מיזם גדול בערבה
פארק ראשון מסוגו לחינוך, מחקר ותיירות בתחום האנרגיה המתחדשת הושק בערבה. אף גורם מסחרי לא מעורב וכל המשאבים יוקדשו למחקר ולימוד
"הפארק הוא מקום חינוכי אליו ניתן יהיה להגיע וללמוד את הנושא. בנוסף הוא יהווה אתר תיירותי ייחודי בתחום האנרגיה המתחדשת", מספר דייוויד לרר, מנכ"ל מכון ערבה.
לרר מסביר כי הפארק הוא רק חלק ממרכז אקדמי למחקר לאנרגיה מתחדשת המתוכנן לקום במכון, בו יושקעו כ- 10 מליון דולר במהלך חמש השנים הקרובות.
המקום כולו מוקם ביוזמת מכון ערבה וחברת Arava Power Company, וימומן מתרומות בין היתר של קהילת טורנטו וה- jews national fund.
האתר משותף למכון, לאוניברסיטת בן גוריון ומכון ויצמן ולרר מדגיש, שלא מדובר בפארק מסחרי ושלא יעשו שימושים מסחריים באנרגיה הסולארית, כיוון שהמקום נועד למטרות לימודיות בלבד.
"המרכז ישמש למטרות מחקר ויציע לסטודנטים מכל רחבי העולם תוכניות לימוד בנושאי אנרגיה מתחדשת ושימור אנרגיה. המטרה הסופית היא להציע יחד עם אוניברסיטת בן גוריון תואר שני באנרגיה מתחדשת".
להערכתו, כבר בתוך חצי שנה אפשר יהיה לקלוט קבוצות מבקרים במקום. לרר מסיף שכבר בשנת הלימודים הבאה יפתח המכון מספר קורסים בנושא.
הפארק ממוקם באזור אידיאלי לשימושים של אנרגיה מתחדשת משום היכולת לנצל בצורה אופטימאלית אנרגיה מן הסוג הזה בסביבת הערבה. בקרבתו
מתוכנן פיילוט לייצור אנרגיה בקיבוץ קטורה: חווה לייצור אנרגיה סולארית שתשתרע על פני 80 דונמים.
מדובר בצומת בעל פוטנציאל לשיתוף פעולה אזורי בעיקר משום שהמכון, ששם דגש על שיתוף פעולה בין ישראל לשכנותיה ועוסק במגוון סוגיות סביבתיות מתוך נקודת מבט איזורית, לומדים סטודנטים ישראליים לצד סטודנטים פלסטיניים וסטודנטים מירדן השכנה.
הטקס נערך לאחר תקופת בה פעל האתר בצורה ניסיונית, במהלכה נבדקו יעילותן של טכנולוגיות שונות לקראת הקמתה של החווה הסולארית. "מדובר באתר ייצוגי וניסיוני", מסביר לרר ומפרט, כי בדקו את יעילותם של פאנלים סולאריים מסוגים שונים וימשיכו בבדיקות גם בעתיד. כן מתכננות טורבינות רוח, ופיילוט של יצור אנרגיה מביו מסה.
הפארק יקרא על שם בריאן מדווד, חבר קיבוץ סמר, שנהרג בתאונת דרכים בשנת 2002, בעודו מוביל טורבינות רוח לאחד מהכפרים הבדואים בנגב.
מדווד, שנולד בדטרויט, מישיגן, והגיע לערבה הדרומית יחד עם אשתו איילין ב-1984, היה תומך נלהב בקידום נושא האנרגיה המתחדשת באזור הערבה, והקדיש את זמנו ללימוד, פיתוח וקידום מספר יוזמות בנושא אנרגיה מתחדשת.
"הקמת האתר באזור ומיקומו בשער הכניסה של מכון ערבה, הוא חלק חשוב בהגשמת חזונו וחלומו של בריאן, שהבין כי ראוי לנצל את התנאים הקשים והמיוחדים של הערבה ליצור אנרגיה מתחדשת", אמר השבוע ד"ר חנן גינת, מנהל מרכז מדע ערבה דרומית, בעת טקס הסרת הלוט מעל השלט שבאתר.

פעילי גרינפיס מוכיחים שהכל אפשרי דודו בר סלע