גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן
  1. גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן (ראה תמונה).
  2. בחר "כן" (או Yes) בתיבת הדו-שיח שמופיעה.
  3. זהו, סיימת!

סגור


בעקבות חדר הענבר

חבר פרלמנט גרמני טוען כי גילה את האוצרות היקרים ששדדו הנאצים מארמונו של הצאר הרוסי

גד שמרון | 21/2/2008 11:31 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
ציידי אוצרות גרמנים טוענים כי מצאו את "חדר הענבר" של הצאר הרוסי פטר הגדול. החדר נבזז על ידי הצבא הנאצי במהלך מלחמת העולם השנייה, ומאז 1945 לא נודע גורלו. "אין לי ספק שגילינו את'חדר הענבר'. ידעתי שזה באזור, אבל לא ידעתי את מיקומו המדויק", אמר היינץ פטר האוסשטיין, ראש העיר של דויטשנדורף, עיירה קטנה בסמוך לגבול הצ'כי.

האוסשטיין שמחפש את האוצר כבר עשרות שנים, טוען כי מכשירי מדידה אלקטרומגנטיים מדויקים איתרו מבוך של מערות בעומק 20 מטר מתחת לפני האדמה. "הבדיקות מראות שמדובר בזהב, לפחות שתי טונות זהב. ו'חדר הענבר' נמצא שם", הוא אמר.

ענבר הוא שרף מאובן מעצים מחטניים, בדרך כלל בצבע צהוב, שנמצא בכמויות גדולות יחסית בים הבלטי. בימי הביניים גם ייחסו לו תכונות רפואיות. בחיכוך קל נטען הענבר בחשמל. היוונים הקדמונים גילו את תופעת החשמל, והמונח אלקטרון נגזר מהמילה היוונית אלקטרום - ענבר.

לידתו של "חדר הענבר" היא בשאיפה של מלכי פרוסיה להדק את הקשרים עם רוסיה הצארית. עשרות אמנים גרמנים ורוסים בנו בתחילת המאה ה-18 חדר שלם שקירותיו צופו בענבר ובזהב, ואת היצירה היקרה והנדירה הזאת העניק בשנת 1716 פרידריך וילהלם הראשון מלך פרוסיה לצאר הרוסי פטר הגדול. באוקטובר 1941 נכנסו חיילי הוורמאכט הנאצי לארמון קתרינה בלנינגראד, סנט פטרסבורג של היום, פירקו את חדר הענבר והעבירו אותו לעיר קניגבסרג, היום קליניניגראד.

כשנכנס הצבא האדום באביב 1945 לקניגסברג, אחרי מצור ארוך שבמהלכו נהרסה העיר, נעלם האוצר, ובמשך שנים היה מקום הימצאו מוקד לאינספור של מאמרים, ספרים, סרטים וניסיונות חיפוש של ארכיאולוגיים מקצועיים וחובבים. לפני כחמש שנים אף נפתח בסנט פטרסבורג "חדר ענבר" חלופי, ששוחזר על פי צילומים משנות ה-30, אבל מיקומו של המקורי נותר לא ידוע.
משלחות של חיפושים

האוסשטיין, צריך להדגיש, הוא לא טיפוס תמהוני, כי אם איש ציבור מכובד וחבר הפרלמנט הגרמני מטעם המפלגה הליברלית, ולכן התקשורת הגרמנית מתייחסת ברצינות להצהרתו על פיצוח חידת היעלמות האוצר. "לפני שנים סיפר לי חבר כי במו עיניו ראה בסוף המלחמה משאיות של הצבא הנאצי פורקות ארגזים בגבעות שסביב דויטשנדורף", סיפר האוסשטיין. לפני שנה הוא כבר חיפש באזור, אך בהיעדר ציוד מתוחכם לא מצא דבר.

בחודשים האחרונים של מלחמת העולם השנייה, במקביל להתקדמות בעלות הברית, העבירו הנאצים כמויות אדירות של זהב, תכשיטים,

יצירות אמנות, שטרות מזויפים ורכוש גנוב מכל רחבי הרייך ללב גרמניה. אחרי המלחמה נחשפו רוב האוצרות הגנוזים, אך דיווחים על משלחות המחפשות זהב נאצי בקרקעית אגמים באלפים האוסטריים, או במכרות מלח נטושים במרכז גרמניה, המשיכו להתפרסם בקביעות.

"לאחרונה קיבלנו אישור שאנחנו במקום הנכון", הדגיש האוסשטיין, "אחד מחברי צוות החיפוש חיפש במסמכים של אביו, שבעת המלחמה שירת כקשר בלופטוואפה הנאצי, ומת בחודש אוקטובר. להפתעתו, הוא מצא באחד התיקים ציון מדויק של קואורדינטות שחושפות את מיקום האוצר".
האוסשטיין בזירה שבה נמצאו השרידים. צילום: אי-פי-איי
האוסשטיין בזירה שבה נמצאו השרידים. צילום: אי-פי-איי אי-פי-איי

למי שייך האוצר?

מומחים מעריכים כי הוצאת האוצרות מבטן האדמה תארך מספר שבועות. הנתונים שהאוסשטיין הציג אכן מעידים על מבוך תת-קרקעי גדול, מעשה ידי אדם, וסביר להניח שהנאצים מלכדו את הפתחים והניחו מטעני נפץ אשר למרות הזמן שעבר מאז, 63 שנים, עדיין יכולים להיות מסוכנים.

האוסשטיין מאמין כי נוסף על "חדר הענבר" אוחסנו במבוך כמויות גדולות של זהב במטילים של 12 קילוגרם, ואולי גם כסף.

פקיד מקומי שפך מים קרים על שמחת ציידי האוצרות, כשציין ביובש כי "טרם קיבלנו בקשה מסודרת לחפירה, ובלי אישור שלנו אי אפשר לחפור". יתרה מזו, עולה כמובן שאלת הבעלות על האוצר. מומחי משפט מדגישים כי מבחינת החוק האוצר שייך לממשלת גרמניה, והאוסשטיין שכבר מפנטז על הוצאת האוצר ממעמקי האדמה לאור היום, גייס את "חדר הענבר" למערכה לשיפור יחסי רוסיה-גרמניה.

כאן המקום לציין כי כניסת הצבא האדום לגרמניה הנאצית לוותה בהמולה של שוד, ביזה ואונס. כ-20 מיליון אזרחים רוסים נהרגו במלחמה, והחיילים הרוסים נקמו בפראות באוכלוסייה הגרמנית: כמיליון נשים נאנסו, רכוש פרטי וציבורי נבזז, ובתי חרושת שלמים פורקו ונשלחו לרוסיה. פן פחות ידוע של הנקמה הרוסית הוא שוד שיטתי של מוזיאונים וספריות, שכל תכולתם הועברה ברכבות מיוחדות לברית המועצות.

גם היטלר קבור שם?

בשנים האחרונות, מאז איחוד גרמניה וסיום המלחמה הקרה, הגרמנים תובעים לקבל חזרה את אוצרות התרבות האלה, שחלקם מאוחסנים בתנאים גרועים ונהרסים. אך גם רוסיה של פוטין מאמינה כי מדובר בשלל לגיטימי. מדי פעם, לרגל ביקור מדיני חשוב כלשהו, מוסקבה מעבירה לגרמניה משלוח מיוחד של ספרים עתיקים או מסמכים היסטוריים, אבל עקרונית ממשיכה לראות באוצרות האלה שלל מלחמה לגיטימי.

"אני חושב ש'חדר הענבר' שייך לרוסיה", שוטח האוסשטיין את הצעתו, "מן הראוי שממשלת גרמניה תחזיר את האוצר לרוסיה, ובתמורה יחזירו לנו הרוסים את האוצרות הלאומיים שלנו שנבזזו ב-1945".

ציניקנים כמובן מדגישים שהאוסשטיין קצת מקדים את זמנו, שכן בינתיים אין שום הוכחה פיזית שהוא וחבריו לצוות עלו על שרידי "חדר הענבר". אבל דבר אחד הוא הצליח לעשות - להעלות את העיירה דויטשנדורף לכותרות. "אני מקבל מאות מיילים מכל רחבי העולם, כולל כמה מוזרים במיוחד", הוא ציין בבדיחות, "מישהו כתב לנו שזה לא נכון ששרידי גופתו של הפיהרר אדולף היטלר נמצאו בגן הבונקר בברלין. לדבריו, דאגו הנאצים להטמין שם גופה של כפיל, ואילו את גופתו האמיתית של היטלר הם קברו עם שרידי 'חדר הענבר' בגבעות שסביב דויטשנדורף. עושה רושם שמצפות לנו הפתעות רציניות במבוך התת-קרקעי".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

nrgטורסדילים ונופשונים

nrg shops מבצעי היום

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...
  • עוד ב''בעולם''

כותרות קודמות
כותרות נוספות
לאייטמים קודמים לאייטמים נוספים
  • פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים