עסקת שליט: הוסר המכשול?
עד כה סירבה ישראל לדון בשחרור ערבים ישראלים. כעת נראה שהם יוכלו לעזוב את הארץ לכמה שנים
בישראל מוחזקים כ-150 אסירים ביטחוניים שהם אזרחי המדינה, ומכונים על ידי הפלשתינים "אסירי הפנים" או "אסירי 48'". הטיעון העיקרי של ישראל הוא שאסירים אלה הם אזרחי ישראל, ולכן אין היא מוכנה לדון באפשרות לשחררם במסגרת עסקת חילופי שבויים עם גורמים כמו חמאס. למרות זאת, לא מדובר בתקדים – בשנת 1985 נאלצה ישראל לשחרר אסירים ישראלים, במסגרת עסקת ג'יבריל.
גורמים המעורבים במשא ומתן בין ישראל לפלגים הפלשתינים אמרו ל-nrg מעריב כי האסירים שיעזבו את המדינה, על פי "מתווה בית-לחם", יורשו לשוב לישראל אחרי כמה שנים בחו"ל. לדברי הגורמים, האסירים שישראל הציעה להם את ההסדר הביעו הסכמה לנוסחה שתאפשר להם להשתחרר מבתי הכלא.
בקרב האסירים ובני משפחותיהם גוברת התחושה כי הם ישתחררו בסופו של דבר במסגרת עסקת שליט. אופטימיות זו הורגשה בין השאר במהלך קבלת פנים שנערכה אתמול ביישוב טירה לווספי מנסור, אסיר ביטחוני ששוחרר לפני כשבועיים, לאחר שריצה 21 שנות מאסר.
"העסקה הבאה חייבת לכלול את האסירים הערבים אזרחי ישראל", אמר מנסור ל-nrg מעריב. "אם לא ישחררו אותם, זה יגרום להקצנה במגזר הערבי. מנגד, אם ישחררו את האסירים, זה יגרום לשיפור ביחסים בין המדינה ובין האזרחים הערבים".
מנגד, יש מי שסבור שאין לפצל את סוגיית האסירים הכלואים בבתי הכלא בישראל ואין לדבר על אסירי הקו הירוק, הגדה ורצועת
עזה. "כל האסירים נכנסו למען סוגיה אחת ולא היה אסיר שנכנס למען סוגיית הפליטים או סוגית ירושלים", אמר יו"ר סיעת בל"ד, ח"כ ג'מאל זחאלקה, בקבלת הפנים שנערכה למנסור. "כל האסירים מכל הזרמים נכנסו למען חירות העם הפלשתיני, וזו היתה הסיבה לכך שהם נאסרו".

האסיר המשוחרר וספי מנסור (משמאל) בקבלת פנים בטירה. צילום: איתמר ענברי איתמר ענברי