הלוחש לפוריות הסוסים
קבלו את ג'ינג'ר, קמילה ותפוח מהמרכז לפוריות סוסים בבית דגן, ברחמן מופקדים עוברים של הסוסים הגזעיים ביותר בעולם. "יש דרישה הולכת וגוברת לסוסים משובחים גנטית," מסביר אחד המומחים. "עדיף לאמץ במקום להנדס," אומרים ארגוני בעלי החיים
אחרי הבדיקה, שנעשית דרך הרקטום ולא דרך צוואר הרחם בגלל המבנה האנטומי של הסוסה, מגיע שלב האולטרסאונד. שוב נתחב איבר לאותו מקום, הפעם זוהי זרוע הפלסטיק של המכשיר. על המסך נראים עכשיו, כך אומרים לי, הרחם והשחלות.
את כל זה עוברת ג'ינג'ר מכיוון, שהיא אמורה לתרום את ביציותיה המשובחות לייצור סוס חדש, משובח ויקר ערך. כשתהיה מוכנה, יוזרק לגופה זרע שרכשו עבורה בעליה בכסף רב ואחרי היריון קצרצר, יישלף העובר מרחמה ויועבר לזה של סוסה פונדקאית פשוטת עם.
עשרות סוסות גזעיות כבר עברו כאן, במרכז הפוריות לסוסים בבית החולים הווטרינרי של האוניברסיטה העברית בבית דגן, את מה שמכונה "העברת עוברים." זהו, מתברר, הטרנד החדש בקרב מגדלי סוסים בישראל, לפחות אלה שיכולים להרשות לעצמם להשקיע סכום שמספיק לרכישת דירת יוקרה בתל אביב בסוס טהור דם.
הסוסים הגזעיים מגודלים היום בישראל, כמו בעולם, לצורך תחרויות יופי, מירוצי סוסים (שאמורים ככל הנראה להתחיל להתקיים גם אצלנו למרות המחאות של עמותות למען בעלי חיים,( לרכיבה, או סתם כעוד סמל סטטוס לצד הווילה והג'יפ.
"יש היום פריחה בענף הסוסים בארץ," אומר מנהל מחלקת הסוסים בבית החולים ד''ר אמיר שטיינמן. "אוכלוסיית הסוסים בישראל עומדת כיום על 20 - 30 אלף וזהו מספר שרק הולך וגדל."
מרכז הפוריות לסוסים הוקם לפני כשנה והוא מנוהל על ידי ד''ר רוני חאיק. "פתחנו אותו בעקבות הדרישה הגוברת לסוסים משובחים גנטית," מספר שטיינמן. "מאז התחום רק הולך ומתרחב. בקרוב נקלוט מומחה נוסף, בוגר של בית החולים שלנו, שעבר התמחות של ארבע שנים בפוריות סוסים בקנדה''.
למרכז מגיעות סוסות רמות יחס שזקוקות לטיפולי פוריות בגלל קשיים להיכנס להיריון, אבל הטיפול המבוקש ביותר כיום הוא העברת העוברים. "הטיפול מתאים לסוסות שהבעלים שלהן לא רוצים שההיריון וההנקה ישביתו אותן מהפעילות הספורטיבית," אומר ד"ר חאיק, מהראשונים בארץ בתחום ההפריה המלאכותית בסוסים.
"הוא מתאים גם לסוסות שהן צעירות מכדי לשאת היריון, או כאלה שיש להן בעיות ברחם או ברגליים ולא יכולות להחזיק היריון מלא. העברת העוברים מאפשרת גם לייצר יותר ולדות בשנה מאותה סוסה."
מחירו של זרע משובח להיריון אחד יכול להגיע לעשרות או אפילו מאות אלפי דולרים. מחיר היריון בהעברת עוברים עומד על 1,500 - 2,000 דולר. "אנחנו עובדים כחודשיים על כל עובר כזה," אומר שטיינמן, "אחר כך הבעלים יכול למכור את הסייח ב- 500 אלף דולר."
אחרי ג'ינג'ר אנחנו עוברים להתבונן בקמילה, סוסה ערבית חומה יפהפייה, שנכנסת למתקן הריסון ומתירה אף היא לסטז'רית לפשפש בקרביה ללא התנגדות. הסוסות מגיעות לכאן לתקופה של כמה ימים. הן נבדקות מדי כמה שעות עד שמוודאים המומחים שמתרחש ביוץ.
מיותר לציין, שלרוב אין מגע ישיר בין הזכר לנקבה וההזרעה נעשית באמצעות קשית סטרילית. הזרע מגיע מסוסי הרבעה משובחים הנמצאים במרכז, או מזרע קפוא שמגיע מחו"ל. בקרוב מתכוונים במרכז להתחיל להפרות עוברים גם במבחנה, הליך שיאפשר ניטור קפדני יותר ויצריך מספר קטן יותר של תאי זרע, מאשר בהזרעה ברחם.
כדי להפיק את הזרע ללא מגע בינו לבינה, משתמשים כאן ב"פאנטום," מעין בובת מין בגרסה הסוסית, הנראית כמו מתקן של "חמור ארוך," שבחלקו התחתון מיכל גלילי המדמה איבר מין של סוסה.
הזכר מתבקש להעלות את פלג גופו הקדמי על המתקן, להרהר בתמונות מגיליון הפלייבוי לסוסים, ואחרי כמה תנועות אגן להנפיק את זרעו. מריאנה מספרת שזכרי הרבעה שהורגלו
בחדר צדדי ניצבים מיכלי הזרע הקפוא המיובא. בתוכם נשמרים, בתוך חנקן נוזלי בטמפרטורה של מינוס 300 מעלות, תאי זרע של אלופי עולם מכל רחבי תבל.
בעלי הסוסות רוכשים את הזרע בעצמם (ומשלמים עבור היריון יחיד) והמיכל נשלח ישירות למרכז הפוריות. לכאורה יכול היה כל קונה להשתמש בזרע מספר פעמים ללא ידיעת המוכר, אך ד"ר חאיק מסביר כי "כל סוס נרשם על ידי טביעת הדנ"א שלו בספר העדר של הגזע, אחרת אין לו שום ערך בשוק. זו הדרך לפקח על הנושא ובין השאר למנוע גניבות זרע."
היחידים שזוכים ליהנות מיחסי מין כדרך הטבע הם סוסי הטורוברד. בתקנון הגזע שלהם, המסדיר גם את שיטות ההרבעה, נקבע שהזכר חייב לתנות אהבים סוסיים עם הנקבה.
ערכו של זכר טורוברד יכול, אגב, להגיע לעשרות מיליוני דולרים. עבור הרבעה של סוס כזה, תדרשו לשלם בעולם עד חצי מיליון דולר, סכום פעוט ביחס להבטחה לסייח צעיר, בריא ובעיקר כזה שיוכל להמשיך את אילן היוחסין המפואר.

עכשיו נכנסת לחדר תפוח, סוסה מקומית נעדרת ייחוס, שתפקידה לשמש כפונדקאית. אף היא עוברת את הבדיקה וכדי לתזמן את מחזור המין שלה עם זה של התורמת, היא מקבלת זריקות הורמונים.
לאחר שהעובר יועבר אליה, היא תגדל אותו ברחמה וכבר במהלך ההיריון תישלח לאורוותו של הלקוח, כלומר בעל הסייח שבדרך. שם תמליט ואף תגדל ותיניק את הסייח במשך כמה חודשים. אז תחזור למרכז הפוריות לסיבוב נוסף, או לבעליה המקוריים. אגב, גם הוא גוזר קופון, עבור השכרת רחמה של סוסתו.
אני תוהה אם לא מדובר בסוג של ניצול של כל הסוסים המשתתפים בתהליך, בעיקר הסוסות הפונדקאיות. ד"ר חאיק מנסה להרגיע.
''חייה של הפונדקאית, שנאלצת לעבור טיפולים הורמונליים, לשאת היריון אחר היריון ולהמליט בתכיפות גדולה, אינם שונים בהרבה מאלה של סוסה בטבע, שמתעברת וממליטה אחת לשנה'', הוא אומר, "חוץ מזה, היא מקבלת כאן טיפול מצוין," הוא מוסיף, "רחיצה וסירוק יומיומיים, טיפולים וטרינריים, אוכל טוב, ויטמינים. מה רע לה."?
למרות שההזרעות נערכות כאן בשיטת הסרט הנע, שטיינמן מרגיע שאין סכנה להתפוצצות אוכלוסיית הסוסים בארץ. "סוסים לא יתחילו להתרבות כאן ללא הגבלה, כי זה תחביב מאוד יקר," הוא מסביר.
"אין אצלנו שטחי מרעה אינסופיים כמו בצפון אמריקה למשל, וחוץ מהאוכל, יש הרבה הוצאות על סוס. אפשר להתחיל לרכוב עליו רק כשהוא בן שלוש ועד אז צריך להוציא המון על וטרינרים, טיפולים מונעים, פציעות, מחלות. יש גם אביזרים מסביב כמו שמיכות מיוחדות, כיסויים, מגיני רגליים, הגנה לזנב. מי שהולך על זה, זה רק מיעוט מאוד קטן."
העשירון העליון?
"בדרך כלל. יש בהם כאלה שגרים במושב או יישוב יוקרתי ומגדלים את הסוס באורווה ליד הבית. מי שגר בעיר, צריך לשכן את הסוס בחוות גידול ולשלם משהו כמו 2,400 שקל בחודש, לפני פרזול וטיפולים וטרינריים. החזקה של סוס בבית יכולה להגיע ל־1,000 שקל בחודש."
מה קורה לסוסים שנולדים עם מום כלשהו, או כשהם לא מתאימים למטרה שיועדו אותם?
"תמיד יהיה מי שיגדל אותם. מקסימום הם יהיו סוסים לטיולים בחוות רכיבה."
אך לא כולם סבורים שההרבעה הטכנולוגית אינה פוגעת בבעלי החיים. עומר גינזבורג מעמותת "הכל חי" שולל את קיומם של מרכזי וחוות הרבעה למיניהם מכל וכל.
"כשמרביעים בעלי חיים, אנשים פשוט קונים ולא מאמצים," מסביר גינזבורג. "בישראל אפשר לראות סוסים רבים במצבי הזנחה ומוטב לאמץ אותם, במקום לייצר אחרים."
ההרבעות, שהן חלק מתעשיית מירוצי הסוסים בעולם, מביאות לדברי גינזבורג ליצירת אלפי סוסים שאינם מתאימים למירוצים, הנשלחים בסופו של דבר לבתי מטבחיים. במדינות שאינן צורכות בשר סוסים, כמו ארה"ב, נשלחים הסוסים לשחיטה.