קריאה להחרמת פסטיבל המחולות בכרמיאל בשל הזיהום המתמשך של מפרץ עכו
זו השנה השנייה שחוף ימה של עכו סגור בשל זיהום שמקורו במכון טיהור הביוב כרמיאל. בערב הפתיחה של פסטיבל המחולות בעיר קוראים בעמותת "צלול" להחרימו כמחאה על הזיהום. עיריית כרמיאל: נדרש להרחיב את מכון הטיהור
כאות מחאה על סגירת חופי עכו לרחצה כתוצאה מזיהום, שמקורו בפעילות מכון טיהור השפכים של איגוד ערים לביוב כרמיאל, קוראים היום (ב') פעילי עמותת "צלול" וחברי "התא הירוק" בעכו להחרים את פסטיבל המחולות, שעתיד להיפתח מחר (ג') בכרמיאל.
זו השנה השנייה שחופי עכו סגורים מתחילת עונת הרחצה, לאחר שמכון טיהור השפכים של איגוד ערים כרמיאל לא מצליח לעמוד בעומס ומזרים שפכים גולמיים לנחל חילזון ונעמן, בניגוד לחוק. השפכים, שממשיכים ומגיעים לחופי עכו, הביאו בשנים עברו לסגירה זמנית של החופים לרחצה. השיא היה בשנה שעברה, אז נסגרו החופים למשך כל עונת הרחצה, וגם השנה מסתמן, כי מגמה זו נמשכת.
"כלו כל הקיצין, הגיע הזמן לפתוח את החופים שלנו לרחצה. זכותנו לקבל ים נקי מזיהום המגיע בעיקר מכרמיאל", קובע אילן סוויסה, יו"ר התא הירוק בעכו. "מצער לגלות שהריטואל חוזר מדי שנה, אלא שבשנתיים האחרונות המצב גרוע מאי פעם. כתושב העיר עכו אעשה ככל יכולתי למען שילדיי וילדי העיר יוכלו לרחוץ בים ללא חשש".
בעמותת "צלול" טןענים "הגיע הזמן שמר עדי אלדר, המכהן הן כיו"ר השלטון המקומי והן כראש עיריית כרמיאל, יצדיק תפקידיו וישמש דוגמה ומופת כאזרח הפועל על פי חוק, ולא ככזה הפורע אותו והפוגע ברווחת תושבי הצפון". עוד הוסיפה העמותה כי "תביעתה של עיריית עכו כנגד איגוד הערים לביוב כרמיאל בשל זיהום חופיה ודרישת רשות המים לשדרג את מתקני האיגוד, מוכיחות מעל לכל ספק כי האיגוד אינו פועל בנחישות הדרושה למניעת המפגע הסביבתי, שלא לומר- מתעלם בבוטות-על אף שמדובר בעבירה פלילית לכל דבר."
עזר פישלר, סמנכ"ל עמותת "צלול", מדגיש כי הזרמת השפכים לנחל חילזון לא פסקה על אף שלפני כארבעה חודשים דחתה רשות המים בקשה נוספת של האיגוד, לצו הרשאה להזרמה. "התעלמות איגוד ערים לביוב כרמיאל מהוראת רשות המים מקוממת ומהווה דריסת חוק ברגל גסה", הוא מוחה.
בשיחה עם מעריב אומר פישלר כי הם פוצחים במחאה עקב התעלמותו של אלדר מהזיהום שנגרם עקב הזרמת השפכים ממכון הטיהור, ששייכים בין היתר, לכרמיאל.
"לא יתכן שעיריית כרמיאל תתהדר באחד מאירועי הדגל של עירה, בזמן שבמרחק קילומטרים ספורים ממנו יש תושבים שסובלים בגלל השפכים שלהם ונמנעת מהם ההנאה הקיצית שברחצה במפרץ עכו" טוען פישלר.
מנגד, בעיריית כרמיאל הודפים את הטענות ומסבירים כי באיגוד חברים עשרות ישובים נוספים, שמזרימים את שפכיהם למכון. אלכס פלד, יו"ר האיגוד ומי שמשמש גם כסגן ראש עיריית כרמיאל, מציין כי הם עושים כל מה שניתן על מנת לפתור את הבעיה, אך האשמה מוטלת לפתחה של הממשלה, שחייבה את האיגוד לצרף ישובים נוספים (אערבה, דיר חנה וסכנין) למכון, תוך שלא דאגה למימון השדרוג הנדרש לקליטת כמות השפכים הנוספת. משום כך לדבריו, עתר האיגוד לפני כשלושה חודשים לבג"ץ, נגד משרד הבריאות, התשתיות, הפנים והגנת הסביבה, בבקשה שיורה להם לפתור את הבעיה.
דוברת עיריית
עוד היא מוסיפה, כי "אלדר דורש באופן מיידי מממשלת ישראל, להעביר את הסכום שכבר אושר לבניית מודול נוסף למכון הטיהור על מנת שיספק שירות לשפכים של כל הרשויות באזור. המדינה יודעת ומסכימה שיש להרחיב את המכון אך אינה מקצה את הסכום הדרוש לכך".
יצוין כי, בימים אלה מתנהלת תביעת נזיקין שהגישה עיריית עכו במאי האחרון לבית המשפט המחוזי בחיפה נגד איגוד ערים לביוב כרמיאל והמשרד להגנת הסביבה, על שלא פעלו לעצירת הזיהום. כמו כן, לפני כחודש הגישה העירייה בג"ץ נגד משרד הבריאות והפנים, שהורו על סגירת חופי העיר, ונגד המשרד להגנת הסביבה, שמר להזרים את השפכים.