מחקר: 97% מהכרישים בים התיכון נכחדו
הביקוש למרק סנפירי כריש מחסל את הטורף הימי הגדול ומעלה סכנה לשרשרת המזון

כריש עמלץ לבן. צילום: רויטרס
מסקנות המחקר שערך פרטי ביחד עם שני חוקרים מאוניברסיטת זלהאוזי בנובה-סקוטיה בקנדה מבוססות על מבחר רחב של עדויות, כולל מסמכים מארכיונים של אוניברסיטאות, שוקי דגים ומועדוני דיג, ומדיוווחים מקומיים על מקרים שבהם נצפו כרישים.
צוות אחר של מדענים הראה כי הסכנה היא גלובלית, וכי למעט שניים, כל המינים של כרישי ים פתוח עומדים בפני סכנת הכחדה. בנוסף, קבוצת חוקרים אחרת מצאה כי התמעטות הכרישים בראש שרשרת המזון משבשת מערכות אקו-ימיות ברחבי בעולם.
לטענת פרטי, ההסבר להידלדלות אוכלוסיית הכרישים בים התיכון היא הדיג הרב. "ספינות דיג מחפשות אותם כדי לעמוד בביקוש באסיה למרק סנפיר הכריש, ובו בזמן מנסות לפצות על העובדה שהם כבר רוקנו איזורי דיג אחרים", הוא אומר, "וחלק מהדייגים החליטו לעבור לדוג כרישים מכיוון שהם לא יכולים להתפרנס מהדגים הכחושים".
אצלנו הכל בסדר
לטענתו, מספרן הגדול של המדינות שגובלות בים התיכון תרם ללחץ. "ברמות האלה", הוא אמר, "הכרישים הללו יכולים להיחשב למעשה לנכחדים - הם אינם יכולים לבצע את תפקידם כטורפים ראשיים במערכת האקולוגית הימית של הים התיכון".
פרטי ועמיתיו פרסמו את ממצאיהם בגיליון החודשי של המגזין "קונסרביישן ביולוג'י", ושני מחקרים אחרים שפורסמו באביב מניחים כי בזמן שטורפים אלו ייעלמו,
הזנים שאותם הם אוכלים לא רק יגדלו מספרית, אלא גם ישנו את התנהגותם, כשלא יהיו לטרף.
בישראל, אומר ד"ר דני גולני, חוקר דגים מהאוניברסיטה העברית, הכרישים אינם מטרה לדיג, משום שאינם כשרים למאכל ומחירם אינו גבוה. עם זאת, אם דייגים מעלים ברשתם כרישים באקראי, הם מוכרים אותם בדרך כלל לתושבי רצועת עזה. לדברי ד"ר גולני, בים התיכון מוכרים כ-25 מינים של כרישים.
בהכנת הידיעה השתתפה דליה מזורי