טייסת 101 חוגגת 60 שנות גיחות ומבצעים
הטיסה המבצעית הראשונה התבצעה כבר ב-1948 ומאז עומדת הטייסת בחוד החנית של חיל האוויר עם לא פחות מ-170 הפלות. שטח צבאי
את השנים והאירועים שרד רק לו לנרט בן ה-87. אתמול (ה') הוא הגיע היישר מארצות הברית כדי לציין את חגיגות 60 שנה להיווסדה של טייסת 101, ביחד עם כלל בוגרי הטייסת, טייסים, מכונאים ומפקדי חיל האוויר לשעבר.

מאז שלנרט חתך את שמי ישראל, צברה הטייסת מוניטין רב שכולל את מספר ההפלות הרב ביותר - 170 מטוסי אויב. כמו כן, זוהי הטייסת שנושאת במספר הרב ביותר של גיחות מבצעיות, חלקן במבצעים עלומים שיהיה ניתן לדבר עליהם בעוד שנים ארוכות.
מפקד הטייסת סגן אלוף ירון, שארגן יחד עם עמותת 101 את הערב, הדגיש את הצורך לחבר בין העבר להווה ובין הטייסים הצעירים לטייסים הוותיקים, שאף אחד לא שוכח את מורשתם לרגע, גם אם לא נותרו בחיים. החיבוק ללו לנרט היה אחד משיאי הערב.
לנרט בכלל לא מבין מה ההמולה סביבו. מבחינתו זה היה טבעי כשבגיל 25 הוא הגיע לישראל כטייס צעיר מהמארינס האמריקאי. "אני בן למשפחת ניצולי שואה והיה ברור לי שאני צריך לעזור לצה"ל באותם ימים", אמר.

סגן אלוף ירון, סגר אתמול ללנרט מעגל שנפתח לפני 60 שנה באמצעות מעיל הטייסים שלו שהעניק ליצחק רבין לפני אחד המבצעים. "זה היה חורף 1948. השעה 04:00 לפנות בוקר. רגע לפני מבצע באיזור בית ג'וברין", מספר לנרט בהתרגשות. "לתדריך המבצע הגיעו יצחק שדה, יגאל אלון וגם קצין צעיר בשם יצחק רבין שהיה מאוד קר ובקושי ידע אנגלית. הצעתי לרבין את ג'קט הטיסה שלי שקיבלתי במארינס והוא הנהן בראשו. הג'קט מעור מצא חן בעיניו".
אמש, הצליחה הטייסת להשיג את ג'קט הטייסים המיתולוגי ומפקד הטייסת סא"ל ירון, העניק לו אותו וסגר מעגל רק שהפעם הוסיפו עבורו את סמל הטייסת על המעיל.
זה היה פשוט יום חג עבור טייסי 101 ועבור כל אחד מהם היה רגע אחד מרגש. סגן אלוף במיל' דני, 44, יו"ר עמותת 101, נזכר בטיסה הראשונה שלו על מטוס האף-16, "לפני כן טסתי על מטוס כפיר וכשאתה עולה על האף-16 זה כמו לעלות על טיל בליסטי", סיפר. "מטוס משוכלל יותר ממעבורת חלל. באותה תקופה היה תור ארוך עבור הטייסים שרצו כל כך להתקבל אל הטייסת. על כל מקום פנוי התמודדו 20 טייסים".
סגן אלוף במיל' דורון, 40, נזכר בתקופה כשחיוך שובב מרוח על פניו. "יצאתי לשנת חופשה וטיילתי במזרח", סיפר. "אחרי שלושה וחצי חודשים קיבלתי טלפון מאמא שלי שהתקבלתי לטייסת 101. זה רגע של התרגשות. ולא יכולתי לשתף את הסובבים אותי יותר מדי. בכל זאת זו הטייסת הכי טובה שתמיד נמצאת בשפיץ הלחימה. הכי איכותית. כולם רוצים להגיע אליה. השאר כבר היסטוריה. היום היא חלק בלתי נפרד מהחיים שלי ואני כבר מפחד מהיום שיאמרו לי זהו. אתה כבר לא יכול לטוס".

רב סרן איתי, סגן מפקד הטייסת, סיפר כי גם אבי והיה טייס ב-101. "תמיד ידעתי שטייסת 101 היא טייסת מפורסמת ורק כשהגעתי לכאן הבנתי באמת למה", אמר. "אנחנו עכשיו כמו במרוץ שליחים. קיבלנו לפיד ואנחנו צריכים לשמור עליו ולהעביר אותו הלאה. מבחינתי רגע חשוב היה במלחמת לבנון השנייה. אני הגעתי מטייסת יירוט שלא תוקפת ואת התקיפה הראשונה עשיתי כאן. הרבה אנשים אז צחקו עליי. מה פתאום מגיע רס"ן שמעולם לא תקף? כי פה כולם כבר תקפו".
רב סרן נועם היה מבין אלו שנלחמו להגיע לטייסת 101. למרות שנפל בקורס הטיס ונשלח לחיל התותחנים, שירת בלבנון כשהוא על הקרקע, אך חזר שוב לקורס הטיס והפעם סיים בהצלחה.
"יש רגעים מרגשים רבים", הוא מספר. "אחד מהם היה כשהפצצנו בשנת 2000 את מוצב כרכום מיד לאחר הנסיגה. זה היה מוצב שבו אני שירתי. מבחינתי זו הייתה סגירת מעגל". אלו הם ממשיכי המורשת של טייסת 101 בניהם גם טייסת הקרב הראשונה של חיל האוויר רס"ן רוני.
אחרי שהאבק שוקע ומקפלים את דגלים והסמלים מה שנשאר אלו האנשים. מפקד טייסת 101 החליט לעשות מעשה ופנה למנכ"ל משרד החינוך בבקשה לקבל מורים עבור אנשי הגף הטכני. הטייסת תסייע בכיתות, ובמדריכות, ומשרד החינוך יסייע במורים שיקנו לטכנאים בגרות באנגלית, מתמטיקה, והבעה.
כך, בחצי השנה האחרונה על חשבון זמן העבודה הם יושבים ולומדים, כדי שביום שהם ישתחררו מצה"ל יהיה להם שביל ללכת בו. דוגמה ומופת למפקדים אחרים בצה"ל שבוחרים להתעמר בחיילים. מפקד הטייסת הוא אחד מאותם מפקדים שמבינים את קשר בין צבא למדינה. בין משימה מבצעית לערכיות.
מדי שבוע מתפרסם כאן הטור "שטח צבאי" של אמיר בוחבוט, כתב nrg מעריב לענייני צבא וביטחון. "שטח צבאי" מתייחס לסוגיות הביטחון של ישראל מזוויות אחרות מאלה שאנו קוראים עליהן במשך השבוע, כדי לנסות ולהבין מה עומד מאחורי ההחלטות והמהלכים שמשפיעים על בטחונה של מדינת ישראל.