דוח: יותר תקיפות אנטישמיות חמורות ב-2007
ערב יום הזיכרון לשואה ולגבורה מציג המכון לחקר האנטישמיות באוניברסיטת ת"א תמונת מצב עגומה, וחושף עלייה של כ-6% במקרי התקיפות האלימות על רקע אנטישמי שהתרחשו בעולם
הדוח השנתי בנושא מגמות האנטישמיות בעולם של המכון מתפרסם היום לקראת יום השואה. מהדוח עולה כי ב-2007 ניכרה מגמה כפולה: מצד אחד נרשמה עלייה במספר התקיפות החמורות נגד יהודים, אולם מצד שני הייתה ירידה מעודדת במספרם הכולל של אירועים מכל הסוגים בארצות מפתח כמו גרמניה, צרפת, בלגיה, דרום אפריקה, בריטניה וארצות הברית.
מהדוח עולה כי מתוך 632 מקרי האלימות היו 57 מקרים של תקיפות חמורות. לדברי אנשי המכון מדובר בפי שלושה מקרים מאשר ב-2006, אז נרשמו "רק" 19 מקרים. התופעה של עלייה במקרים האלימים ניכרה בייחוד בארצות כמו אוקראינה ואוסטרליה. 575 האירועים האחרים היו אירועי אלימות וונדליזם שכוונו נגד אנשים, רכוש ומוסדות יהודיים.
ראש המכון פרופ' דינה פורת ציינה כי "הממצאים מפתיעים כי במשך מספר שנים הייתה עלייה מתמדת, בייחוד מתקופת האינתיפאדה השנייה, הן באלימות על שני סוגיה והן בביטויי האנטישמיות המילוליים והוויזואליים".
לדבריה, סיכום הנתונים של 2007 הוא מפתיע "כי אם אנחנו מחלקים את המספר הכללי של כל האירועים יש בתוך מקרי האלימות מקרים של אלימות קשה יותר שכוללת הצתה, שימוש בנשק וכוונה להרוג, וכן מקרים של אלימות פחות קשה וונדליזם".
היא הוסיפה ואמרה כי בכמה ארצות מרכזיות כמו צרפת, שהייתה מוקד מרכזי לגילויי אנטישמיות, גרמניה וארצות הברית חלה ירידה במספר האירועים הכולל. עם זאת היא הדגישה כי "בתוך
על פי הנתונים, בצרפת נרשמה ירידה מ-97 מקרי אלימות "הקשים פחות" ל-47, אבל מספר מקרי האלימות הקשים עלה משניים לשמונה. לעומת זאת, בגרמניה עלה מספר האירועים הפחות חמורים מ-38 ל-67, אולם נמשכה מגמת חילול עשרות בתי קברות. כמו כן, בבריטניה ובקנדה הייתה עלייה מתונה באירועי האלימות הפחות קשים, אך חלה עלייה במקרי האלימות הקשים.
במכון הסבירו כי ייתכן שהירידה בסך כל המקרים בארצות המפתח היא תוצאה של מחויבות גוברת של ממשלות וגופים בינלאומיים להיאבק באנטישמיות ובמיוחד בזו האלימה, ושל שיתוף פעולה הדוק יותר בין הקהילות היהודיות לבין גופי האכיפה והמשפט.
השגריר עודד ערן, נציג הקונגרס היהודי העולמי בישראל, אמר במעמד הצגת הנתונים: "אני לא יודע אם להביע שמחה על הממצא כאילו יש ירידה באנטישמיות".
הוא הוסיף כי דוח של הסוכנות לזכויות בסיסיות של האיחוד האירופי מחודש ינואר מצביע על כך שעדיין באירופה יש דיווח חסר באירועים אנטישמיים וחסר באיפיון של אירועים מסוימים כאירועים אנטישמיים. הוא הסביר כי "אין מספיק מידע כדי להבחין בין אירוע ונדליסטי גרידא לאירוע אנטישמי".
פרופ' פורת הוסיפה כי "המקור של האנטישמיות בימינו הוא אחר. יכול להיות שהמזרח התיכון מצית אש אבל העצים מגיעים מכיוון אחר. לצערנו, אנו רואים מתחים חברתיים וכלכליים קשים שגורמים לעליית הפשע בכלל במערב אירופה ובארצות הברית, וזה משפיע גם בפשיעה כלפי יהודים".