אולמרט: טומי לפיד היה יהודי בכל רמ"ח איבריו
בפתח ישיבת הממשלה הבוקר נפרד רה"מ משר המשפטים ויו"ר שינוי לשעבר שהלך הלילה לעולמו. "הוא היה חברי הקרוב ביותר והאהוב ביותר במשך עשרות שנים", אמר ראש הממשלה. "טומי הטביע חותם מיוחד במינו על אופיים של החיים הציבוריים ישראל"

אולמרט התייחס בדבריו לדרכו החילונית של לפיד לשמור על הזהות היהודית ואמר כי "נכון שהוא מעולם לא ייחס חשיבות לגינונים הטקסיים שקשורים ביהדות ולא פעם מתח עליהם ביקורת חריפה שהעמידה אותו בעימות עם גורמים פוליטיים".
ראש הממשלה הוסיף כי טומי לפיד היה פליט שואה. "כל חייו הוא חי את חוויות השואה, את הגורל היהודי, ההיסטוריה, ואת עתידה של מדינת ישראל כמדינה יהודית", אמר אולמרט. "לא פלא שאני חשבתי שאין ראוי ממנו להיות יו"ר המועצה הציבורית של יד ושם".
אולמרט סיפר כי רק לפני שבועות ספורים ביקר לפיד בישיבת ממשלה כשהוא "מלא אופטימיות, מלא עוצמה ומלא תקווה שיוכל להמשיך על פי ההכרה היהודית שהייתה חלק בלתי נפרד מחייו".
"אני בטוח שאני מדבר בשם הרוב המכריע של תושבי מדינת ישראל שחשים שטומי לפיד הטביע חותם מיוחד במינו על אופיים של החיים הציבוריים במדינת ישראל, כעיתונאי מזהיר, כבעל טור שנון וכמי שייצג חלק חשוב בציבור הישראלי ונתן לו ביטוי", אמר אולמרט. "אני שולח חיבוק חם לשולה, ליאיר, למירב ולכל
מילים חמות על לפיד נשמעו הבוקר גם מפיה של יו"ר הכנסת, דליה איציק, שאמרה כי העריכה אותו מאד בעת שישבה עמו סביב שולחן הממשלה. "אי אפשר לחשוב על עולם התקשורת הישראלי ללא טומי לפיד", אמרה איציק. "פעלנו במסגרות שונות, אך תוך הערכה הדדית".

לדברי איציק, לפיד היה שר סמכותי, בעל אופי חזק ובלתי מתפשר ובה בשעה אדם בעל קסם אישי ואופי חזק ובלתי מתפשר. "בהתלהבות נעורים הוא דבק בעמדותיו עד יומו האחרון", אמרה איציק. "אנחנו נפרדים מטומי לפיד בתחושת אובדן קשה".
גם יריביו הפוליטיים של לפיד דיברו הבוקר בשבחו. "טומי לפיד היה אחד היריבים הקשים ביותר והמרים ביותר שקמו ליהדות החרדית מאז קום המדינה, אבל אני באופן אישי מצאתי אצלו כמה נקודות זכות שאותן אני מעדיף לזכור", אמר ח"כ משה גפני (יהדות התורה).
גפני הוסיף כי "בעבודתנו השוטפת בכנסת ובהיותו שר משפטים ישבנו יחד פעמים רבות ודנו בנושאים שונים, והיותי אדם חרדי לא השפיעה על תמיכתו בנושאים שהעלתי. כך למשל, הוא ואני חתמנו מספר פעמים לבדנו על הצעת החוק נגד מיסיון בארץ, דבר שבעתיו גרר ביקורת קשה עליו בתוך מפלגתו".
גם יו"ר המפד"ל, ח"כ זבולון אורלב, הביע צער על פטירתו של לפיד. "חרף חילוקי הדעות התהומיים, ראוי להעריך את מאבקיו, בדרכו הוא, לחיזור המשטר הדמוקרטי בישראל", אמר אורלב.
לפיד הלך לעולמו לפנות בוקר לאחר שאושפז בשבוע שעבר במצב קשה בבית החולים איכילוב בתל אביב בעקבות מאבקו במחלת הסרטן. בתודעה הישראלית נצרבה דמותו של לפיד כמוביל הקו החילוני במפלגת שינוי, שגרפה תחת הנהגתו 15 מנדטים בבחירות שנערכו ב-2003.
לאחר פרישתו מהמפלגה עזב לפיד את החיים הפוליטיים, ועל אף ששימש כאביה הרוחני של תנועת חץ, מפלגתם של פורשי שינוי, לא הוצב אלא במקום האחרון והסמלי ברשימה, לאות כבוד. בבחירות לא עברה המפלגה את אחוז החסימה.
בסוף ימיו שב לפיד לעסוק בעיתונות, פרסם מאמרים באופן קבוע והופיע בכנסים תקשורתיים כעיתונאי. לפיד הגיש ברשת ב' את התוכנית "השבוע שלי", ומאז יולי 2006 כיהן כיו"ר מועצת יד ושם.