחיל כמתוכנן. דא עקא, שאין קשר בין הדברים, והצעת החוק של משרד האוצר היא שערורייתית והרת אסון.
יו"ר אמ"י יעקב מנדל הוסיף לדבריו כי "חשיבות הטלוויזיה החינוכית במרקם התרבות הישראלית לאורך שנות קיומה של המדינה אינה ניתנת למדידה. כולנו, אנחנו וילדינו, גדלנו על ערכה וגדיעת גזע זה - לא תיסלח".
מהטלוויזיה החינוכית נמסר: "אנחנו סומכים על השרים שלא יתנו יד לחיסול החינוכית, ובכך יגרמו לפגיעה בתלמידי ישראל וחיסול השידור הציבורי במדינה".