בנקים ירוקים: מציעים מוצרים סביבתיים בתנאים מפתים

חודשיים בלבד אחרי שתקנות ייצור החשמל הפרטי נכנסו לתוקף הבנקים כבר מציעים הלוואות ותנאי תשלום מיוחדים לרוכשים מערכות סולאריות . האם הבנקים הופכים לירוקים, או שמא מדובר בגימיק חולף?

שגית פסטמן | 13/8/2008 11:15 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
זה זמן מה הטרנד הירוק מלווה אותנו על כל צעד ושעל. כמעט כל חברה שמכבדת את עצמה מפתחת מוצרים שלפחות משתדלים לצמצם למינימום את הפגיעה בסביבה.

אפשר היום לרכוש צבעים, חומרי ניקוי, מוצרי היגיינה וקוסמטיקה ומוצרי תינוקות, שמתגאים שהם ידידותיים לסביבה - אבל זה לא חדש לנו. המפתיע הוא שאפילו המערכת הפיננסית בישראל אימצה את השינויים הסביבתיים. אך בעוד שבעיקר בארצות הברית ובאירופה אפשר לקבל זה שנים "משכנתאות ירוקות" לבניית בתים חסכוניים באנרגיה, או לקבל מימון מיוחד לרכיל שת מערכות מחזור ביתיות - בארץ הנישה הזו נמצאת בחיתוליה.

בנק הפועלים היה החלוץ בתחום: בתחילת יולי הוא החל לשווק אשראי ללקוחות כל הבנקים, המעוניינים לרכוש מערכות סולאריות ביתיות לייצור אנרגיה. אורי פז, מנהל החטיבה הקמעונית בבנק, ציין כי מדובר במוצר ראשון בסדרה של פתרונות פיננסיים ירוקים שהבנק מתכוון להציע, והדגיש כי הבנק רואה במעבר משימוש בדלקים מזהמים לתחליפי אנרגיה הזדמנות עסקית כשלעצמה.

התעניינות רבה

בבנק הפעולים מספרים, כי בזמן המועט שעבר מאז השקת המוצר נרשמה התעניינות רבה בקרב ספקים ולקוחות. עם זאת, הם מדגישים כי הלוואה ניתנת רק בתום התהליכים מול הרשויות המקומיות, רשות החשמל וכיוצא בזה, אשר אורכים זמן.

האירוע שהתניע את המהלך היה פרסום תקנות חדשות של הממשלה בתחילת יולי האחרון, שמטרתן לעודד ייצור חשמל נקי באמצעות מערכות סולאריות. על פי התקנות שהתקבלו לפני כמה חודשים, כל בעל גג פרטי או מסחרי יכול לייצר חשמל ירוק ולמכור אותו לחברת החשמל עבור תעריף גבוה יחסית מתעריף הצריכה.

בעקבות התקנות מיהרו בימים האחרונים גם בלאומי קארד להציע עיסקת מימון ירוקה: כרטיס אשראי מיוחד ללקוחות חברת סולארפאואר, העוסקת בתחום האנרגיה החלופית ומציעה מערכות סולאריות ללקוחות פרטיים ולבתי עסק. הכרטיס מציע מסגרת אשראיחוץ לבנקאית בגובה ‭80%‬ מסכום הרכישה. מחירי המערכות נעים בין 40 ל 400 אלף שקל.



בבנק אגוד יציעו בקרוב לכלל הלקוחות חבילות מימון נוחות לרכישת מערכות סולאריות, לתקופה של עד 10 שנים ובריביות אטרקטיביות. החידוש של הבנק הוא שחבילות המימון נבנו כך, שתאריך ההחזר החודשי של ההלוואה יהיה קרוב לתאריך שבו הוא הלקוח צפוי לקבל מחברת החשמל החזר בגין השימוש במערכות הסולאריות.

גם בבנק לאומי החליטו לקפוץ על העגלה, אך בחרו להתמודד עם הטרנד הירוק בגזרה אחרת: לפני כמה שבועות  החל הבנק  להציע הלוואות מיוחדות לרוכשים כלי רכב היברידיים. צריכת הדלק של רכב היברידי נמוכה משמעותית מזו של רכב רגיל וגם פליטת הגז שלו פחותה בהרבה. הבנק מציע עד ‭100%‬ מימון לרכישת הרכב לתקופה מקסימלית של 60 חודשים.

 בתקופה הקרובה מתכוונים גם בנקים וגופי מימון אחרים להציע אשראי ירוק למימון רכב היברידי ומוצרים ירוקים נוספים. מבנק דיסקונט נמסר כי בקרוב יפרסם גם הוא הצעות מימון לאשראי ירוק.

האם זה משתלם?

אבל לפני שרצים לבנק ולחברות האשראי כדי לממן את האג'נדה הירוקה שלנו, כדאי לעצור לרגע ולראות אם העניין בכלל משתלם כלכלית. צביקה טבצ'ניק, סגן ראש אגף מחלקת קמעונאות, נכסי לקוחות וייעוץ בבנק אגוד, מבהיר שהבנק מצדו לא אחראי לתפעול המערכות אלא מתמקד במימונן.
"אין ספק שהלקוח צריך לבחון היטב את התחשיב הכלכלי הכרוך ברכישת מוצר זה או אחר. מעבר לתועלות של איכות הסביבה, קשה לי לומר אם השקעה בתחום משתלמת כלכלית‭,"‬ אומר טבצ'ניק.

טבצ'ניק גם מזכיר שאנחנו נמצאים בתחילתו של תהליך - רק חברות מעטות מספקות את המערכות הסולאריות, רמת השירות שלהן אינה ידועה ורמת המחירים גבוהה יחסית.  רוב הסיכויים הם שבשנים הקרובות המחיר יירד והמערכות ישתפרו טכנולוגית כפי שקרה עם מסכי הטלוויזיה השטוחים לפיכך, אולי כדאי לחכות ולראות מה יעלה בגורל הפרויקט החדש והשאפתני בתחום החשמל, במקום לקפוץ ראש למים בטריטוריה לא מוכרת.

באופן כללי, אם אתם "ירוקים בנשמה" ונכנסתם לתחום בגלל הערך הסביבתי, אתם חייבים לוודא שמדובר בהשקעה זהירה ואחראית ושאתם מביאים בחשבון הוצאות נוספות שמעבר למיע מון החיצוני השוטף, כמו הוצאות ביטוח, תיקונים ותשלומים נוספים.  ואגב הפן המוסרי, כמי שמחויבים לנושא אתם צריכים לשאול את עצמכם אם אתם רוצים לממן רכישת מוצר מדי תאגיד שלא עומד בסטנדרטים שאתם דוגלים בהם וממשיך, בין היתר, לזהם את הסביבה.

הונדה סיוויק הייבריד
הונדה סיוויק הייבריד צילום: יח''צ
בנק לאומי, למשל, קיבל לאחרונה תו ירוק לבניין הנהלת הבנק ואף הגיש לשר להגנת הסביבה את דוח האחריות הסביבתית הראשון של מוסד פיננסי בישראל. נראה שהבנק מגבש ומגבה מדיניות סביבתית מוצהרת, אך השחקנים האחרים בתחום לא בהכרח נוהגים כך.

יש לקבל בחשדנות גם את תנאי האשראי, כפי שמציין גורם בכיר בענף הבנקאות, שמתקומם נגד מבצעי המימון שצוינו כאן: "אשראי ירוק הוא מושג סקסי ואופנתי בימינו, אבל מאחורי היוזמות שאני רואה אין חדש מלבד הניצול השיווקי של נושא שמככב בסדר היום.

למשל, ההצעה של לאומי קארד מאלצת את הלקוח לשתף פעולה עם חברה מסוימת מאוד לייצור מערכות סולאריות. זה מצב מנצח לשני משתפי הפעולה - אבל מה הערך המוסף כאן ללקוח? אולי יהיה לו כדאי יותר לקחת את ההלוואה מגוף פיננסי או מספק אחר?"

בינתיים, לא רק שהיצע המוצרים הירוקים שלהם אפשר להשיג מימון הוא דל - גם אמצי המימון שמוצעים בשוק הישראלי אינם יצירתיים במיוחד.

לישראלים יש לאן לשאוף

דוגמאות מרחבי העולם מוכיחות שיש חברות שמאמינות בלב שלם בקידום איכות הסביבה ולא רואות בו הזדמנות עסקית בלבד.לפני כמה חודשים פרסם המגזין ‭FAST COMPANY‬ כתבה על השקת כרטיס אשראי ידידותי לסביבה. הכרטיס, המופץ בהולנד, נקרא ‭.GreenCard Visa‬ כל רכישה שמבוצעת באמצעותו מלווה בחישוב אוטומטי של כמות הפחמן הדו חמצני שנפלטת כתוצאה מהרכישה. הכמות הזו מקוזזת באופן מיידי על ידי שתילת עצים בהולנד, באקוודור ובאוגנדה, שממומנת על ידי חברת האשראי.

אין ספק שלמבצעי המימון הישראליים יש לאן לשאוף, אבל כרגע השאלה המרכזית היא אם לאשראי הירוק בישראל יש בכלל עתיד, או שמדובר בטרנד חולף. טבצ'ניק מגלגל את השאלה אל המדינה. "בבנקים מתבשלים כל מיני דברים בנושא הזה. אנחנו נשענים על הצרכים של הלקוחות. ככל שמחירי הדלקים יעלו, הנושא יישאר על סדר היום ורכישת מוצרים חסכוניים בחשמל תהיה אטרקטיבית ובעיקר משתלמת כלכלית. עד היום המסר של הממשלה בעניין היה מאוד מעודד, ואנחנו מקווים שהוא יישאר כך". ‬

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''סביבה''

פייסבוק

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים