חשד: חיילים משוחררים קיבלו מענק במרמה
המשטרה עצרה 12 חיילים משוחררים ושני "מאכרים" בחשד כי שיתפו פעולה וזייפו תעודות נישואין כדי להשיג את כספי מענק השחרור
אם השתחררת לאחרונה מצה"ל וגילית שאתה רשום כנשוי או כבעל עסק ומישהו משך על שמך את כספי פיקדון השחרור, סביר להניח שנפלת קורבן ל"עוקץ החיילים המשוחררים". חקירה סמויה ומסועפת בזרוע הכללית ביחידה הארצית למאבק בפשיעה הכלכלית (יאל"כ), הובילה לחשיפת כנופיה שפעלה להוצאת כספים במרמה מהקרן לחיילים משוחררים.
היום (ד') בשעות הבוקר עם התרת דבר החקירה לפרסום נעצרו שני חשודים, תושבי דרום הארץ, ששימשו על פי החשד כמתווכים "מאכרים". בנוסף, עוכבו לחקירה גם 12 חיילים משוחררים, שעל פי החשד שיתפו פעולה עם אותם "מאכרים" והוציאו במרמה את כספי הפיקדון שלהם מהקרן לחיילים משוחררים.
המשטרה חושדת כי אנשים נוספים מעורבים בפרשת ההונאה שהתרחשה בין השנים 2006 ל-2009 ואשר היקפיה נאמדים בסכומים של מאות אלפי שקלים.
החקירה נפתחה לפני כחודשיים בעקבות תלונה שהוגשה על ידי מבקר הקרן לחיילים משוחררים. מהתלונה עלה חשד כי כספים מהקרן הוצאו במרמה. בשל ריבוי מקרי המרמה, לכאורה, ופריסתם הרחבה בארץ, הוחלט כי החקירה תנוהל על ידי צוות מיוחד בראשות רב פקד סימונה ברנר מהיאל"כ.
על פי החוק לקליטת חיילים משוחררים, בתוך חמש שנים מיום שחרורם משירות צבאי סדיר, זכאים חיילים למשוך כספים מהפיקדון למטרות מוגדרות, בהן השלמת לימודים אקדמיים, הכשרה מקצועית, רכישת דירת מגורים, הקמת עסק או הצטרפות לעסק וכן נישואין.
לצורך משיכת כספי הפיקדון, על החייל להגיש לבנק בקשה בטופס המיועד לכך ולתמוך אותה במסמכים המעידים על כך שהכספים אכן מיועדים לאחת מהמטרות המוגדרות
ממצאי החקירה הובילו ל-22 חיילים משוחררים שעל פי החשד קיבלו את המענק בזכות הצהרה כוזבת על פתיחת עסק או על נישואין. בנוסף אליהם, הצליח צוות החקירה לאתר עשרה חיילים משוחררים, שנפלו קורבן לפעילות הכנופיה, לאחר שהוברר כי זהותם "נגנבה" והמענק שלהם נוצל.
באחד המקרים חייל התלונן כי כספו נמשך מהקרן בטענת נישואים, בעוד שהוא כלל אינו נשוי. חלק מהקורבנות כלל לא ידעו שהמענק נוצל בשמם על ידי אחרים, והתבשרו על כך לראשונה מפי החוקרים. על פי חומר החקירה, כל משיכה נעה בסכומים שנעים בין 8,000 שקל ל-24 אלף שקל לחייל. במשטרה חושדים כי חברי הכנופיה השתמשו במאגרי נתונים, אשר חלקם זמינים באינטרנט, ושאבו דרכם אינפורמציה רלוונטית על שמות חיילים.
לאחר מכן הם פנו אל אותם חיילים ושכנעו אותם לשתף פעולה עמם ולזכות במענק, למרות שאינם עונים לקריטריונים הנדרשים. חברי הכנופיה הציעו לחיילים הפרשה של "אחוזי עמלה".
דפוס פעולה נוסף שעלה בחקירה, הינו שימוש בזיוף תעודת זהות באמצעות תמונה "מתאימה" וספח מזויף, אותם מציגים בבנק הרלוונטי עם הטופס של "הקרן לחיילים משוחררים" ובאמצעותם מושכים את כספי הפיקדון, במזומן או בהמחאה בנקאית.
צוות החקירה ביצע עד כה פעולות חקירה רבות בכל סניפי הבנק, לרבות איתור מסמכים שעל פי החשד נסרקו וזויפו, וכן איסוף מסמכים במשרד הפנים המוכיחים כי תעודות הזהות שהוצגו לגבי חלק מהחיילים המשוחררים היו מזויפות, ובפועל מבקשי המענק, אינם נשואים כלל ונפלו קורבן להתחזות אחר. היום תבקש המשטרה להאריך את מעצר המעורבים להמשך חקירה.