"שמעון הבורר" עושה למשטרה בית ספר
שני נערים הזמינו בן כיתה ל'סולחה', אך תקפו אותו בשוט. במקרה כזה תלמידי ליאו בק בחיפה לא פונים למשטרה אלא לשמעון, בן 15 שפותר מחלוקות בדרכו
אחרי שעות הלימודים צלצל מכשיר הטלפון הנייד של אחד מחבריו הטובים של הנער שננגח, ה"קורבן". על הקו היה נער אחר מהשכבה, שביקש ממנו להזמין את הקורבן לשיחת פיוס עם הנער שעמו רב קודם. במקביל נשלחה לקורבן גם הודעת טקסט. אל הפגישה הגיעו שישה: זה שנגח וחבר שלו, שמעון הבורר, ו"השלישייה" - הקורבן ושני חברים. במשטרה חושדים כי כשהקורבן הגיע למפגש ה"סולחה" הוא הוכה בשוט ובצינור על ידי הנוגח וחברו.
מכאן הגרסאות חלוקות. מחלק הנוער בתחנת חיפה, בפיקודו של רב-פקד רמי חורי, בודק בימים אלו את הדברים. עיקרי טענות הצדדים, כפי שהוצגו בעדויותיהם: לפי השלישייה, האלימות נגד הקורבן היתה קשה, השניים אף דרשו ממנו לכרוע ברך ולהתנצל בפניהם תוך שהם מצליפים בו ומשפילים אותו. לפי החשודים, הם הגנו על עצמם לאחר שהותקפו על ידי הקורבן באמצעות אבן.
נער שהיה עד למקרה סיפר ש"הוא החזיק את אבן כי רצה להגן על עצמו ולא עשה בה שימוש. ילד אחר הוריד לו את האבן והרגיע אותו". גורם אחר ששמע עדויות על מה שקרה בגן מספר: "כל המעשה היה בשביל להשפיל אותו, כי החזיר מכות עוד בבית הספר".
"שני הנערים נחקרו, קשרו עצמם למקרה ושוחררו בתום החקירה", מוסר רב-פקד חורי. "אנו רואים את המקרה הזה כמקרה של בריונות לשמה. אין לחשודים עבר פלילי. אנחנו נוקטים יד קשה בכל מה שקשור במקרי אלימות".
חורי משבח את פעילות בית הספר, אך מבדיקת מעריב עולה כי הנהלת המוסד לא פנתה למשטרה כשנודע לה על המקרה. החקירה בכלל החלה בגלל "מידע מודיעיני" שהתקבל במשטרה. במקביל, פורסם המקרה לראשונה ב-nrg מעריב כבר ב-16 במרס. עד אז איש מבית הספר לא טרח לשתף את המשטרה.
דוברת ליאו בק, טובה גילת, מסרה בתגובה כי "מרגע שנודע לנו על המקרה ולאחר שיחות עם ההורים העברנו את המידע למשטרה, זאת למרות שהאירוע התרחש אחר הצהריים ולא בשטח בית הספר".
לפני שבועיים הבחינו מוריו של אחד מתלמידי
חמישה ימים הסתובב הקורבן עם חבלות בגוף וסימנים בגב, ובחר לשתוק. גם בחדר החקירות מיעט לדבר. תלמיד טוב, מוזיקאי חובב, אוהב לנגן עם שני חבריו. שלושתם מקשה אחת, "גוף אחד", כפי שהגדירה אחת האמהות, עובדה שהעניקה להם את הכינוי "השלישייה".
לאחר מסע שכנועים של רב-פקד חורי והנהלת בית הספר, הסכים הנער המותקף לשוב ללימודים בתנאי שרכזת שכבת ט', אסתי גונן, תלווה אותו. עד כדי כך פחד. שבועיים חלפו מאז המקרה ובשכבה עדיין מציקים לשלישייה. כשהם עוברים בחצר בית הספר עושים להם קולות של סירנות משטרתיות, קוראים להם בכינויי גנאי. לא פשוט להיתפס כ"מלשינים" בכיתה ט'. חייהם של השלושה הופכים לבלתי נסבלים בכל פעם שהם מגיעים למוסד החינוכי.
בסוף השנה הם ימשיכו לתיכון של המוסד, וההורים של השלישייה חוששים מהאפשרות שיצטרכו לפרק את החבורה הקרובה ולפזר אותם בבתי ספר שונים, בלית ברירה. גם ילדיהם אינם מסתובבים רגועים בימים אלה. לפני מספר ימים הגיעה לאחד מהאבות תכתובת צ'ט באיי-סי-קיו (תוכנת מסרים אינטרנטית) בין אחד החשודים לחבר נוסף. בין היתר כתב שם אחד החשודים כי אם לא היה נתון באזהרה מצד המשטרה והיו עוקבים אחריו, "הוא היה שורף את השלישייה".
התכתובת, שנעשתה זמן קצר לאחר החקירה, הועברה למשטרה, שתבדוק מי באמת עומד מאחוריה.
תלמידים והורים אומרים שהנער המוכה נפל קורבן פעמיים: פעם כשהוכה, ופעם כששב לבית הספר. בית הספר הרי החליט לא להשעות את שני הנערים שנחקרו במשטרה, וכעת הוא נאלץ לראות אותם מדי יום. "הם חזרו כגיבורים", אמרה השבוע אחת האמהות. אמו של הקורבן סירבה להתראיין ואמרה כי היא מעדיפה לתת למשטרה לעשות את העבודה.
לפני מספר שבועות הושעתה "השלישייה" מבית הספר. אחד מהם חגג את יום הולדתו, וכמו שנהוג בבתי הספר בחיפה, נזרקו עליו קמח וביצים. זובור מסורתי לכל חוגג. בית הספר זעם על הטקס, מצא אותו לא ראוי, והחליט להשעות את המעורבים ליום אחד.
הפצרותיו של נער יום ההולדת כי המעשה נעשה בהומור ובכיף לא נענו. הטקס נערך מחוץ לחצר בית הספר, אבל הדבר לא שינה להנהלה. ליאו בק נהג בנוקשות, לפי כללי הפרוטוקול, באופן הרבה יותר נחרץ מכפי שנהג בפרשת המכות. "איפה ההיגיון של בית הספר? הוא לא משעה תלמידים שהיו מעורבים בתקיפה ומשעה כאלה שחגגו יום הולדת בצורה קצת מוגזמת", טוען אחד ההורים.
דוברת ליאו בק מסרה בתגובה לשתי ההחלטות בעניין ההשעיה: "הילדים (הכוונה לשני החשודים-א"ל) שהו במעצר קצר וחוו טראומה לא קלה. משיקולים חינוכיים סבור היה בית הספר שהשעיה הביתה לא תועיל במקרה זה".
לאחר שנעצרו שיתפו שני החשודים פעולה עם החוקרים ולטענת המשטרה קשרו עצמם למקרה. עדיין אין החלטה אם להגיש כתבי אישום נגדם. שאלה נוספת שטורדת את מנוחתם של הורי כל המעורבים בקטטה, היא האם הנהלת בית הספר תאפשר להם להמשיך ללמוד בתיכון ליאו בק בשנה הבאה.
בית הספר מסר השבוע כי זו תהיה החלטה פדגוגית מקצועית, אך המתיחות בקרב תלמידי השכבה לקראת ההחלטה רק הולכת וגוברת. "כל הורה חיפאי חולם שהילד שלו ילמד בתיכון ליאו בק או בריאלי", סיפר השבוע הורה לתלמיד בבית הספר. "החלטה שלא לעלות מישהו לתיכון הזה יכולה לפגוע במשפחה ובילד עצמו".

הוא בסך הכל בן 15 אך נראה מבוגר מגילו. תלמיד כיתה ט' בליאו בק, לא אלים אלא "ילד טוב שמקובל על כולם". התלמידים מעריצים אותו, הוריהם מכנים אותו "מלאך". אפילו במשטרה התרשמו מהטיפוס, "יש לו לב זהב, אז הוא פותר סכסוכים", מעידים עליו. שמו הפרטי שמעון, אבל בליאו בק מכירים אותו כ"שמעון הבורר".
הכינוי הודבק לו בעקבות הסדרה "הבורר" ששודרה בהוט, בכיכובו של משה איבגי. את השם קיבל בהומור אבל הילדים גדלו, נוצרו עימותים, ושמעון הומלך לתפקיד. כיום הוא פותר הסכסוכים הבלעדי והמוסכם בקרב תלמידי השכבה, גם אם באירוע הנוכחי אפילו כישוריו לפשרות לא עזרו.
הילדים עושים לו כבוד. גם האלימים וגם אלו שלא, כי "הוא בחור מקסים". הבוררויות נעשות בדרך כלל בגן הציבורי. הוא יושב במרכז, על כיסא קבוע. משני צדדיו עומדים המתלוננים. את הרקורד שלו כבורר החל לבנות כבר בכיתה ח'. תלמידים פנו אליו כדי שיפעיל את קשריו הטובים וימנע מהם לחטוף מכות. ולשמעון, כבר אמרנו, יש לב טוב. הוא לא יכול להגיד לא לאף אחד.
הנה, לפני חודשיים החליט אחד הנערים בשכבה להכות ילד אחר. אמו שמעה על כך ונלחצה. טלפון לשמעון, והנער המכה בפוטנציה זומן לגן הציבורי לפגישה עם הבורר. קצת שכנועים, קצת פנייה לרגש, ואחרי כמה שעות הנער צלצל להודות לשמעון. הסכסוך נפתר.
הדעה הרווחת היא ששמעון עושה עבודה טובה. "עדיף ששמעון ימשיך ויעשה את העבודה, הוא יותר טוב מהמשטרה ומבית הספר", אומרת אחת האמהות לבן בשכבה. אמא אחרת ממשיכה את הקו. התלמידים לא מצאו אוזן קשבת אצל סגל המורים, היא אומרת, אז הם פנו לשמעון. "ככה נוצר מצב שכולם יודעים שיש את שמעון לפתור בעיות". גם במשטרה התרשמו ממנו לטובה. "יש לו רצון טוב לעשות שלום ולמנוע אלימות", הם אומרים, אך מדגישים ש"הכתובת לילדים שעוברים מקרי אלימות מכל סוג היא המשטרה".
שמעון הבורר סירב לדבר. בהנהלת בית הספר דחו את הטענה כי אין אוזן קשבת לילדים: "הכינוי לשמעון הומצא בעקבות סדרת הטלוויזיה'הבורר'. זה בדיחה של התלמידים, אין בזה כל עניין רציני וחבל להכפיש".

האירועים האחרונים הותירו את הורי התלמידים בחטיבת הביניים ליאו בק לא שקטים. רבים מהם מסתובבים כעת כשבכיסם מספר הטלפון הנייד של קציני משטרה. ליתר ביטחון. "אם אני צריך את הבלש ממחלק הנוער, אני מתקשר אליו גם ב-12 בלילה", סיפר אחד ההורים. בסביבת בית הספר מסתובב בשבועות האחרונות קטנוע משטרתי. בעקבות האירועים האחרונים סיפרו הורים כי החלו ללוות את ילדיהם לבית הספר ובחזרה הביתה. מציאות עגומה לאחד מבתי הספר היוקרתיים בחיפה, אם לא היוקרתי שבהם.
במשך שנים נחשב בית הספר ליאו בק למוסד חינוכי יוקרתי בעיר. הוא חולש על שטח גדול בשכונת הכרמל הצרפתי ויש בו כ-2,000 תלמידים , רובם תושבי חיפה. בית הספר הוקם על ידי הקהילה הליברלית-רפורמית בשנת 1938, על-ידי יהודים שעלו מגרמניה. שמו ניתן לו על שם הרב ליאו בק, רבה של יהדות גרמניה. חטיבת הביניים היא בבעלות משותפת של עמותת ליאו בק ושל עיריית חיפה.
מרבית תלמידי בית הספר מגיעים מהכרמל ומשפרינצק הסמוכה, אחרים מגיעים מיישובי חוף הכרמל. הרקע החברתי-כלכלי של תלמידי בית הספר ממוצע: חלק ממשפחות אמידות, אך הרוב הם ילדים למשפחות של הורים העוסקים במקצועות חופשיים.
הקטטה בגן הציבורי לא היתה המקרה האלים הראשון השנה בליאו בק. לפני שלושה חודשים עצרו שוטרי מחלק הנוער של תחנת חיפה שני נערים בני 16 משכבת י"א בחשד כי הכו תלמיד מהשכבה בחצר בית הספר. התקרית החלה בוויכוח שגרתי על שולחן ביליארד בתוך מועדון המשחקים של בית הספר. אחד התלמידים סירב לפנות את השולחן והוזמן ל"פגישת פיוס", בנוהל שחזר על עצמו גם בקטטה בגן הציבורי. במהלך הפגישה הוטח כיסא בראשו של הנער. שני נערים נעצרו וסולקו מבית הספר לצמיתות.

דני פסלר, מנהל העל של ליאו בק, נחשב לאיש חינוך מוביל. בעבר אף הוצע לו לרוץ לראשות העיר. פסלר הובא לליאו בק כדי להציב אותו כבית הספר הטוב בחיפה, כלומר להדיח את "הריאלי" מהמקום הראשון. למרות המקרים האחרונים, ליאו בק עדיין נחשב בית ספר נחשק: עד השבוע נרשמו כ-200 מועמדים לחטיבת הביניים המתגוררים מחוץ לאזור בית הספר, המתמודדים על 20 מקומות פנויים בלבד.
דוברת בית הספר מסרה בתגובה: "בעקבות האירוע זומנו הורי התלמידים המעורבים לשיחה בבית הספר. המידע לצוות בית הספר הגיע מילד שלא היה מעורב באירוע. ערכנו בירור ראשוני וממנו נלמד על המעורבים ישירות. בשיחות עם ההורים שכנענו את ההורה של הילד שהותקף להגיש תלונה במשטרה. במקביל פנה בית הספר למחלק הנוער וקיים פגישה עם נציג המחלק. צוות בית הספר זכה לשיתוף פעולה מלא מהורי התלמידים.
"בית הספר מספק בין כתליו סביבה בטוחה. במבדק מיצ"ב אקלים בית הספר שנערך בשנה שעברה דיווחו התלמידים על תחושת מוגנות גבוהה ועל מספרי מקרי אלימות מועט, נמוך באופן משמעותי מהממוצע הארצי".
שרת החינוך יולי תמיר שוחחה השבוע בטלפון עם פסלר, המנהל של ליאו בק, וביקשה ממנו לטפל בתופעת האלימות בבית הספר. "בית הספר מנסה להתמודד עם הבעיה", מסרה למוסף שבת. "אני רואה בחומרה כל מקרה של אלימות בתוך בית הספר ומחוצה לו. בבית הספר התחייבו שייעשה טיפול במקרים ואני מקווה שכך יהיה".
מלשכתו של ראש עיריית חיפה יונה יהב נמסר: "ראש העיר הנחה את הנהלת בית ספר ליאו בק להפגין אפס סובלנות כלפי תופעות אלימות נגד תלמידים. על פי מדיניות מערכת החינוך בעיריית חיפה, בתי הספר בעיר שוקדים על טיפוח אווירה בטוחה ומוגנת עבור התלמידים. תלמיד אשר יסכן את ביטחון התלמידים יטופל על פי הנחיית ראש העיר באמצעים החריפים ביותר".