מצב האקלים ב-2020: קו החוף בנסיגה, טמפרטורות גבוהות וכוננות צונאמי

דוח המשרד להגנת הסביבה מזהיר, עד שנת 2020 יהיה כאן הרבה יותר חם. הדוח מציג עתיד אפור – יהיו יותר חולים, יותר מזיקים, יותר יתושים ואולי אף התפרצות מחודשת של מלריה. הפתרונות: תכנון, אכיפה והסברה. רק שאחר כך לא יגידו שאף אחד לא אמר

nrg מעריב | 4/8/2008 16:12 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
נסיגת קו החוף, כנרת מלוחה, חשש לצונאמי והתפרצות של מלריה – אלו רק חלק מהתחזיות שהציגו היום (ב') מומחי המשרד להגנת הסביבה בדוח היערכות ישראל לשינויים האקלים. מומחי המשרד, עירית גולן-אנגלקו וישעיהו בראור צופים כי עד עד שנת 2020 צפויה הטמפרטורה לעלות ב-1.8 מעלות והטמפרטורה הממוצעת צפויה לעלות ב-1.5 מעלות, בהשוואה לסוף המאה ה-20.
הכנרת - מפלס המים לא יעלה
הכנרת - מפלס המים לא יעלה צילום ארכיון: יגאל לוי


עד סוף המאה הנוכחית צפויה עלייה של עד חמש מעלות. השינויים הניכרים באקלים עלולים להוביל לפגיעה משמעותית ברווחת האדם ובמערכות הטבעיות. בנוסף, צפויים עליה בעוצמת אירועי גשם קיצוניים, עליה בטמפרטורת קיץ מרבית וממוצעת ועליה במספר גלי החום.

במקביל לעלייה בטמפרטורות צופים מומחי המשרד ירידה של עשרה אחוזים במשקעים עד שנת 2020 וירידה של 20% עד שנת 2050. כתוצאה חוזים גולן-אנגלקו ובראור עלייה במספר אירועי המשקעים, וכפועל יוצא – שנים גשומות במיוחד או שנים כמעט ללא ממטרים.

בעקבות השינויים באקלים צופים מומחי המשרד להגנת הסביבה עלייה בתדירות ובחומרת שטפונות,   אשר יובילו לנזקים כבדים לרכוש ולאדם,  בין השאר צופה הדוח הפחתה משמעותית בהעשרה  של מאגרי מי תהום ומי הכנרת  וחדירת מי ים והמלחה מואצת באקוויפר החוף.

אם כך, מצב המים, עד סוף המאה לא צפוי להשתפר. אם היום מתבקשים תושבי ישראל לחסוך במים, בסוף המאה ספק אם יישארו מספיק מים לחסוך. נתוני המשרד חוזים ירידה של יותר מ 25% בזמינות המים לקראת סוף המאה ואם זה לא מספיק, אז מי הכנרת צפויים להפוך למלוחים יותר ועתידים להופיע בהם מיני אצות רעילות.
זהירות, צונאמי

שינויי מזג האוויר יפגעו גם בחופי ישראל. הדוח  צופה נסיגה של חצי מטר בקו החוף מה שיוביל להצפת עשרות מטרים של חוף, עלייה בקצב נסיגת המצוק החופים בעשרות מטרים. בתוך כך אומרים המומחים כי הפגיעה בחוף תוביל גם לפגיעה בתיירות ובפעילות הנופש והקיט ופגיעה במבנים חופיים כמו נמלים, קירור תחנות כוח, רציפים, מעגנות ובאתרים ארכיאולוגיים.  כמו כן, אולי החשש הגדול שהציגו המומחים – השינוי בקו החוף מעלה את הסיכוי לאירועי צונאמי משמעותי בחופי הים התיכון.

השינויים הצפויים ועליית עומס החום יובילו לפגיעה באוכלוסיות קשישים, חולים ועובדים החשופים לחום ולשינוי במרחב התפוצה ובעונתיות של מפיצי מחלות, בין השאר חשש, להתפרצות מחודשת של מחלת המלריה, למרות שמומחי המשרד טוענים כי ההסתברות לכך נמוכה. ההתחחמות כן תביא למפגעי יתושים וכתוצאה מכך גידול בקדחת הנילוס המערבי.

למשק המים לא צפוי עתיד ורוד ולכן גם  ענף החקלאות יאלץ להמשיך

ולמצוא פתרונות יצירתיים להשקייה. על פי הדוח צפויה עלייה של כ - 20% בדרישה למים בהשקיה זאת במקביל לקיצוץ חד ממקורות המים הטבעיים לחקלאות.

יחד עם זאת, הדוח כולל גם מעט חדשות טובות, עליית הטמפרטורות בחורף תועיל לגידולים מסוימים.
אבל השמחה מוקדמת כי מקביל יופיעו מזיקים ופתוגנים חדשים, ותהיה עלייה בשכיחות מחלות צמחים ובעלי חיים. הדוח צופה גם  ירידה ביצרנות של חיות המשק וגם פגיעה בערך התזונתי ובזמן המדף של תוצרת חקלאית.

עומס החום הצפוי עתיד להגדיל את שיא הביקוש בצריכת החשמל, בעיקר בגלל הפעלה אינטנסיבית של מזגנים  ולכן תהיה עליה בצריכה בכל עונת הקיץ ועלייה בדרישה לקירור מערכות וכתוצאה מכך גידול בכמות החשמל המיוצר.

קיימים חילוקי דעות בקהילה המדעית האם שינויי האקלים הם תוצאה של פעילות האדם ופליטה מוגברת של גזי חממה, או שהן תופעה טבעית. מרבית החוקרים סבורים שהגורם לשינויי האקלים הוא אכן פעילות האדם.

המלצות ביניים

בניסיון למנוע חלק מתחזיות האימה שהציגו המומחים, הוצגה תוכנית פעולה חלקית למיזעור האיומים. ההמלצות כוללות את הצורך להמשיך ולחסוך במים  לשפר את תשתיות הניקוז והביוב ולמיתון השטפונות האפשריים להפנות את הנגר העירוני לאזורים מחלחלים.

בחופי הים המליצה הוועדה להקים הגנות ימיות כמו שוברי גלים ולהזין חול. בתחום ההחלקאות ממליצים להכין תוכנית עבוד, להגביר את החיסכון במים ולהשתמש בשיטות השקיה יעילות.

גם בנושא הבריאות לא מציעים יותר מהסברה, תכנון וחיזוק בקרת הגבולות למניעת כניסת מפגעים. כך גם לגבי התשתיות, הדוח מבקש להגביר יעילות אנרגטית, לקבוע מדיניות לעידוד אמצעי ניצול יעיל של אנרגיה ולקבוע תקנות נוספות.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים