ירוק והעיר הגדולה
תחת קורת גג אחת התאגדו ארגוני הסביבה בישראל להשקת הקמפיין המשותף ''ירוק עכשיו'' למען סדר יום סביבתי בבחירות המקומיות, שהולכות וקרבות. מסתבר שהציבור בעד
הקמפיין נפתח בערים תל-אביב-יפו, ירושלים, חיפה, באר-שבע, מודיעין ונצרת ובהמשך צפויות להצטרף אליו ערים נוספות.
"המטרה היא לאתגר את המתמודדים על ראשות הערים, להפוך את ההצהרות למעשים, כדי ''שנתחיל גם לראות עשייה ירוקה אמיתית ולא רק לשמוע עליה'', אומרת אורלי רונן, סמנכ"ל מרכז השל לחשיבה ומנהיגות סביבתית.
זאת משום ש''לאחרונה יש תחושה שהפוליטיקאים למדו לדבר בשפה "ירוקה", אך בפועל קיים מרחק גדול בין האמירות לבין עשייה סביבתית אמיתית, תוך שההצהרות הירוקות נותרות מה שהן- מילים ותו לא'', היא קובעת.
"ארגוני הסביבה בישראל חברו בקמפיין הזה לתושבים ופעילים ברחבי הארץ, במטרה ליצור סדר עדיפויות סביבתי ולסייע למועמדים בחירות המקומיות לתרגם אותו לעשייה", הסבירה נעמי צור, מנהלת הקהילות העירוניות בחברה להגנת הטבע.
בקמפיין נכללות ארבע יוזמות סביבתיות, שכוללות דרישות מעשיות וציון של הפעולות הנחוצות להגשמתן, כדי שהמועמדים יגבשו ויציגו תכניות מעשיות טרם הבחירות: ''אוויר נקי יותר'', ''ירוק ליד הבית'', ''15 דקות למרכז עירוני'' ו''ירוק לכולם''.

אוויר נקי יותר: דרישה להפחתה של 15% בשנה בפליטות המזהמים ופליטות CO2. במסגרת זו דורשים בין השאר לקיים סקרי סיכונים סביבתיים ובריאותיים, על בסיסם יוכנו תוכניות להפחתת מזהמים מתחבורה, תעשייה ושימושי אנרגיה.
כן נכללות יוזמות כלכליות דוגמת מתן סיוע להתקנת אמצעים חוסכי אנרגיה או קידום שימוש באנרגיה חלופית. גם לגבי מוסדות הרשות עצמה יש לבחון נקיטת צעדים ליישום חיסכון באנרגיה במשרדי הרשות ובמבני ציבור.
ירוק ליד הבית: דרישה לפיה כל תושב זכאי לגן ציבורי או פארק טבע עירוני במרחק של עד 5 דקות הליכה מביתו. גם כאן נדרש סקר, שיבחן את מצאי השטחים הפתוחים ברשות, הרחבתם, מתן עדיפות לשכונות עם מחסור בשטחים פתוחים. כן נכלל סעיף לפיו יש ליישם גינון חסכוני במים.
15 דקות למרכז עירוני: יצירת שבילי הליכה ואופניים ושיפור התחבורה ציבורית באופן, שיאפשר לכל אחד להגיע למרכז עירוני תוך רבע שעה, מבלי להשתמש ברכב הפרטי. במסגרת זו דורשים להגביר את הנגישות לתחבורה הציבורית, לקבע אותה כגורם המרכזי בתחבורה בעיר, לשנות את סדר העדיפויות התקציבי באופן שיקדם חלופות לרכב הפרטי ועוד.
ירוק לכולם: דרישה להגדיל ב-25% לפחות את ההשקעה השנתית בתשתיות סביבה בשכונות חלשות. כאן דורשים ליישם העדפה מתקנת בתקציב העירוני תוך השקעה מוגברת בשכונות החלשות, להכין תוכנית מעשית ומתוקצבת להשקעה בתשתיות ירוקות בשכונות אלה ועוד.
בהמשך יפרסמו מי מהמועמדים התחייב ליישם את היוזמות והגיש תכניות מעשיות לביצוען. המועמדים ונבחרי הציבור ברשויות המקומיות ירצו וודאי לדעת, שמרכז השל לחשיבה ומנהיגות סביבתית מזמין אותם להשתלמויות
הקמפיין לא יסתיים ביום שלאחר הבחירות והארגונים מתחייבים לקיים מעקב אחר יישום התוכניות. "מדובר במהלך ארוך טווח. בכוונתנו ללוות את הדברים ולוודא שהם מתבצעים", אמר אביב אלחסיד, היועץ האסטרטגי של הקמפיין.
אלחסיד הוסיף כי יוזמות אלה נועדו לקבוע סדרי עדיפויות והקצאת תקציבים בפיתוח התשתיות ברשות, במטרה שעד הבחירות יחול סדר עדיפויות מקומי חדש: של עשייה סביבתית הלכה למעשה.

"לראשונה התארגנו ארגוני הסביבה בישראל ויצרו קמפיין נושאי משותף לבחירות המקומיות. בכך הם יוצרים סינרגיה של כוחות אזרחיים לקידום סדר יום חיוני בבחירות הקרובות", קבעה עו"ד אלונה שפר (קארו), מנכ"לית "חיים וסביבה - ארגון הגג של ארגוני הסביבה".
אימוץ המדיניות הסביבתית חשוב במיוחד במישור המוניציפאלי לדבריה מכיוון, שהרשות המקומית היא זו שנמצאת במגע יומיומי עם האזרח ואמונה על השמירה המיידית של איכות חייו.
עוד היא הדגישה כי הפעילות מכוונת "להצבת נושאי סביבה במרכז סדר היום של הבחירות לרשויות המקומיות ואין בה משום הבעת תמיכה בכל התארגנות פוליטית או מועמד בבחירות אלה".
הקמפיין הוכן על בסיסו של סקר שערכו ארגוני הסביבה, ממנו עולה כי מעבר לביטחון וכלכלה, שליש מהנשאלים רואים בנושאי בריאות את הדבר המשפיע ביותר על איכות החיים שלהם. במקום הבא ניצב נושא איכות הסביבה, בו תמכו 20% מהנשאלים.
עוד התברר כי בין הנושאים מהם מוטרדים התושבים במיוחד נכלל מחסור בגנים ציבוריים ובשטחים פתוחים, פערים גדולים בין שכונות בעיר, לכלוך, הדרדרות מרכזי הערים והתגברות התחלואה באסטמה ובסרטן. הסקר נערך באמצעות מכון רותם למחקר ואבחון שיווקי בע"מ.

במסיבת העיתונאים שנערכה אתמול, הסבירה צור כי קיימת קורלציה בין הבעיות הסביבתיות במקומות השונים, לבין הנושאים שמפריעים לתושבים. כך בתל אביב לדוגמה, מוטרדים בעיקר ממצוקת החניה, לעומת ירושלים - שם דורשים לשפר את התחבורה הציבורית.
צור ביקשה להדגיש כי הסקר מלמד על נטייה לראייה צודקת ושוויונית של הנשאלים, אשר מחציתם תמכו במתן עדיפות משמעותית לשכונות חלשות על פני חזקות. "העיריה נתפסת כמנגנון להעדפה מתקנת בשכונות החלשות".
עוד עולה מהסקר: בין 40 ל- 50 אחוזים מתושבי הערים הגדולות (לבד מתל אביב) מעדיפים השקעה בפיתוח תחבורה ציבורית על-פני פיתוח חניה, שנשים ובעלי משפחות נמצאו מודאגים ומוטרדים יותר מבעיות בריאותיות וסביבתיות וכן, שדאגות אלה מוקמו במקום גבוה מאלה של בעיות בתוך המשפחה.
גיל יעקב, מנכ"ל הארגון הסטודנטיאלי "מגמה ירוקה", סיכם בקריאה לציבור הרחב ובעיקר לסטודנטים ולמצביעים בני שכבות הגיל הצעירות, להצטרף לקמפיין ולדרוש מהמועמדים להתחייב למדיניות סביבתית לאחר שיבחרו. "אנחנו נתייצב מולם ביום שאחרי הבחירות ונדרוש מהם לקיים את הבטחות הבחירות שלהם", הוא הבטיח.
בין הארגונים המשתתפים בקמפיין נמנים אדם טבע ודין, אזרחים למען הסביבה בגליל, החברה להגנת הטבע, חיים וסביבה, ירושלים בת קיימא, ישראל בשביל אופניים, מגמה ירוקה, מרכז השל, פורום סביבה וחברה בבאר שבע, שתי"ל, תחבורה היום ומחר, ועד ארגונים למען הסביבה במודיעין ועוד רבים אחרים.