גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן
  1. גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן (ראה תמונה).
  2. בחר "כן" (או Yes) בתיבת הדו-שיח שמופיעה.
  3. זהו, סיימת!

סגור


מהפכה בבית הספר: מחליפים את הספרים

משרד החינוך שינה תוכנית הלימוד, ואיתה שונו הספרים: ספרי הלימוד שמתמקדים בשינון יוצאו, ויוחלפו בספרים ששמים דגש על חשיבה

אפרת זמר | 22/7/2008 7:28 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר

תלמידי בתי הספר יבחינו כבר מתחילת שנת הלימודים הקרובה בשינוי ניכר בספרי הלימוד שלהם. במשרד החינוך מובילים בימים אלו מהפכה כוללת בספרים: שינון וידע כבר לא מספיקים, מעכשיו יכללו הספרים פעילויות ושאלות שידרשו מהתלמידים יכולות חשיבה מורכבות יותר, בין היתר על ידי הפגנת יכולת ניתוח, הבנה והסקת מסקנות.

ועדה מיוחדת שהוקמה במשרד וסיימה לאחרונה את עבודתה, המליצה כי ספר לימוד שלא יכלול שאלות חשיבה לא יאושר ללימוד. מדובר ביוזמה של המזכירות הפדגוגית, בראשותה של פרופסור ענת זוהר, שם אימצו את המלצות הוועדה.

השינוי בספרי הלימוד הוא חלק משינוי כולל של מערכת החינוך הפועלת כעת על פי מדיניות "האופק הפדגוגי", הכוללת הטמעה של עקרונות פיתוח חשיבה, במקום השינון שהיה מקובל יותר בעבר. החלפת הספרים תיעשה בהתאם לחוק החדש הקובע כי מותר להחליף ספר לימוד רק חמש שנים מיום הוצאתו. 

עד היום משרד החינוך דרש ממחברי ספרי הלימוד ומהמו"לים חמישה סטנדרטים בעריכה: עריכה מדעית, עריכה פדגוגית דידקטית, עריכה לשונית, עריכה גרפית ועריכה מגדרית. כעת נוסף קריטריון בסיס שישי והוא פיתוח מיומנויות חשיבה.

שאלות שלא נותנות הכל על מגש של כסף

"המטרה היא להביא פעילויות ושאלות שלא מגישות לתלמידים הכל על מגש של כסף, אלא שיגרו ויעודדו חשיבה ביקורתית", אומר בני לוי, מנהל גף אישור ספרי לימוד במשרד החינוך, שמונה על ידי זוהר לעמוד בראש הוועדה. "תנאי מקדים להגשת ספר למשרד החינוך יהיה בחתימה של מומחה מלווה לפיתוח חשיבה ".

במזכירות הפדגוגית הוחלט להתמקד בשלב הראשון במקצועות הליבה: אנגלית, גיאוגרפיה, היסטוריה, תנ"ך, לשון, ספרות ומתמטיקה. כל מפקח ראשי יגבש הנחיות המפרטות את השינוי במקצוע שלו. בעוד כחודש יכונסו נציגי ההוצאות לאור של ספרי הלימוד להרצאה ולתיאום ציפיות בנושא. כמו כן הוחלט לספק למחברי ספרי הלימוד הנחיה מקצועית מטעם מומחים.

דוגמא לשינוי

ניתן לראות בספרי הלימוד בתנ"ך: התלמידים לא יצטרכו לענות על שאלות כגון "מי אמר למי", אלא להעמיק את העיסוק. לדוגמה הריב המקראי בין רועי אברהם לרועי לוט לא יעסוק רק בתיאור המקרה, אלא גם בדיון אסטרטגי על פתרון בעיות, למשל ליצור פתרונות אפשריים ולבחון את השלכותיהם.
 
בגיאוגרפיה, למשל, המטלות יכללו בניית טיעונים, הסקת מסקנות ועריכת השוואות. לדוגמה, במסגרת ספר הלימוד "ישראל האדם והמרחב" ידונו תלמידים בשאלת הפרטת המוסדות הציבוריים ממספר נקודות מבט: ציבורית, כלכלית, טובת המדינה וטובת העובדים. "גם בעבר התלמידים נדרשו לחשוב, אך כעת יש עליית מדרגה משמעותית", מספרת דליה פניג, המפקחת הראשית ללימודי גיאוגרפיה.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

nrgטורסדילים ונופשונים

nrg shops מבצעי היום

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...
לאייטמים קודמים לאייטמים נוספים
  • פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים