סימנים של חולשה
כשחיית המחמד שלנו לא מרגישה טוב, אין לה איך לספר לנו על כך ולכן, צריך פשוט לשים לב למה שהם או הגוף שלהם מנסה להגיד. ד''ר סמדר טל על שפת הסימנים של החיות
בעל חיים, שלא מרגיש טוב יכול להראות מגוון של סימנים התלויים לעיתים במקור הבעיה, בגזע ובאופי החיה. לדוגמא כאשר קיימת בעיה ברגל אנו נשים לב לצליעה ובבעיה בעין יתכן והעין תהיה מעט עצומה או עם הפרשות.
סימנים כלליים עשויים להיות: עייפות, חולשה, חוסר תאבון, שתיה מרובה ו/או השתנה מרובה. כן, שינויים בעשיית הצרכים לדוגמא הקאות או שילשולים וקושי במתן שתן.
בדיו כמו אצלנו - הפרשות מהאף או העיניים, שיעול, נשימה מהירה, נשימה עם פה פתוח, צליעה, קושי לקום, עליה או ירידה במשקל, חוסר סיבולת למאמץ ועוויתות הם כולם סימנים לבעיה.
ההמלצה היא במידה והכלב או החתול שלך מתנהג בצורה שונה מהרגיל או מראה סימנים שונים מהרגיל כדאי להגיע לווטרינר לצורך בדיקה. הווטרינר יוכל לאשש או להפריך את הדאגה שלך ולתת טיפול מתאים בהתאם לאופי הבעיה.
האמת היא, שלא תמיד ניתן לדעת אם המצב שלפנינו הינו מקרה חירום או יכול לסבול דיחוי עד הבוקר. במידה ואתם מהססים ולא בטוחים מומלץ להתקשר לווטרינר ולהתייעץ.
מקרי חרום אשר אינם סובלים דיחוי הינם:
- פצעי נשיכה, תאונות דרכים או נפילה מגובה. אם אתם שמים לב לקשיי נשימה - כשבעל החיים נושם נשימה מהירה ומאומצת, בפה פתוח, וללשון יש גוון כחול.
- הרעלות או חשד להרעלה. שימו לב שבמקרים מסוימים סימני ההרעלה מופיעים רק לאחר מספר שעות (למשל במקרה של אכילת רעל עכברים אשר גורם לדימומים רק תוך מספר שעות או יממה והלאה).
- סימנים עצביים. שיתוק, עוויתות, בעיות שיווי משקל, שינויי התנהגות, הכשות נחש, כוויות, מכת חום, שאיפת עשן, חשד לשבר, קשיים בהמלטה, דימומים, התנפחות פתאומית של הבטן, התמוטטות פתאומית. במקרים של קשיים במתן שתן - טפטוף שתן, שתן דמי, חתולים המבלים זמן רב בארגז החול תוך כדי יללות.
- הקאות ו/או שלשולים חריפים בגורים ובגזעים קטנים עלול להיות סכנת חיים.
במקרים של תאונות דרכים, אף אם לעיתים נראה שבעל החיים בסדר, מומלץ בכל זאת לקחת אותו לבדיקה אצל וטרינר ולו בכדי לבטל אפשרות של פגיעה באברים הפנימיים.
כשמדובר באחד ממקרי החירום המוזכרים, קודם כל חשוב להירגע ולא להעביר אותות של לחץ אל בעל החיים.
הרעלות. במידה ומדובר על הרעלה כדאי לנסות להביא את הרעל איתכם או לבדוק על איזה חומר מדובר (לדוגמא בריסוס של הבית). לא תמיד ניתן לגרום להקאה, זה תלוי בזמן שעבר מרגע הבליעה וכן בסוג החומר שנבלע.
בחומרים שעלולים לצרוב את הוושט לא ניתן לגרום להקאה. במידה ומדובר בחומר שהחיה שאפה, כדאי להרחיק
בכל המקרים הללו לאחר הטיפול הראשוני בבית מומלץ להגיע להמשך טיפול אצל הווטרינר. במקרה של בליעת רעל עכברים או חשד לכך יש להגיע במהירות האפשרית לווטרינר.
מכות חום לרוב מופיעות בכלבים שהסתובבו בחוץ ביום חם ללא מים או צל או בכלבים אשר היו סגורים במקומות לא מאווררים ללא מים (לדוגמא רכב, מחסן).
בשלב ראשון תראו שהכלב מלחית ונושם נשימות מהירות. בהמשך, מצבו של הכלב מתדרדר, אינו יכול לעמוד לא מגיב ועלול אף למות.
כלב, שחשוד במכת חום יש להעבירו תחילה למקום מוצל, להרטיב את הפרווה במים פושרים קרירים (לא מי קרח). במידה ויש אפשרות ניתן לקררו ביעלות רבה על ידי הרטבה של הפרווה ואידוי בעזרת מאוורר.
חשוב לא לקרר יותר מדי על מנת שהטמפרטורה של הכלב לא תצנח. לאחר הטיפול הראשוני יש להגיע לווטרינר.
רוב מקרי ההכשה הינם של צפע ארץ ישראלי. במקרה של הכשה תופיע נפיחות באזור ההכשה, בצקת, שטפי דם, סימני שיניים וכאב. יש להגיע לווטרינר בהקדם האפשרי, ולהביא את הנחש אם ניתן. בדרך יש להשתדל שבעל החיים יישאר במנוחה ולא מרוגש.
בפצעי נשיכה יש לקחת בחשבון שגם אם נראה כי הפצע הוא קטן אין להזניח כי הרבה פעמים מה שרואים הוא רק קצה הקרחון ומתחת בשרירים ובאיברים הפנימיים עלול להיות נזק הרבה יותר גדול.
כמו כן, שיני חתולים וכלבים גורמות לזיהומים וכמעט כל פצע נשיכה מזדהם לאחר פחות מיממה. מסיבות אלה בכל פצע נשיכה מומלץ להגיע לבדיקה אצל וטרינר.
במידה ויש דימום רציני ניתן להפעיל לחץ על האזור בעזרת פד גאזה נקי. לא מומלץ למרוח משחה על פצעים ללא התייעצות.
במקרה של תגובה אלרגית ניתן לראות התנפחות, אדמומיות, גירודים, קשיי נשימה במקרים חמורים. התגובה עלולה להתחיל כתגובה אלרגית ולהתפתח למצב של שוק וסכנת חיים. יש להגיע בהקדם לווטרינר לצורך קבלת טיפול מתאים.
כוויות עלולות להיגרם מאש, תנור, מייבש שיער או מחומרים כימיים למיניהם. כוויות גורמות בתחילה לנזק מקומי לרקמה אך עלולות גם לגרום לנזק לכל הגוף על ידי זיהום ואיבוד של חלבון ונוזלים.
הלקויות עלולות להיות מוסתרות על ידי הפרווה, בתחילה מרגישות יבשות ונוקשות ובהמשך הופכות למפרישות ונמקיות. במקרה של כוויות ניתן לבצע שטיפה עדינה של האזור עם מים חמימים ולמרוח משחת אלוורה או סילברול. בהמשך יש להגיע לווטרינר לצורך המשך טיפול.
במקרה של עוויתות יש למדוד את משך זמן העווית ולנסות לתעד את האירוע בעזרת מצלמת וידיאו. יש לעטוף את בעל החיים בשמיכה ולהביאו בהקדם לווטרינר.
במקרה של שיתוק או פגיעת עמוד שידרה יש להזיז את בעל החיים כמה שפחות. יש להרימו עם מקסימום תמיכה ומינימום תזוזה ולהגיע באופן מיידי לווטרינר.
בשורה התחתונה הכי חשוב זה לשמור על קור רוח. במידה ואינכם בטוחים האם זהו מקרה חירום או לא חבל לקחת את הסיכון. תתייעצו עם הווטרינר שלכם, זה בהחלט שווה את השקט הנפשי שלכם ושל בעל החיים.
הכותבת הנה וטרינרית, המנהלת והבעלים של המרכז הרפואי לחיות מחמד ברמת-גן.